Random Article


Avengers vs X-Men #9

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring: ,
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , , , , , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Stevige superheldenactie met voldoende ruimte voor kleine karaktermomenten

Op zijn slechtst


Het geheel loopt aan een sneltreinvaart voorbij


De negende ronde van de strijd tussen de Avengers en de X-Men is aangebroken en Spider-Man komt helemaal alleen tegenover de door de Phoenix bezeten Colossus en Magik te staan…

2
Posted 03/08/2012 by

 
Full Article
 
 
Damn it, this time we were actually in the right. We were gonna remake the world. But now we’re throwing Avengers into volcanoes, damn it!

Met al het Marvel NOW!-nieuws is het inmiddels alweer een tijdje geleden dat we de uitgeverij haar huidige mega-event Avengers vs X-Men belichtten. De tweewekelijkse reeks is inmiddels aan haar negende deel toe en er is ondertussen al heel wat gebeurd. Vijf leden van de X-Men (Cyclops, Emma Frost, Colossus, Magik en Namor) hebben de gedeelde kracht van de kosmische Phoenix-entiteit verkregen. Zij gebruikten in de vorige delen hun oppermachtige gaven om de wereld een betere, en vooral veiligere, plek voor zowel mens als mutant te maken. De Avengers — onder het aloude, steeds opnieuw in het superheldengenre geldende motto “absolute macht corrumpeert absoluut” — zijn genoodzaakt om als een soort ondergrondse guerrillagroepering de Phoenix Five tegen te gaan. Het lukt echter niet zo goed, en vele onder Earth’s (voormalige) Mightiest Heroes werden inmiddels opgejaagd en gevangengenomen…

In het vorige deel ondernam een van Phoenixkrachten voorziene Namor een solomissie tegen de Avengers die heel wat schade toebracht aan Wakanda, het thuisland van de Black Panther. De voormalige prins van Atlantis werd echter verslagen, en zijn deel van de Phoenixkracht werd gelijk verdeeld onder zijn vier collega’s. In dit deel zien we de Avengers, versterkt door onder meer de voormalige mutantenmessias Hope Summers, in de mystieke bergen van K’un Lun een reddingsmissie voorbereiden om hun gevangengenomen broeders te bevrijden. Hiervoor dienen ze naar de door Illyana Rasputin (Magik) voor een deel tot de aarde getransporteerde helse dimensie Limbo te trekken.

Hoewel dit deel alweer enorm veel gebeurtenissen in één comic tracht te stoppen, besteedt Jason Aaron (Wolverine and the X-Men), één van de vijf schrijvers op de reeks, toch wel aandacht aan korte, doch zeer leuke karaktermomenten. Vooral Spider-Man, die deze maand toevallig zijn vijftigste verjaardag viert, komt hierin in de spotlight te staan. Hij is gedurende de reddingsmissie en het gevecht met broer en zus Colossus en Magik de Last Avenger Standing. Een prachtig stukje karakterwerk voor de webslinger. Tekenaar Adam Kubert (Ultimate X-Men) levert dan weer naar goede gewoonte solide werk, met af en toe een kleine uitschuiver wanneer het op gezichten tekenen aankomt. Zwaar storen doet het echter niet.

Doorheen dit deel wordt ook in de kernreeks zeer duidelijk wat de tie-ins al bevestigden: de Phoenix Five (nu Four) geraken steeds meer en meer van hun menselijkheid kwijt. Dit is ook iets wat de andere X-Men, waaronder oprichter professor Charles Xavier en Storm (die hier een uiterst belangrijk, maar misschien net iets te kort moment deelt met haar man de Black Panther), niet ontgaan is. Absolute macht corrumpeert hier inderdaad absoluut, en het is niet aan door een kosmische kracht bezeten groep superhelden om de wereld om te toveren tot een utopie. We merken het in deze issue niet alleen bij Colossus en Magik, maar ook Emma Frost en zelfs de almachtige mutantenleider en boy scout Cyclops beginnen stevige barsten te vertonen. Wanneer de Phoenix Four worden teruggeschroefd tot de Phoenix Two, en daarna de Phoenix One, lijkt het inderdaad maar op één manier te kunnen eindigen…

Round 9 van Avengers vs X-Men levert één van de beste delen tot hiertoe, maar blijft natuurlijk last hebben van de enorme vaart waaraan de serie loopt. Met zo’n grootschalige cast valt dit te verwachten, maar toch mocht er zeker nog wat dieper ingegaan worden op de huidige status quo van de Marvel-aarde onder de Phoenix Five. Het lijkt alsof we steeds maar korte glimpsen hiervan opvangen, waardoor de ernst van de situatie nauwelijks registreert. De lezers die iets meer diepgang willen, hebben dan ook geen andere keuze om doorverwezen te worden naar de verschillende tie-ins, waarvoor deze hoofdreeks misschien een net iets te algemeen kader biedt.

Avengers vs X-Men #9 bij Archonia.com

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


2 Comments


 1. avatar
   
  Magenof

  Zo van die major Marvel cross-over events zijn die eigelijk een “must read”? Ik had bevoorbeeld bij X-men en X-Force nogal wa problemen omdat ze bleven verwijzen naar “House of M” of naar Genosha. Zou niet echt willen dat ik bij toekomstige comics weer niet echt kan volgen omdat ze verwijzen naar dit :x
  • avatar
    
   Arno

   De laatste jaren in superheldencomics (zowel bij Marvel als DC) worden voortgetrokken door events zoals deze, dus in feite zijn ze wel must reads omdat er steeds in elke reeks wordt ingepikt op bepaalde gebeurtenissen uit de cross-over. Zo was House of M idd zeer belangrijk voor de X-Men comics. Maar, uiteindelijk is het wel aan de schrijver van een nieuwe reeks bv. om de voorgeschiedenis wat uit de doeken te doen, waardoor je steeds opnieuw kan inpikken. De Marvel NOW!-relaunch zal bv. zeker verdergaan op bepaalde zaken uit Avengers vs X-Men, maar in principe moet dat haarfijn uitgelegd worden in de nieuwe comics zelf.

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.