Random Article


Batman: Earth One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkter:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Universum:
 
Personages: , , , ,
 
Coverprijs: $22.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Het klassieke oorsprongsverhaal van Batman in een modern jasje met enkele interessante kleine aanpassingen

Op zijn slechtst


Er zijn betere hervertellingen van Batman zijn origine verkrijgbaar


Batman: Earth One, door Geoff Johns en Gary Frank, is na Superman: Earth One de tweede in een reeks aparte graphic novels die de klassieke oorsprongsverhalen van DC’s grootste helden in een modern jasje steekt. Iedereen kent ondertussen in grote lijnen wel de ontstaansgeschiedenis van Batman, maar welke veranderingen ondergaat de legende van de Dark Knight in deze nieuwe take? En vooral, zijn ze de moeite waard om een zoveelste hervertelling te verantwoorden?

0
Posted 10/07/2012 by

 
Full Article
 
 

Everyone knows the Arkhams were crazy. One day you’ll be crazy too, Bruce. Just like your mom was.

DC‘s Earth One is een aparte lijn van alleenstaande graphic novels die de grootste personages van de uitgeverij opnieuw voorstellen aan een hedendaags publiek. Deze verhalen staan echter wel los van het recentelijk opnieuw opgestarte DCnU-universum (zijnde Earth-0 of New Earth) uit de reguliere comics. Het zeer succesvolle Superman: Earth One verscheen al in 2010 en verkrijgt later dit jaar een sequel. Batman: Earth One — door het Superman: Secret Origin-team van schrijver Geoff Johns en tekenaar Gary Frank — poogt hetzelfde te doen: het oorsprongsverhaal van de Dark Knight in een nieuw jasje gieten, zonder hierbij rekening te moeten houden met decennialange continuïteit, een groter superheldenuniversum of latere verhaallijnen.

Het eerste dat opvalt in deze Batman: Earth One is dat de versie van de Caped Crusader die we hier te zien krijgen aanvankelijk een pak minder ervaren is dan we over het algemeen gewend zijn. Een defecte grappling hook, een nauwelijks gevulde utility belt en een nog net iets te emotionele, roekeloze vechtstijl leveren dus eens wat anders op dan de over het algemeen kalme, berekenende Batman uit het reguliere DC-universum (voor wie geen enkele uitdaging te groot lijkt te zijn, mits hij 15 minuten voorbereidingstijd krijgt).

Het basisverhaal van Batman: Earth One bevat echter dezelfde elementen als het klassieke oorsprongsverhaal dat al voor het eerst verscheen op welgeteld twee pagina’s uit Detective Comics #33 (1939) en in feite nooit drastisch werd veranderd: de jonge Bruce Wayne ziet zijn beide ouders voor zijn ogen neergeschoten worden door een ordinaire straatrover en zweert zijn leven te wijden aan het bestrijden van de misdaad in al haar vormen. Ja, we krijgen nu een iets minder ervaren Batman te zien en ook enkele andere belangrijke personages uit zijn mythologie worden (meestal oppervlakkig) aangepast. Bruce zijn vader Thomas Wayne is nu een kandidaat voor het burgemeesterschap van Gotham City, zijn vrouw Martha is ditmaal niet afkomstig van de familie Kane, maar van de familie Arkham (!), en dan is er natuurlijk nog Alfred Pennyworth. In Earth One wordt hij niet meteen in de rol van trouwe butler gecast, maar werd hij — als ex-soldaat bij de Britse Royal Marines — door Thomas Wayne aangeworven als hoofd van zijn security en verkrijgt hij na de roofmoord op de Waynes officieel de voogdij over de jonge Bruce. Bij gevolg heeft deze Alfred een pak meer met Bruce zijn training tot Batman te maken en is hij als mentor ook heel wat militaristischer, strenger en een tikkeltje cynischer ingesteld.

Een ander personage dat een minstens even grote verandering meemaakt in zijn Earth One-incarnatie is detective Harvey Bullock. Hij verliest hier niet alleen aardig wat kilo’s maar is ook de voormalige ster van een realityreeks, die voornamelijk voor zijn imago wat op te krikken de straten van Los Angeles inruilt voor deze van Gotham City (dat, zoals te verwachten, nog wel steeds een poel van corruptie en verderf blijft, zeker wanneer je weet dat niemand minder dan Oswald Cobblepot, alias The Penguin, nu het huidige burgemeesterschap houdt. De klassieke schurk wordt hier voor de gelegenheid ook net een tikkeltje sadistischer en gevaarlijker voorgesteld). James Gordon, hier nog geen commissaris of luitenant maar ook louter een detective, leren we dan weer aanvankelijk kennen als een gebroken man, die het leven van zijn vrouw al kwijtspeelde aan de maffia en er alles aan doet opdat zijn dochter Barbara niet hetzelfde lot zou overkomen…

Uiteindelijk zullen de meeste personages zich echter wel naar hun iconische en meer herkenbare rollen begeven naarmate het verhaal vordert. Dit levert zeker enkele zeer goeie karaktermomenten op, waar vooral Bruce Wayne, James Gordon en Alfred wijze lessen uit leren. Geoff Johns levert dan ook een stevig verhaal af (met allures naar Hollywood), waar in feite weinig op aan te merken valt. We worden voorgesteld tot de belangrijkste personages in Gotham, Batman zijn missie evolueert ook hier van één uit wraak naar één van gerechtigheid en enkele zaadjes voor een mogelijke sequel worden gelegd. Het vrij realistische tekenwerk van Gary Frank past zeer mooi bij deze grimmige setting en de actie wordt mooi in beeld gebracht, al blijft de tekenaar bij momenten moeite hebben met close-ups van gezichten. Vooral zijn vrouwelijke personages (zeker wanneer ze lachen) zijn vaak hit or miss. Desalniettemin ziet Batman: Earth One er zeer fraai uit.

En toch blijf je als lezer een beetje op je honger zitten. Het is immers vrij moeilijk om een zoveelste oorsprongsverhaal als dit nog op zichzelf te beoordelen. Vergeleken met pakweg Batman: Year One uit 1987 (een verhaallijn die, zelfs na alle reboots van het DC-universum, nog steeds blijft gelden als zowat de definitieve oorsprong voor Batman), moet Batman: Earth One toch wel wat inboeten. De veranderingen aan de mythologie zijn te min om dit als een volwaardige Elseworlds te kunnen beschouwen, maar tegelijkertijd ook teveel om Earth One te bekronen als de definitieve Batman-origin. Het geheel blijft zeker en vast wel een zeer entertainende graphic novel, maar verliest uiteindelijk een beetje haar eigenheid tussen andere, betere versies van de Caped Crusader. Er worden echter wel enkele originele en interessante concepten geïntroduceerd voor latere verhaallijnen, waardoor een sequel hopelijk niet te lang meer op zich zal laten wachten.

Batman: Earth One bij Archonia.com

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.