Random Article


Donnies pre-orders: aanraders voor september 2012 (HC/TPB)

 

4
Posted 07/07/2012 by

Maandelijks maakt Donnie Darko voor Brainfreeze een selectie van interessante comics. Donnie beperkt zich tot hardcovers en trades. De single issues die de Brainfreeze Crew aanraadt, worden op een rijtje gezet in een aparte column.

Het orderformulier (pdf) van juli 2012 voor aankopen in september 2012 kan hier gevonden worden: Previews juli 2012. Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

Dark Horse

Ik heb het al verschillende keren gezegd, soms moet je eens impulsief in je aankopen zijn… Geld is daarbij meestal een factor en dan kom je automatisch terecht bij de omnibussen van Dark Horse. De verhouding prijs/kwantiteit is voor die uitgaven altijd erg goed zodat het risico klein is dat je je echt verbrandt aan de aankoop.

Ik heb een zwak voor sci-fi en het tekenwerk van Steve Rude (The Moth) is ook meer dan de moeite!

Hier sprak ik enkele maanden geleden al over toen het eerste nummer kon besteld worden: Brainfreeze pre-orders aanraders voor juni 2012 (singles).

Trade waiters, dit is dus het moment om jullie bestelling uit te voeren!

Nog voor de eerste bundel uitkwam, was ik er al rotsvast van overtuigd dat deze titel op zijn minst erg leuk ging zijn. Faith is altijd een veel gelaagder personage geweest dan Buffy omwille van de interne strijd die haar karakteriseert. Nog meer dan onze blonde vampierenjaagster moest ze vooral in het reine komen met zichzelf, wat ze meegemaakt en vooral veroorzaakt heeft.

Daarenboven ben ik nogal oppervlakkig, Eliza Dushku is meer mijn type dan Sarah Michelle Gellar, maar dit volledig terzijde…

Christos Gage (Absolution) is niet mijn favoriete schrijver, maar de tekenaars zijn niet van de minste en vooral veel beter dan Georges Jeanty (The American Way). Rebekah Isaacs kennen jullie vermoedelijk van de recente DV8-reeks geschreven door Brian Wood (DMZ, The Massive). Als jullie Chris Samnee (The Mighty Thor) niet kennen dan kan ik alleen maar teleurgesteld zijn, hij is namelijk één van de beste tekenaars in de biz op dit moment.

 • TRIGUN MAXIMUM OMNIBUS VOLUME 1 TP

Ik ga nog eens een manga aanprijzen! Een aantal jaren geleden mocht ik van een goede vriend de animé van Madhouse Studios lenen. Ik was niet onmiddellijk gewonnen, maar toch ging ik na een tijdje compleet overstag. Dit heeft voornamelijk te maken met het hoofdpersonage Vash The Stampede aka The Humanoid Typhoon, een gelaagd karakter. Enerzijds gedraagt hij zich als een absolute clown/idioot, maar geleidelijk aan merk je dat dit maar een façade is. Overal waar hij komt laat hij een spoor van vernieling achter, meestal buiten zijn wil om.

Opnieuw doet Dark Horse zichzelf weer eer aan door veel verhaal voor weinig geld aan te bieden, 568 pagina’s voor amper $20!

Love & Peace!

Richard Corben (Punisher, Hellboy) doet hier wat hij het best doet: gotische horror à la Poe en Lovecraft. Een beetje duur, dat is soms ook het geval bij de uitgeverij, maar hiervoor heb ik wel wat geld over.

DC Comics

Het enthousiasme is bij mij nog altijd erg groot voor The New 52. Jullie hebben het waarschijnlijk al een beetje gehad met het feit dat ik hier elke maand over spreek, maar ik blijf obstinaat verder doen! De bundel waar ik het meest naar uitkijk is zeker en vast deze van The FlashFrancis Manapul (Adventure Comics) experimenteert hier volop met het medium en komt toch wel redelijk dicht in de buurt van de grootmeester JH Williams III (Promethea, Desolation Jones). Verder interesseren mij de volwaardige intredes van John Constantine en Jonah Hex in het DCnU, respectievelijk in de titels Justice League Dark en All-Star Western. Deze laatste bundel moet je eigenlijk alleen al voor het tekenwerk van Moritat (Elephantmen) kopen en als je dan nog eens fan bent van de geschiedenis van Gotham City is het plaatje helemaal compleet, denk ik zo. Als iemand Supergirl zegt dan denk ik spontaan aan Helen Slater, zij speelt namelijk het nichtje van Superman in de film die uitkwam in mijn geboortejaar. Slater zorgt er ook voor dat ik me aangetrokken voel tot Supergirl in het algemeen. Aan deze bekentenissen heeft de gemiddelde lezer uiteraard niets… Dus kijk eens naar de tekeningen van Mahmud Asrar (Dynamo 5, She-Hulk), daar heb je de reden om deze bundel aan te schaffen! Wie houdt er nu niet van een knappe blondine? (Hey, ik heb nooit beweerd dat ik diepgang had, ik wil dat nog even duidelijk stellen.)

52 is nog altijd de referentie voor wat nu precies een goed event is. Een verhaal dat op zichzelf staat en écht episch is zonder te willen vervallen in double page splashes met tientallen vechtende ééndimensionele personages. Bovendien krijg je én Mark Waid én Geoff Johns én Grant Morrison én Greg Rucka. Voor mij is dat alsof je op restaurant zit met <vul aan met je 4 favoriete celebrities/babes(m/v)/…>.

Binnenkort komen de derde Batman en de nieuwe Judge Dredd in de grote zalen. Goeie zet dus van DC om deze bundel nog eens te herdrukken. Ik hoor jullie al tot hier denken: “Ik koop dat niet, cross-overs zijn nooit de moeite”. Wel… dat is niet altijd waar.

Deze verhaaltjes werden namelijk geschreven door dé Dreddschrijvers bij uitstek, Alan Grant en John Wagner. Beiden hebben ze trouwens ook heel wat Batmanverhalen bij elkaar geschreven, dus qua voeling met de personages zit het wel goed, dacht ik zo. Bovendien krijg je dan nog eens het fully-painted artwork van zowel Simon Bisley (Hellblazer, Slaine) en Glenn Fabry (Preacher).

Neen, Batman/Judge Dredd is allesbehalve rotzooi. Het is zelfs een verplichte aankoop, zoals het meeste van Judge Dredd wat mij betreft.

Nog een opmerking voor de mensen die al een oudere bundel van Batman/Judge Dredd hebben, hier zit meer in verzameld. Dat wordt dus opnieuw kopen…

Ik heb de filmversie door Fincher gezien, de originele Zweedse versie én het boek ligt hier nog op mij te wachten. Je zou kunnen denken dat het een beetje overkill begint te worden, maar iets dat getekend is door Leonard Manco (Hellblazer, Hellraiser) laat ik niet liggen. Zijn groezelige stijl past ook wonderwel bij het verhaal.

Er zijn twee ongoingreeksen bij Vertigo, dit is de goeie, degene die je moet lezen.

Peter Milligans run haalt dan bovendien nog eens het hoge niveau dat we gewend zijn na de passage van Ellis, Ennis, Azzarello en consoorten.

De laatste bundeling van dit sterke drama, maar kan Aaron tonen dat dit niet zijn enige goeie reeks zal zijn? Ik ben daar nog altijd niet van overtuigd…

Vorige maand heb ik Underwater Welder aanbeveeld, nu komt de vijfde bundeling uit van Lemire’s weergaloze Vertigoreeks. Niemand kan stilte zo betekenisvol maken.

Het team achter 100 Bullets, schrijver Brian Azzarello en tekenaar extraordinaire Eduardo Risso, die een harde sci-fi maken. Echt waar, in mijn diepste dromen kwam dit zelfs niet in mij op. Azzarello heeft er blijkbaar ook veel tijd in gestoken om de wereld zo geloofwaardig mogelijk te maken door de (populaire) wetenschappelijke literatuur te doorpluizen.

100 Bullets had al uiterst sappige dialogen doorspekt met slangtermen, maar blijkbaar gaat Azzarello hier nog een stapje verder, de personages spreken hier zelfs een eigen taaltje. De schrijver probeerde zich een beeld te vormen van hoe de Engelse taal zich zou evolueren.

Mede door de prachtige tekeningen van Risso is dit dé aanrader van deze maand. Heb je weinig geld, koop dan enkel deze titel!

Image

Over Alex De Campi en haar Kickstarterproject Ashes, de sequel op de cultklassieker Smoke, is al voldoende digitale inkt gevloeid (zie hierhier² en hier³).

Om eerlijk te zijn, met Ashes is het nu beter gesteld dan voor al de heisa.

Ondertussen schotelt Image ons de eerste bundeling van De Campi’s online comic voor. Een bovennatuurlijke thriller die zich afspeelt aan het begin van de 19de eeuw. Het lijkt trouwens de maand van de koopjes, want ook hier krijg je veel pagina’s voor weinig geld.

Ik vond Haunt in de oude stijl niet slecht, maar veel had het uiteraard niet om het lijf.

Nu, met het nieuwe team, wordt het allemaal wat interessanter. Joe Casey kennen de meesten vooral van zijn tour de force op WildC.A.T.S, een titel die hij ombouwde van een zoveelste superheldenkloon naar een opwindende corporate thriller. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat hij Haunt ook een interessante richting kan uitsturen. Bovendien heeft hij hier de steun van Nathan Fox (Fluorescent Black, Pigeons from hell) wiens tekenstijl ik heel erg bewonder.

Riley Rossmo (Proof, Green Wake) is wat mij betreft één van dé revelaties buiten de mainstreamwereld. Ik hou van zijn tekenstijl, maar nog meer van hoe hij zijn tekeningen inkleurt. Hij gaat eerder als een designer dan als een schilder te werk. Dat kan je zien aan het beperkte, maar heel bewust gekozen kleurenpalet en het gebruik van halftones (de fameuze bolletjes) voor de belichting. Niet voor iedereen, maar ik krijg daar het water van in de mond.

Ik hoef Jonathan Hickman hier niet meer te verkopen, denk ik. Lees mijn vorige columns er maar eens op na…

In de volgende bundel neemt Greg Capullo (Batman) afscheid en dat zal de reeks niet ten goede komen, maar hier kan je toch nog genieten van zijn machtige tekeningen.

We komen alsmaar dichter bij de ontknoping van de eerste grote cyclus. De kwaliteit die Robert Kirkman aflevert is nog altijd van een torenhoog niveau, ik denk dat dit niet snel zal veranderen.

Eric Shanower is op dit moment vooral gekend voor zijn adaptaties van de Wizard of Ozboeken (zie verder) bij Marvel. Absolute aanraders en dan nog niet in het minst voor de fantastische tekeningen van Skottie Young.

Age of Bronze is ook een soort adaptatie, Shanower wil namelijk de Trojaanse oorlog volledig navertellen in stripvorm en baseerde zich daarbij, onder andere, op het werk van Homerus en Shakespeare. Het ziet er alleszins fantastisch uit.

Ik wil jullie wel waarschuwen/geruststellen, Brad Pitt is in de verste verte niet te bespeuren.

Marvel

In het Marvel-universum is er niet zo bijster veel meer dat mij aanspreekt, maar voor de X-Men maak ik altijd een uitzondering. New Mutants wordt nog altijd geschreven door Dan Abnett en Andy Lanning (Guardians of the Galaxy, Nova) en Wolverine & the X-Men is zijn aankoop al waard voor de tekeningen van Chris Bachalo. Dat ze trouwens de Age of Apocalypse-tijdlijn terug oprakelen, kan ik alleen maar toejuichen!

Deze adaptaties zijn iets magisch, zowel voor kinderen als volwassenen. Eric Shanower (zie ook Age of Bronze) volgt de boeken misschien iets te slaafs, maar dat is maar een klein punt van kritiek dat je helemaal vergeet bij het doorbladeren van bundels. Skottie Young is namelijk gemaakt om deze reeks te tekenen. Hopelijk houdt hij het nog lang vol, want net zoals ik Jae Lee vereenzelvig met The Dark Tower kan ik me niemand anders inbeelden op deze titel.

Ik twijfel nog altijd over de aanschaf van Avengers vs X-Men, misschien dat ik die nog laat vallen. Anderzijds lijkt de titel wel belangrijk (relatief gezien dan) te zijn voor het verdere verloop van de X-Men. Over The Children’s Crusade hoor ik dan weer niets dan goeds. Jim Cheung zal daar wel veel mee te maken hebben, wil je aan de hand van een praktijkvoorbeeld de Pavlovreflex uitleggen dan gebruik je immers zijn tekeningen…

Comments

comments


Donnie Darko

 
avatar
Grr. Arghh!


4 Comments


 1. avatar
   
  makyousei

  Uit curiositeit heb ik Lexian Chronicles Omnibus van Markosia Press (39,99) op mijn lijst gezet. Ik ben nog niet 100% zeker dat ik ‘m ook zal kopen, maar ik speel met het idee.
  Geen interesse in 6th Gun? Vol 4 is voor september.
  Voor de rest ben ik mee waar ik mee ben, of lach ik eens in mijn vuistje bij’t zien van al die DC bundelingen.
 2. avatar
   
  Tom

  Vraagje: zijn I, Vampire en Deathstroke aanraders? En Resurrection man? Of neem ik toch beter All-star Western en Flash?
  • avatar
    
   Donnie Darko

   Ik vrees dat ik u daar niet bij kan helpen, want heb er nog niets van gelezen.
   ik koop ze sowieso allemaal.
   Ik dacht dat er op de site wel reviews stonden van de reeksen, eventjes zoeken dus.

   Flash zou ik al zeker kopen

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.