Random Article


Marvel doet Marvel NOW!-relaunch plan deels uit de doeken

 


12
Posted 06/07/2012 by

In de afgelopen week volgden we het laatste nieuws omtrent Marvel NOW! op. Dit initiatief wordt een heuse Marvel-relaunch die van start zal gaan in oktober na het huidige Avengers Vs X-Menevent. Her en der lekten er personeelswisselingen en titels van nieuwe reeksen, maar nu komt de uitgever zelf naar buiten met wat meer concrete plannen voor Marvel NOW!

Wat is Marvel NOW!?

Marvel NOW! wordt een soort relaunch, geen reboot zoals DC’s New 52 afgelopen september, waarin alle voorgaande verhaallijnen en continuïteit blijven gelden, maar waarin er wel ruimte wordt gemaakt voor nieuwe creatieve en superheldenteams, nieuwe kostuums en motivaties voor bestaande personages, ideale instappunten voor nieuwe lezers en een geheel nieuwe manier om Marvel Comics te lezen. De uitgeverij zal zo maar liefst 21 nieuwe reeksen uitbrengen of van een nieuwe nummer #1 voorzien. In tegenstelling tot DC afgelopen september, zullen de reeksen die deel uitmaken van Marvel NOW! wel verspreid worden over een aantal maanden, van oktober tot februari. Alle reeksen zullen ook gebruik maken van de laatste nieuwe digitale mogelijkheden die toebehoren aan het Marvel ReEvolution-initiatief, zoals bijvoorbeeld de Marvel AR-app die nu al wordt gebruikt in Avengers Vs X-Men. (AR staat voor Augmented Reality. Hiermee kan je een cover of panel uit een comic scannen met je smartphone en heel wat extra informatie, trailers of nieuwe scènes te zien krijgen). Uiteraard bevat ook elke nieuwe Marvel NOW!-comic een unieke code voor een gratis digitale kopie.

Editor-in-Chief Axel Alonso en vicepresident Tom Brevoort lieten in een interview met Comic Book Resources weten dat ze Marvel NOW! niet zozeer als een relaunch of reboot beschouwen, maar eerder als een nieuw tijdperk voor het Marvel-universum. Het huidige Avengers Vs X-Men, waarin de kosmische Phoenix niet geheel toevallig symbool staat voor dood en wedergeboorte, laat het fictieve universum immers niet onberoerd en wordt gezien als een definitief sluitstuk van de afgelopen 10 jaar aan verhaallijnen (denk hierbij vooral aan events als House of M, Civil War, Messiah Complex, Second Coming en Schism).

Hoe de X-Men er ongeveer uitzien voor de gemiddelde, mutantenvrezende man in de straat

Waarom een herlancering?

Een primaire reden die wordt aangehaald voor Marvel NOW! is dat enkele oude, vertrouwde Marvel-concepten vandaag de dag nieuwe invullingen dienen te krijgen. Het Marvel-universum is immers een gigantisch sociaal netwerk, waar al sinds Stan Lee en Jack Kirby in de jaren 60 duizenden verschillende personages regelmatig elkaar tegen het lijf lopen (of vliegen). Eén van de grootste groepen personages hierin zijn de mutanten — mensen die geboren worden met een extra X-gen dat hun superkrachten schenkt wanneer ze de puberteit bereiken — gekend uit de verschillende X-Men-reeksen. Het is een algemeen bekend concept dat mutanten hier gehaat en gevreesd worden door de mensheid, wat de X-Men nooit echt tot publiekelijk favoriete superhelden heeft gemaakt. Toch zijn doorheen de jaren verscheidene mutanten en zelfs X-Men deel gaan uitmaken van meer geliefde en aanvaarde superheldenteams als de Avengers. Zo’n teams bestaan naast mutanten, ook uit pakweg goden, mensen met hoogtechnologisch speelgoed, buitenaardse wezens, artificiële wezens en, vooral, uit “gewone” mensen die dankzij het één of ander wetenschappelijk ongeluk hun krachten hebben verkregen (lees: zijn gemuteerd). In tegenstelling tot mutanten, worden helden als de Fantastic Four of de Avengers, dan weer wel grotendeels aanvaard door het grote publiek, ondanks het feit dat hun krachten minstens even gevaarlijk kunnen zijn voor de samenleving.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de X-Men de laatste jaren wat meer afgesplitst zijn geraakt van het grotere Marvel-universum. Hun bestaan (en succes) hangt dan ook af van hun primaire missie: een wereld beschermen die hen haat en vreest. Maar geef toe, wie ziet het verschil tussen pakweg een mutante met controle over het weer als Storm en een dondergod als Thor? Marvel NOW! zal pogen om de verschillende superheldenarchetypes uit het Marvel-universum, zijnde het nu mutanten, door de wetenschap gemuteerde mensen of buitenaardse wezens, dichter naar elkaar toe te brengen. Dit wil niet zeggen dat er geen specifieke mutantenhaters meer zullen opduiken, maar dat het grote publiek vanaf oktober dus minder onderscheid zal maken tussen de verschillende soorten superhelden. Hierdoor zullen de X-Men zich ook terug beter kunnen integreren in het grotere Marvel-universum.

De cover van Uncanny Avengers #1 door John Cassaday (afbeelding via Entertainment Weekly)

Welke reeksen mogen we zoal verwachten?

De kernreeks van Marvel NOW! en allereerste nieuwe nummer #1 wordt het al eerder aangekondigde Uncanny Avengers, een ongoing die zowel de X-Men als Earth’s Mightiest Heroes samenbrengt. In Avengers Vs X-Men #1 werd Avengersleider Captain America door Cyclops, leider van de X-Men, verweten dat zijn team zich niet al teveel bezighield met de bescherming van het mutantenras. In Uncanny Avengers zal hier verandering in komen, wanneer ook Earth’s Mightiest Heroes mee zullen strijden voor mutantenrechten en reageren op mogelijke conflictsituaties tussen mutanten en niet-mutanten (al blijven er natuurlijk wel enkele spanningen tussen de verschillende teamleden na AvX). De serie wordt geschreven door Rick Remender (Uncanny X-Force, Venom), met tekeningen van niemand minder dan John Cassaday (Astonishing X-Men, Planetary). In de eerste verhaallijn zal het team in conflict treden met een versie van Captain America’s aartsvijand de Red Skull, die voor de gelegenheid rechtstreeks uit 1943 werd geplukt. Met andere woorden, hij is (in de woorden van Remender) een “Prime Nazi scumbag“, die zijn haat ditmaal op het mutantenras zal richten.

Schrijver Jonathan Hickman (Fantastic Four, FF) neemt de belangrijkste Avengersreeksen over van Brian Michael Bendis. Avengers verkrijgt alweer een nieuwe nummer #1 in december, waarin het team — bestaande uit om en bij de 18 leden — regelmatig te maken zal krijgen met crisissen van kosmische proporties, al zijn karakterspecifieke spotlights ook niet uitgesloten. Zoals we verwachten van de schrijver, heeft hij ook dit keer weer een heel groots, episch verhaal te vertellen (hij zou vermoedelijk al meer dan 60 delen min of meer uitgedokterd hebben). De reeks zal tweewekelijks verschijnen en Hickman krijgt voor de eerste verhaallijn hulp van tekenaar Jerome Opena (Uncanny X-Force). Hierna wordt de tekenaar opgevolgd door Adam Kubert (Wolverine), Dustin Weaver (S.H.I.E.L.D.) en Mike Deodato (Dark Avengers). Hickman neemt ook New Avengers over, samen met tekenaar Steve Epting (Captain America, FF), dat eveneens van een nieuwe nummer #1 zal worden voorzien in januari, maar slechts één keer per maand verschijnt.

De originele X-Men: First Class

Brian Michael Bendis maakt in november dan weer de overstap naar de X-Men, samen met tekenaar Stuart Immonen (Fear Itself, Nextwave). All New X-Men zal het recentelijk nog geherlanceerde Uncanny X-Men vervangen en professor Xavier zijn oorspronkelijke team van vijf — Cyclops, Marvel Girl, Beast, Iceman en Angel — naar het heden transporteren. “De vijf tieners komen hier in aanraking met een toekomst die minstens even schokkend moet zijn voor hen en mutanten in het algemeen als pakweg Days of Future Past (een alternatieve toekomst waarin alle mutanten in concentratiekampen werden gestoken – n.v.d.r)”, aldus Bendis. Deze reeks houdt meteen ook de terugkeer van de enige “echte” Jean Grey in, niet de gereïncarneerde of de door de Phoenix bezeten versie.

Inmiddels werd ook al bevestigd dat de soloreeksen van de grote drie Avengers — Iron Man, Thor en Captain America — ook (alweer!) van een nieuwe nummer #1 worden voorzien. Toch zullen er nog steeds Marvelreeksen zijn die hun huidige nummering blijven behouden. Het pas in 2011 geherlanceerde Daredevil, The Man Without Fear, bijvoorbeeld.

De geruchtenmolen rond Marvel NOW! zal de komende dagen nog wel op volle toeren draaien, maar verwacht wordt nog steeds dat de meeste nieuwe reeksen bekend zullen worden gemaakt tijdens de San Diego Comic-Con. Uiteraard houdt Brainfreeze jullie verder op de hoogte…

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


12 Comments


 1. avatar
   
  Veruca

  Hmm, dus als ik het goed begrijp zal Uncanny X-Men stopgezet worden? Wat met Wolverine and the X-Men?
  • avatar
    


  • avatar
    
   Arno

   Uncanny X-Men zal vervangen worden door All New X-Men, gelijkaardig aan wat er gebeurde indertijd met Avengers dat vervangen werd door New Avengers. Wolverine & the X-Men lijkt me één van de reeksen die nog even zal blijven duren met Jason Aaron als schrijver
 2. avatar
   
  Waldojeffers

  Zit het ook zo’n beetje te volgen en voorlopig is er weinig bevestigd van reeksen die stoppen of worden verdergezet. Door wat rond te schuimen op comics-sites heb ik toch wat kunnen vinden over welke comics sowieso blijven. Waarschijnlijk meer, maar dit is enige wat bevestigd werd door officiële instanties (Brevoort, Alonso of Wacker in dit geval).

  Avengers Assemble
  Secret Avengers
  X-Factor (onaangetast door Marvel Now! zelfs)
  Scarlet Spider
  Venom

  Voor X-Men dacht ik dat nieuwe schrijver Brian Wood langdurige plannen had dus ik vermoed dat dit zal blijven?

  Iets anders interessants dat ik las bij een interview met Brevoort: Avengers-schrijver Hickman zou al verhaal hebben voor zeker 63 issues. Dus hij zal zeker wel even blijven, en dit lijkt weer (net als bij Fantastic Four) een langdurig groots verhaal te worden.
 3. avatar
   
  dewillems

  Wat ik mij dan afvraag.
  Wat gaat er gebeuren met de Spider-man reeks?
  • avatar
    
   Waldojeffers

   Op dit moment is enkel voor 100% zeker dat ie tot 700 (in december) gaat. Dan gebeurt er iets groots met gevolgen voor heel MU in die comic, volgens Dan Slott tenminste.

   Maar dan…ikzelf hoop echt dat de reeks gewoon de oude nummering behoudt (net als bij Fantastic Four hoop ik dat) maar niets is dus zeker op dit moment.
 4. avatar
   

  2 wekeleijks? Geldmelkerij!
  En ALL NEW X-MEN? NIet echt origineel!

  Attached creatievelingen: wow
  • avatar
    

   Marvel is imho niet meer het “House of Idea’s” dat ze vroeger waren.
   Kheb echt schrik voor het Space gedeelte van Marvel, dat was goed. Maar plots lag alles stil, hopelijk doen ze het goed.
 5. avatar
   
  Aleph

  Telt de ontstaansgeschiedenis, en tellen de voorgaande verhalen van de reeksen/ hele MU nog, wanneer Marvel NOW van start gaat?
  • avatar
    
   Donnie Darko

   Op het gevaar af arrogant te klinken (niet de bedoeling), maar: maakt dat iets uit?
   De oude verhalen blijven toch nog bestaan, waardoor je er kan van blijven genieten.
   Een reboot/relaunch/whatever verandert daar toch niks aan…

   @Malkavian: ik deel volledig, maar dan ook volledig je mening en angst.
  • avatar
    
   Waldojeffers

   Tja, gezien de bijna aanhoudende ‘This is not a reboot, just a continuation of the Marvel Universe you know’ van Alonso, Brevoort en consoorten denk ik wel dat alles nog steeds telt ja. Het is meer het einde van het lange verhaal dat begon met Avengers Disassembled (Wanda wordt gek en moordt) en House of M (Wanda doet aan X-genocide)…

   Wat betreft oude verhalen die tellen of niet ben ik het wel met Donnie eens, maar ik heb tijdens DC’s reboot wel gemerkt dat het schrappen van een hele geschiedenis die ik leuk vond, mij niet goed gevallen is in de long run.
   • avatar
     
    Aleph

    Ik heb zo een beetje het gevoel van ‘Wat gebeurd er dan verder met Spider-man, the Avengers (als we dan toch opnieuw beginnen)’… Misschien is AvX daarentegen wel een perfect punt om een relaunch te doen… Ik wacht gewoon af en zie wel wat ik ervan vind binnen een paar maanden

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.