Random Article


Spider-Men #1

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Covertekenaar:
 
Universum: ,
 
Personages: , , , , ,
 
Coverprijs: $3.99
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een cross-over die meer dan tien jaar op zich liet wachten, uitstekend tekenwerk

Op zijn slechtst


Duidelijk geschreven voor de trade, waardoor het verhaal in het eerste deel zeer eenzijdig verloopt


De eerste cross-over tussen het Marvel-universum en het Ultimate Marvel-universum is een feit met Spider-Men! Brian Michael Bendis en Sara Pichelli brengen ons de eerste ontmoeting tussen klassieke Spidey Peter Parker en Miles Morales, zijn opvolger als Ultimate Spider-Man.

0
Posted 15/06/2012 by

 
Full Article
 
 
You’re gonna tell me you dressed like that and you don’t know who Peter Parker is?

Ooit verkondigde Marvel dat het nooit zou gebeuren. Hun Ultimate-universum — dat voor het eerst het daglicht zag in 2000 en nieuwe, modernere versies van de uitgeverij haar grootste superhelden op de wereld losliet — zou volledig losstaan van het oude, vertrouwde Marvel-universum. We schrijven nu een kleine twaalf jaar later, en jawel, het is zover: de eerste cross-over tussen beide universa is een feit. En wie beter om deze gebeurtenis in te huldigen dan de uitgeverij haar residente webslingeraar Spider-Man? Met Ultimate Spider-Man werd Marvel’s toenmalige nieuwe imprint in 2000 immers gestart. De reeks bracht schrijver Brian Michael Bendis (Powers, Alias) en tekenaar Mark Bagley (The Amazing Spider-Man, Thunderbolts) bij elkaar in de langste run op een Marvelreeks ooit (in eender welk universum). Bagley verliet de reeks in 2007 en na twee herlanceringen en de dood van hoofdpersonage Peter Parker ging de mantel van Ultimate Spider-Man vorig jaar over naar de jonge Miles Morales. In het reguliere Marvel-universum blijft een oudere, meer ervaren Peter Parker echter aan menig muren kleven, en in deze eerste issue van Spider-Men — een vijfdelige minireeks door het Ultimate Comics: Spider-Man-team van Brian Bendis en tekenares Sara Pichelli — volgen we zijn eerste reis naar het Ultimate-universum.

We openen het eerste deel met een vrij gewone avond voor Spider-Man in New York City. Hij stopt enkele criminelen en wordt achteraf net niet zelf gearresteerd door de NYPD. Tegelijkertijd brengt hij een humoristische monoloog over zijn thuisstad zoals enkel Brian Bendis ze schrijft. Zijn typische Bendis-banter mag dan wel de mening van vele fans verdelen, maar door de mond van Peter Parker klinkt ze voor mij toch steeds toepasselijk (ook al doet hij deze oudere Spidey toch nog steeds wat zenuwachtiger en onzekerder over zichzelf overkomen). Peter wordt afgeleid door een paarse lichtflits in een pakhuis, vindt hier een elektronisch toestel dat schijnbaar toebehoort aan de illusionist Mysterio en wordt na een kort conflict met zijn oude vijand per ongeluk naar een er geheel anders uitziend New York City getransporteerd…

Het is voornamelijk in deze scènes dat het tekentalent van Sara Pichelli doorschijnt. De hele issue ziet er prachtig uit, maar de hoogtepunten zijn dan toch wel de twee widescreen shots van Peter Parker in New York City en, achteraf ter contrast, Ultimate New York City. Eenmaal in het Ultimate-universum aangekomen komt een met verstomming geslagen Peter al snel te weten dat de naam en kostuum van zijn heroïsch gesneuvelde jongere tegenhanger algemeen bekend zijn. Hij is daarna uiteraard nog verbaasder wanneer hij oog in oog komt te staan met een ietwat gelijkaardige, maar toch heel andere Spidey…

Goed, het leest allemaal wederom wat cliché en het geheel doet bij momenten terugdenken aan zowat eender welke interdimensionele cross-over in de geschiedenis van de superheldencomic (en dan vooral aan die zeer gelijkaardige one-shot Spider-Man 2099 meets Spider-Man uit 1995), maar Bendis en Pichelli leveren met dit eerste deel toch nog een vrij degelijke set-up af. Ook al volgen we enkel Peter Parker doorheen de hele issue, duikt Miles Morales maar één keer op en zullen we voor hun eigenlijke ontmoeting toch nog moeten wachten op het volgende deel. Spider-Men #1 neemt, met andere woorden, dus ook mooi zijn tijd. Desalniettemin belooft in deel twee de cross-over pas echt los te barsten en zijn er doorheen de reeks naast Peter Parker zijn ontmoeting met Miles Morales, ook nog enkele veelbelovende scènes met de Ultimate-versies van tante May, Mary Jane Watson en vooral (de hier nog levende) Gwen Stacy om naar uit te kijken.

Spider-Men #1 leest in feite zoals verwacht, met voldoende humor, mooie tekeningen en een stevige (doch voorspelbare) cliffhanger. Het is echter meteen al duidelijk dat de miniserie puur voor de trade geschreven werd, dewelke er in november zit aan te komen, waardoor dit eerste deel maar moeilijk op zichzelf kan staan.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.