Random Article


The Ultimates

 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


wanneer je merkt dat deze Ultimate Captain America, niet je doorsnee boyscout is.

Op zijn slechtst


wanneer je de typische Avengers verwacht.


Met The Ultimates werd in 2002 de Ultimate Marvel-versie van The Avengers voorgesteld. De reeks werd een iets donkerdere, meer realistische, post-9/11 take op Marvel‘s grootste superheldenteam. Earth’s Mightiest Heroes werden hierin een bovenmenselijke paramilitaire unit onder defensieorganisatie S.H.I.E.L.D., die de Verenigde Staten dienden te beschermen van terroristen met superkrachten, ook wel “persons of mass […]

0
Posted 07/06/2012 by

 
Full Article
 
 

Surrender? Surrender??!! You think this letter on my head stands for France? – Captain America

Met The Ultimates werd in 2002 de Ultimate Marvel-versie van The Avengers voorgesteld. De reeks werd een iets donkerdere, meer realistische, post-9/11 take op Marvel‘s grootste superheldenteam. Earth’s Mightiest Heroes werden hierin een bovenmenselijke paramilitaire unit onder defensieorganisatie S.H.I.E.L.D., die de Verenigde Staten dienden te beschermen van terroristen met superkrachten, ook wel “persons of mass destruction” genoemd. Het verhaal is afkomstig van Mark Millar (Kick-Ass, Civil War), terwijl Bryan Hitch (The Authority, JLA) de reeks voorziet van tekeningen. De hele eerste dertiendelige serie werd gebundeld in een handige Ultimate Collection, dewelke de volledige verhaallijnen Super-Human en Homeland Security bevat. The Ultimates werd al naar het kleine scherm vertaald als de eerste Ultimate Avengers-animatiefilm, maar oefende eveneens een enorme invloed uit op de plot, look & feel van The Avengers-film die vanaf morgen in de zalen te zien zal zijn.

We openen het verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar ‘s werelds eerste supersoldaat Steve Rogers, alias Captain America, samen met de geallieerden een Nazibasis binnenvalt. De Nazi’s, met behulp van een buitenaards ras van vormveranderaars genaamd de Chitauri (de Ultimate-versie van de Skrulls) hebben namelijk een superwapen op Washington, D.C. gericht en het is aan de Captain om dit te stoppen. Rogers slaagt erin om het wapen vroegtijdig op te blazen maar komt hierbij wel in de ijzige dieptes van de Atlantische Oceaan terecht, waar hij uiteindelijk de komende vijf decennia zal verblijven.

In 2002 is het een hele nieuwe wereld. De Verenigde Staten zitten in hun 9/11-paranoia en het wordt er niet beter op wanneer mensen links en rechts superkrachten lijken te krijgen (om over die verrekte mutanten nog maar te zwijgen!). Generaal Nick Fury, leider van de defensieorganisatie S.H.I.E.L.D., wordt aangesteld om een team op te richten dat paraat kan staan om de dreigingen van de 21e eeuw aan te kunnen. Hij rekruteert onder meer de van grootte veranderende wetenschappers Hank Pym (Ant-Man/Giant Man) en zijn vrouw Janet Van Dyne (alias de Wasp), de flamboyante miljonair en playboy Tony Stark (Iron Man) en gammastralingsexpert Bruce Banner, die ondertussen al in maanden geen transformatie tot zijn alter ego de Hulk heeft gehad. In Noorwegen contacteert hij ook de Asgardiaanse dondergod Thor, al voelt deze er maar aanvankelijk maar weinig voor om deel uit te maken van het Amerikaanse militaire industriële complex en vertoont hij een duidelijke afkeer van de regering onder president George W. Bush.

Er begint echter schot in de zaak te komen wanneer Captain America wordt opgevist uit de Atlantische Oceaan en tot leider van het team wordt gemaakt. Het revolutionaire Super-Soldier serum in zijn bloed — dat in het Ultimate Marvel-universum een hele biologische wapenrace op zich startte — werd namelijk in al die jaren nooit meer gerepliceerd. Maar zelfs met Steve Rogers terug onder de levenden, slaagt Bruce Banner er niet in om de code te kraken. Ondertussen worden de Ultimates, die miljarden dollars aan de Amerikaanse belastingbetalers kosten, na enkele maanden fel bekritiseerd door de media en wordt hun bestaansreden zelfs in vraag gesteld. Er is in al die tijd namelijk nog maar één aanval van een person of mass destruction op Amerikaanse bodem geweest (namelijk Magneto in de eerste verhaallijn van Ultimate X-Men).

Nadat de timide en gefrustreerde Banner één keer teveel uitgelachen wordt door zijn collega’s en zijn ex-vriendin, de PR-Manager van S.H.I.E.L.D. Betty Ross, mengt hij zijn bloed met een variant op het Super-Soldier serum in een poging te transformeren in de Hulk en het team eindelijk van een vijand te voorzien. Zijn Hulk-transformatie lukt echter iets te goed en zijn vernielingstocht doorheen New York City is goed voor meer dan 800 doden. Uiteindelijk laten Banner zijn acties het team toch wel beter samenwerken en worden de Ultimates als waren helden aanzien. Deze samenwerking zullen ze achteraf hard nodig hebben, want in het tweede deel van deze trade keren de buitenaardse Chitauri terug, infiltreren ze S.H.I.E.L.D. en plannen ze een heuse invasie van de aarde…

Terwijl de algemene plot en look van The Ultimates welbekend in de oren zal klinken bij de kijkers van zowel de animatie- als langspeelfilm van Earth’s Mightiest Heroes, zijn dit echter niet, hoe zal ik het zeggen, “your daddy’s Avengers“. Terwijl het team in het reguliere Marvel-universum en op het grote en kleine scherm misschien wel enkele innerlijke conflicten heeft, gedragen ze zich nog steeds als ware, redelijk brave superhelden. Niet zo in The Ultimates. Schrijver Mark Millar vergroot namelijk steeds enkele welbekende negatieve karaktertrekken van de personages in een poging het geheel realistischer, maar vooral edgy te maken. Zo is Captain America een John Wayne-figuur en tough guy uit de oude doos met een vrij zwart-witte levensvisie (maarja hij is dan ook net wakker geworden uit de jaren ’40), is Tony Stark een flamboyante playboy en vooral zware alcoholicus die een crew van 20 man nodig heeft om hem in zijn Iron Man-harnas te hijsen en is Thor een pacifistische hippie die slechts door sommigen aanzien wordt als een ware god en messiasfiguur, maar door het grote publiek aanschouwd wordt als een uit een psychiatrische instelling ontsnapte gek met een messiascomplex (die toevallig dan wel in het bezit is gekomen van een grote hamer).

Tussen Giant Man en de Wasp worden dan weer de huwelijksproblemen opgespeeld, met vrij verregaand huiselijk geweld tot gevolg. Betty Ross is een ijskoude bitch, Bruce Banner is enorm onzeker en fragiel, terwijl zijn alter ego de Hulk volledig al zijn driften volgt. Zo is de Hulk in The Ultimates niet alleen kwaad en sterk, maar staat ie constant zeer geil en vertoont hij zelfs kannibalistische neigingen. Later worden ook nog de black-ops leden van het team voorgesteld: ex-huurmoordenaars Hawkeye en Black Widow lijken rechtstreeks uit The Matrix te zijn gestapt, terwijl er bij de mutanten Quicksilver en Scarlet Witch — de kinderen van mutantenterrorist Magneto — een incestueuze relatie wordt geïnsinueerd. In feite is het personage dat het meest gebalanceerde overkomt Nick Fury zelf, die in deze reeks voor het eerst werd getekend naar acteur Samuel L. Jackson (die uiteraard vandaag de dag deze rol maar al te graag speelt in de Marvelfilms).

Al moet je zijn voor de overdreven karakterisaties van Millar (alsook zijn vele referenties uit de popcultuur, die het geheel misschien net ietsje dateren), wordt er in The Ultimates toch een zeer degelijk, spannend en gewoon ontzettend fun verhaal afgeleverd. In feite is dit het comicsequivalent van een high octane actiefilm (met badass superhelden, leuke one-liners en peperdure special effects). Verstand op nul en gaan dus. Dit hebben we ook voornamelijk te danken aan de realistische tekeningen van Bryan Hitch, die met zijn vele widescreen panels misschien wel het beste werk van zijn carrière levert.

Deze eerste reeks van The Ultimates blijft een must-read en een perfect instappunt voor nieuwe lezers die het Ultimate Marvel-universum willen betreden, of gewoon eens willen zien waar die Avengers-films voornamelijk de mosterd vandaan hebben gehaald. De donkerdere take op de klassieke Avengers en algemene edgyness van dit alles is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar The Ultimates blijft desalniettemin een wilde rit van begin tot einde en een absolute aanrader.

Archonia.com

Geniet alvast even mee van deze preview, waar een losgeslagen Hulk een diner tussen acteur Freddie Prinze, Jr. en Betty Ross komt verstoren. Als je het mij vraagt, the guy had it coming.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.