Random Article


X-Men – Season One

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver:
 
Tekenaar:
 
Universum:
 
Personages: , , , , , ,
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Een klare, duidelijke tekenstijl. De persoonlijke problemen van de X-men worden sterk belicht.

Op zijn slechtst


Enkele iconische personages doen niet mee.


In Marvel‘s Season One-lijn van originele graphic novels worden de oorsprongsverhalen van de uitgeverij hun grootste helden uit de Silver Age opnieuw verteld en in een modern jasje gestoken. For all intents and purposes, zijn deze Season One-verhalen dus de nieuwste officiële origins voor het hedendaagse Marvel-universum. Vorige maand mochten uiteraard de Fantastic Four, Marvel’s […]

0
Posted 23/03/2012 by

 
Full Article
 
 

I said once that this place isn’t really a school, but maybe I was wrong. Magneto came here today to teach us a lesson. And the professor’s smiling away up there ’cause that’s exactly what happened. – Jean Grey

In Marvel‘s Season One-lijn van originele graphic novels worden de oorsprongsverhalen van de uitgeverij hun grootste helden uit de Silver Age opnieuw verteld en in een modern jasje gestoken. For all intents and purposes, zijn deze Season One-verhalen dus de nieuwste officiële origins voor het hedendaagse Marvel-universum. Vorige maand mochten uiteraard de Fantastic Four, Marvel’s eerste familie, de spits afbijten. Deze maand is het de beurt aan de X-Men. Deze X-Men: Season One is een om en bij de 128 pagina’s dikke graphic novel geworden, geschreven door Dennis Hopeless (Legion of Monsters) met tekeningen van Jamie McKelvie (Phonogram).

Net zoals diens voorganger, is X-Men: Season One niet alleen een hedendaagse update van de oorspronkelijke X-Men #1 door Stan Lee en Jack Kirby uit 1963, maar krijgen we ook een korte blik op heel wat verdere avonturen uit de beginjaren van professor Charles Xavier zijn werkelijke First Class. Deze bestaat uit veldleider Scott Summers, alias Cyclops, Henry “Hank” McCoy, alias Beast, Warren Worthington III (Angel), Robert “Bobby” Drake (Iceman) en nieuwste lid Jean Grey, alias Marvel Girl. Jean is het hoofdpersonage in deze graphic novel en het is door haar ogen dat we voorgesteld worden tot de wondere wereld van Professor X en de X-Men.

Marvel’s X-Men-reeksen en de benarde positie die de mutanten in een wereld die hen haat en vreest bekleden kunnen al sinds jaar en dag begrepen worden als een metafoor voor eender welke minderheidsgroepering. Maar ook de gaven die mutanten ontwikkelen in periodes van fysieke stress (lees: hun puberteit) zijn een treffende metafoor voor de veranderingen die het lichaam van een tiener ondergaat in deze periode. En het is vooral dat laatste waarop in X-Men: Season One wordt verdergegaan. Dit zijn werkelijk de welbekende X-Men van vandaag als tieners, met krachten, ja, maar vooral ook met alledaagse persoonlijke issues: de eenzaat in Cyclops, de onzekerheid bij Beast, zijn bromance met het jongste lid Iceman, en natuurlijk Jean Grey haar kleine crush op Angel (en later haar ontluikende romance met de zeer gesloten Cyclops).

In tegenstelling tot eerdere hervertellingen van hun beginjaren zoals de miniserie X-Men: Children of the Atom (1999), waarin de aandacht gevestigd stond op de haat jegens mutanten, of de verschillende X-Men: First Class-reeksen, waarin we voornamelijk de X-Men hun grootschalige superheldenacties te zien kregen, draait het in X-Men: Season One dus vooral om teenage angst. We zien glimpsen van de briljante leider en strateeg in Cyclops, wat voor een genie Beast later zal worden en de haast omnipotente krachten waarmee Jean Grey later in haar leven mee zal te maken krijgen, maar deze X-Men blijven vooral nog X-Men in wording, waarvan elk lid zelf nog zijn of haar eigen identiteit moet uitzoeken.

Dit wil niet zeggen dat iedereen hier 100 pagina’s lang zit te piekeren. Uiteraard bevat de graphic novel heel wat actiescènes (wat dacht je bijvoorbeeld van gevechten met Magneto en zijn Brotherhood of Evil Mutants, heel wat Danger Room-sessies, een trip naar het Savage Land en zelfs een conflict met Unus the Untouchable!), maar de aandacht gaat voornamelijk uit naar hoe de jonge leerlingen van professor Xavier in hun downtime met hun nieuwe superheldenbestaan omgaan. De grootste antagonistische rol is natuurlijk weggelegd voor Magneto en gelukkig besteedt schrijver Dennis Hopeless voldoende aandacht aan diens relatie met zijn tegenpool Charles Xavier. Beide heren willen hetzelfde: de aanvaarding van het mutantenras, maar kunnen het maar niet eens worden in hun manier om dit utopische einddoel te bereiken.

Hopeless slaagt er wel in, net als Xavier trouwens, om in de hoofden van zijn personages te kruipen en geeft ze allen een vrij distinctieve stem en persoonlijkheid mee. Dit wordt alleen maar versterkt door de klare, duidelijke tekenstijl van Jamie McKelvie (ook al kan de man af en toe een steekje laten vallen in zijn gelaatsuitdrukkingen). De stijl van McKelvie deed me bij momenten ook denken aan deze van Joe Eisma in Morning Glories, al zal het ook wel iets met de vrij gelijkaardige setting — een kostschool vol speciale tieners — te maken hebben. Toch kan dit alleen maar een compliment zijn.

X-Men: Season One is dus zeker en vast de moeite om eens te lezen. Natuurlijk zeg ik dat, want ik heb al sinds jaar en dag een zwak voor het oorspronkelijke X-Men-team. Maar, vermits de X-Men pas werkelijk iconisch werden midden jaren ’70 met de release van Giant-Size X-Men #1 — waarin nieuwe leden als Storm, Colossus en Wolverine werden geïntroduceerd — heb je hier het gevoel dat je maar de helft van het gehele iconische oorsprongsverhaal krijgt. Het helpt dan ook niet dat Marvel eveneens achteraan de graphic novel de nieuwste Uncanny X-Men #1 door Kieron Gillen (Phonogram) en Carlos Pacheco (Fantastic Four), waarin we voorgesteld worden tot Cyclops zijn huidige Extinction team. Alweer krijg je dus twee nieuwe instappunten in één keer, al is de kloof tussen de twee net dat ietsje te groot.

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.