Random Article


Daytripper

 

 
Overzicht
 

Uitgeverij:
 
Schrijver: ,
 
Tekenaar:
 
Inkleuring:
 
Lettering:
 
Personages:
 
Verzamelt: Daytripper #1-10
 
Score
 
 
 
 
 


User Rating
no ratings yet

 

Op zijn best


Meeslepend. Bijzonder goed verteld.

Op zijn slechtst


Hoewel sfeervol mochten de illustraties iets afgelijnder zijn. Het eerste hoofdstuk is verwarrend.


Hoe vaak vergeten we belangrijke momenten in ons leven? Hoe weinig staan we stil bij de dingen die er echt toe doen? Het is bij zulke vragen dat je stil staat, na het lezen van Daytripper. Daytripper is de naam van een tiendelige miniserie door de Braziliaanse wondertweeling Fábio Moon en Gabriel Bà (Casanova, Umbrella […]

3
Posted 15/02/2012 by

 
Full Article
 
 

Just picture where you want to be and read the story until the end.

Hoe vaak vergeten we belangrijke momenten in ons leven? Hoe weinig staan we stil bij de dingen die er echt toe doen? Het is bij zulke vragen dat je stil staat, na het lezen van Daytripper.

Daytripper is de naam van een tiendelige miniserie door de Braziliaanse wondertweeling Fábio Moon en Gabriel Bà (Casanova, Umbrella Academy).
Je leest het verhaal van Bràs de Oliva Domingos, een jonge man, of nee, oude man, of toch eerder een kind, nee, euhm… Het is niet makkelijk om de hoofdrolspeler onder één noemer te plaatsen, want het verhaal gaat namelijk over zijn hele leven. De focus ligt op de mensen en gebeurtenissen die het leven van Bràs hebben gevormd, maar onherroepelijk ook zijn dood. Ik wil niet teveel verklappen maar de dood speelt een even grote rol als het leven, al was het maar omdat Bràs een schrijver is van doodsberichten.

Wanneer je de paperback openslaat, stuit je eerst al op een mooie inleidingspagina geïllustreerd door Craig Thompson (Habibi, Deken van sneeuw), gevolgd door het verhaal van Bràs. Ik moet toegeven dat ik na het eerste hoofdstuk wel wat in de war was. Laat dit, als je het leest, je echter niet afschrikken en lees gewoon verder. Het wordt al snel duidelijk waarom dit deel zo bruusk eindigt.

Toen ik eindelijk over mijn verwarring na hoofdstuk één was, merkte ik dat je elk daaropvolgend hoofdstuk afzonderlijk kan beschouwen als verhaal. Pas wanneer je ze allemaal hebt gelezen zie je het geheel. Het is naar mijn mening een meesterlijk geschreven verhaal.
Dat zeg ik niet zomaar, ik was echt volledig in de ban van het geheel en kon het niet neerleggen vooraleer ik het uit had. Je leeft mee met Bràs wanneer hij bijvoorbeeld een vriend verliest of eindelijk erkenning krijgt voor zijn werk.

De illustraties passen bij het verhaal en dragen bij tot de sfeer maar hadden hier en daar iets meer afgelijnd mogen zijn. Soms wordt ook simpelweg gekozen voor een bepaalde kleur om een achtergrond aan te duiden in plaats van de werkelijke achtergrond uit een vorig paneel. Dat leek soms een te eenvoudige oplossing.

Toch was ik enorm onder de indruk van het juiste gebruik van kleur. Het scheppen van een prachtige zonsopgang of de sfeer creëren van een mooie zomeravond lijkt geen enkel probleem. Veelal is dit iets wat vergeten wordt, maar kleur doet zeer veel in een comic als deze.

Daytripper is het soort strip dat iedereen ooit eens zou moeten lezen. Het toont allereerst dat strips niet zomaar vertelseltjes zijn voor kinderen, maar ook echt serieus kunnen zijn. Ten tweede tonen Moon en Bà dat comics niet automatisch synoniem zijn voor surreële zaken zoals supermensen of draken, maar dat ze ook kunnen gaan over alledaagse dingen zoals hindernissen in het leven en de dood. De derde en laatste reden waarom deze strip een groter lezerspubliek verdient is omdat het van hetzelfde niveau is als sommige volprezen romans. Het enige verschil is dat er prenten instaan.

Nu denk je waarschijnlijk dat ik hier maar zit te overdrijven en dat het helemaal niet zo goed kan zijn. Denk dan toch nog maar eens na! Daytripper heeft enkele mooie prijzen op zijn palmares staan: een Eisner Award (Best limited series), een Harvey Award (Best story) en een Eagle award (best new comic). Zeker niet slecht voor een comic die aanvankelijk uit het niets verscheen. Als dat je niet heeft overtuigd, dan weet ik het ook niet meer.

Krijg je de kans om Daytripper te lezen, moet je dat zeker doen. Leen of steel hem van een vriend of bestel hem bij Archonia en geniet van een pareltje. Waarom lees je dit nog, je zou er al aan begonnen moeten zijn!

 

 

 

Comments

comments


Casper

 
avatar


3 Comments


 1. avatar
   
  Ace The Dog

  Ik heb net Daytripper uitgelezen en ik ben echt van mijn sokken geblazen!
  Het verhaal zit fantastisch ineen en is doorspekt met humor, liefde, lust en drama.
  De tekenstijl roept een gepaste dromerige sfeer op.
  Het slotakkoord laat een diepe indruk na en stemt tot nadenken.
  Bedankt voor deze geweldige tip, Red Rooster en Brainfreeze!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.