Random Article


Review: Transformers – Ironhide

 


0
Posted 28/11/2011 by

That’s the finest soldier I ever met. And I love him, even though I don’t understand him.

Als er één Autobot is die alle idealen van zijn fractie belichaamt – eer, moed, eerlijkheid, vriendschap en trouw – dan is het toch wel de Transformer genaamd Ironhide! Je zal hem altijd aan de zijde van zijn broeders vinden en, net zoals het een goed soldaat beaamt, gooit hij zijn leven in de strijd om onschuldigen te beschermen. Ironhide zal ook altijd de eerste te zijn om voor een kogel te springen en zo het leven van zijn broeders te redden. Toen die brave mensen bij Archonia dus onlangs hun back-issue uitverkoop hielden en ik zag dat er een issue van de Ironhide-miniserie tussen zat, aarzelde ik niet om deze te kopen. Kort nadien heb ik uiteindelijk de trade gekocht van Ironhide.

Ironhide zijn verhaal begint op Cybertron, vier miljoen metacycles geleden. We worden dus meegesleept in de oorlog tussen de twee rivaliserende Transformers-fracties op Cybertron: de Autobots onder leiding van de soldaat Optimus Prime en de Decepticons onder leiding van Megatron! Optimus Prime past wel zeer riskante (althans voor zichzelf) strategieën toe om de vijand te flankeren en enkel dankzij één bepaalde heldhaftige Autobot overleeft hij het: dit is natuurlijk onze vriend Ironhide. Wanneer de Autobots hun vijand ditmaal overwinnen, keren ze terug naar hun basis voor gelach en gedrink. Uit de dialoog tussen Optimus Prime, de hier nog jonge Kup en Ironhide kunnen we afleiden dat Optimus nog niet zo lang een Prime is. Kup wijst hem er namelijk op dat hij geen gewone soldaat meer is en dat hij als Prime van de Autobots ook andere plichten heeft, waardoor hij ten alle koste in leven moet blijven. Dit is echter niet het enige obstakel voor de Autobots hun kortstondige festiviteiten, want onder de Autobots bevindt zich een Transformer die zich volgens Ironhide nogal eigenaardig gedraagt en Prime in het oog houdt. Wanneer Ironhide besluit om deze eens te ondervragen, trekt de Transformer zijn wapen en probeert hij Optimus Prime te vermoorden! Enkel dankzij de tussenkomst van Ironhide, die zich als trouwe soldaat voor het laserschot gooit, overleeft Prime deze aanslag. Ironhide heeft echter minder geluk en sneuvelt…
Althans toch tijdelijk, want nadien wordt hij terug wakker op Cybertron en ziet dat hij geheel genezen is. Hij gaat al snel op zoek naar zijn vrienden, maar wat hij echter vindt, is een doods en verlaten Cybertron. Al zijn vrienden blijken de planeet te hebben verlaten en zelfs de atmosfeer is opgebrand. Op enkele gefaalde Insecticons en Ironhide na, is de gehele planeet verlaten …

Mike Costa brengt met zijn verhaal de eeuwig trouwe Autobot Ironhide terug tot leven in een toffe miniserie die de lezer van begin tot einde weet te boeien. Wat ik persoonlijk ook zeer leuk vond, is dat Mike Costa eindelijk de oude Transformer Alpha Trion in IDW‘s Transformers-universum introduceert. Het is misschien niet de baarddragende wijze man die we uit de animatiereeks van de jaren tachtig kennen, maar het is een zeer goede aanpassing! Het verhaal bevat voldoende actie maar op sommige momenten wordt deze ietsjes te eentonig en rekt de actie het geheel gewoon uit. Al brengt hij met Ironhide een goed verhaal, zit je als lezer op het einde toch met het gevoel dat het allemaal wel ietsjes meer mocht zijn, alsof er een sequel op zou moeten volgen. Toch is de toevoeging van Alpha Trion een leuke extra, niet enkel uit nostalgische redenen maar ook omdat het een mogelijke glimps geeft in de toekomst van Ironhide en wat het met je psyche doet om alleen te zijn op een dode planeet gedurende ettelijk miljoenen jaren!

Dankzij tekenaar Casey Coller (All Hail Megatron, Spotlight: Blurr), wordt de doodse en hopeloze wereld van Cybertron zeer passend in beeld gebracht. Onze favoriete Transformers worden zeer goed weergegeven. Zelfs de hier nog jonge oldtimer, Kup (je weet wel die brompot die overal wel een verhaal over wist te vertellen in de animatiereeks) is zeer herkenbaar. Vermits Costa zijn versie van Alpha Trion enigszins afwijkt van de originele versie, mocht zijn design ook afwijken en Coller maakt hier dankbaar gebruik van. Zo heeft Alpha Trion niet langer zijn baard en snor maar draagt hij een vuile, kapotte doek over zijn mond en heeft hij ook een gescheurde mantel. Allemaal dingen om hem net nog iets meer excentrisch te maken. Zoals ik daarnet al zei, vormt het gedrag en karakter van Alpha Trion een mogelijke blik in de toekomst voor Ironhide. Om dit aspect van het personage iets te verduidelijken heeft Coller er voor gezorgd dat er enkele gelijkenissen zijn in design tussen Alpha Trion en Ironhide. Het valt niet direct op, maar het is er.

Al bij al is deze reeks misschien kort maar het vormt zeker een leuke aanvulling en een must-have voor de fans van IDW hun Transformers-universum. Voor zij die hiermee willen beginnen, raad ik het echter eerder aan om te starten met Transformers: Infiltration of het eerste volume van Transformers: the IDW Collection! Het verhaal bevat namelijk spoilers van enkele dingen die in die twee bundelingen gebeurd zijn.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.