Random Article


Halloween review: Locke & Key – Welcome to Lovecraft

 


1
Posted 01/11/2011 by

My dad knew. Somehow he knew something like this would happen. How could he know that?

Deze week is het Halloween ook gekend als  All Hallows Eve, de avond voor Allerheiligen. Maar wat is nu juist Halloween en waarom wordt dit gevierd? Eén november was in de Iers-Keltische kalender de dag dat het nieuwe jaar begon, de avond van 31 oktober was destijds dus oudejaarsavond. Vermits de oogst binnen was gehaald en alles reeds klaar lag voor het nieuwe jaar konden de oude Kelten en Ieren dus grondig vieren. Het Keltische Nieuwjaar, misschien beter gekend als Samhain was eigenlijk meer dan gewoon de viering van het nieuwe jaar. Het volk geloofde destijds dat net op die dag de geesten van de overledenen terug naar het Aardse Rijk konden komen om zo te proberen bezit te nemen over een levend, menselijk lichaam. Om zich van deze geesten te beschermen, beschilderden ze hun gezicht of droegen ze maskers.

Bij Brainfreeze doen wij graag mee aan deze viering die inmiddels niets meer met Samhain te maken heeft. De dag van vandaag draait het op Halloween allemaal om lekkere snoep in grote hoeveelheden te vergaren en om de geweldige kostuums waarmee we andere mensen de stuipen op het lijf kunnen jagen! Daarom dat jullie deze week het fantastische Locke & Key kunnen winnen.

Na de brutale moord op hun vader en de verkrachting van hun moeder, verhuizen Tyler, Kinsey en Bode Locke met hun moeder. Het gezin wilt een vernieuwing in het leven en trekt naar het ouderlijk huis van hun overleden gezinshoofd, het zogenaamde Keyhouse in Lovecraft, Massachussetts. Hier worden ze op gevangen door hun oom, de jongere broer van hun vader. Maar Sam Lesser, één van de tieners verantwoordelijk voor de dood van vader Locke zit niet zo veilig weggesloten als men wel denkt. Vanuit zijn cel in de jeugdgevangenis staart hij steeds in het water en communiceert zo met één of andere bovennatuurlijke kracht die belooft hem te zullen bevrijden. Ondertussen proberen de Lockes verder te gaan met hun leven: Tyler wordt verteerd door een geheim, Kinsey rebelleert tegen alles, hun moeder zoekt soelaas in een fles alcohol en dan is er nog de jongste Locke: Bode. Deze ontdekt een wel zeer eigenaardige en speciale sleutel. Wanneer hij deze bij een bepaalde deur gebruikt ontdekt hij iets wonderbaarlijks en engs. Wanneer men deze sleutel op de Ghost Door gebruikt, worden je geest en lichaam van mekaar gescheiden. Op deze manier verkent de kleine Bode het gehele Keyhouse. Zo ontdekt hij veel over zijn gezin maar vindt hij ook een geheimzinnige entiteit die zich schuilhoudt in een wensput.

Schrijver Joe Hill (Heart-Shaped Box, 20th Centusry Ghosts) schiet meteen recht in de roos. De opbouw van het eerste volume van deze Locke & Key verloopt misschien enigszins traag, maar dit draagt bij aan de kwaliteit van het verhaal. Hill weet duidelijk zeer goed dat je als schrijver je lezers moet meeslepen in de opbouw van het verhaal. Zo vertelt hij eerst de gebeurtenissen die zouden leiden tot de verhuis van het Locke gezin en plant hij reeds enkele zaadjes die soms pas in het volgende volume openbloeien. Hij vertelt echter ook niet alles, veel blijft nog geheim voor de lezers. Je kan wel enkele dingen raden maar Hill is hier zeer goed in. Ook al is het een Lovecraft-achtig horror- en suspenseverhaal, laat Hill enorm veel ruimte voor de ontwikkeling en groei van zijn personages. In dit opzicht, moet ik zeggen dat zijn werk beter is dan het meeste wat ik reeds van zijn beroemde vader Stephen King gelezen heb.

Tekenaar Gabriel Rodriguez levert hier een zeer consistente tekenstijl. Alle personages blijven steeds zeer herkenbaar en zien er in het eerste paneeltje hetzelfde uit als in het laatste, met uitzondering van de rebelse Kinsey die haar look verandert. Wat ik ook zeer goed vind aan Rodriguez zijn tekeningen, is dat je zeer goed kunt zien dat de personages uit de Locke-familie aan mekaar verwant zijn. Zo hebben de drie kinderen veel gelijkaardige gelaatskenmerken die ze dan nog eens delen met hun moeder en anderen dan weer met hun oom. Het Keyhouse zelf is ook zeer mooi ontworpen en heeft iets griezeligs zonder dat je kan zeggen waarom. De actie is smaakvol in beeld gebracht, ook al is er weinig actie en wordt er geen gebruik gemaakt van bloed om het horrorelement omhoog te helpen. De tekeningen vullen gewoon mooi de sfeer aan die het verhaal van Hill tot leven brengt.

Na het lezen van dit eerste volume, zal de grote meerderheid onder jullie gegarandeerd voorgoed verkocht zijn aan deze reeks! Joe Hill volgt niet alleen in de voetsporen van zijn vader, hij bewijst ook meermaals dat hij zelf een enorm goed verteller is. Persoonlijk vind ik hem beter dan papa King. Gooi dan nog de leuke tekenstijl van Rodriguez in de mix en je hebt een reeks die niet mag ontbreken in de collectie van iedere horrorfan. Het eerste volume heet niet zonder reden Welcome to Lovecraft, de hele comic leest een beetje als een Lovecraft-verhaal en biedt gelijkaardige mystiek en suspense. Kortom, een klassieker in wording!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be


One Comment


  1. avatar
     
    boomvavavoom

    wicked! Ik zal ook eens meedoen!!

Leave a ResponseGelieve een kleine rekensom te maken. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.