Posted 15/01/2019 by Killian in Columns
 
 

De Belgische en Nederlandse Comic Cons van 2019


 

IMAGICON

imagicon

 • Waar? Wellicht De Reehorst te Ede.
 • Wanneer? Zaterdag 26 januari.
 • Website? http://imagicon.nl/

Wat een verandering voor Imagicon! De beurs in Ede – opnieuw geen grootschalig evenement – verschuift dit jaar naar januari (en dus niet oktober zoals in 2018). Imagicon is trouwens geen expo, maar echt een conventie voor fans, door fans dus. Hier kunnen fans van cosplay, fantasy, horror, sci-fi en comics elkaar ontmoeten in een ontspannen sfeer.

Imagicon onderscheidt zich ook door presentaties en een grotere focus op fanfilms, met uiteraard de Imagicon Fan Film Awards. Steeds één van de gezelligste geeky events van de lage landen.

 

DYNAMICCON

Waar Dynamiccon vorig jaar in januari in Eindhoven plaatsvond, zal dit jaar anders zijn. Het overkoepelende event gaat niet meer door, maar wordt opgevangen door allerlei kleinere evenementen. De organisatie zond afgelopen zomer dit bericht de wereld in – verdere informatie ontbreekt nog:

 

COMIC CON: AHOY ROTTERDAM

In 2019 vond in maart in Rotterdam Ahoy de tweede editie van Comic Con Ahoy Rotterdam plaats. Heel wat Hollywood-namen stonden op de affiche, maar tot nog toe werd geen 2019-editie aangekondigd. Wél kondigde de organisatie al een volgende Comic Con Amsterdam aan dat later in het jaar doorgaat. We contacteerden de organisatie en de kans blijft wel reëel dat er in 2019 een Comic Con Ahoy Rotterdam komt.

 

DUTCH COMIC CON

Ondertussen heeft Dutch Comic Con zich bij onze noorderburen ontpopt tot dé conventie bij uitstek. Op deze kleinere broer van FACTS in Utrecht mag je je verwachten aan alles in verband met comics, manga, cosplay, gaming & e-sports. Ook hier zullen weer heel wat bekende namen aanwezig zijn.

Of de DUTCH X-MAS CON in 2019 zal terugkeren, is nog niet geweten. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze wintereditie opnieuw in december plaatsvinden, maar zekerheid hierover is er dus nog niet.

 

TOMOCON

De Stichting Tomo is in de afgelopen jaren een begrip geworden in de Nederlandse conventiescène. Ondertussen zijn we toe aan de zesde Tomocon in Oss. Alles staat dit jaar dan ook in teken van die verjaardag met verschillende, terugkerende activiteiten.

Liefhebbers van de Japanse cultuur, cosplay, videogames, anime en manga zullen hier opnieuw aan hun trekken kunnen komen. In Rotterdam zal er op 23 februari dan weer de TomoFair doorgaan, die wellicht ook in Nijmegen terugkeert in het najaar.

 

ELFIA

 • Waar? Kasteel De Haar, Haarzuilens.
 • Wanneer? Zaterdag 13 en zondag 14 april.
 • Website? http://elfia.com/

De grootste fantasy fair van Nederland keert uiteraard weer terug in 2019. Elfia, vroeger Elf Fantasy Fair, biedt een magisch weekend met Elven, Trollen, Druïdes en heel wat concerten, workshops, speciale gasten en een outdoor festival in een dromerige omgeving. Een tweede editie zou ook wederom kunnen plaatsvinden eind september in Arcen.

 

GEEKFEST ROTTERDAM

In 2018 ging de eerste editie van GeekFest te Rotterdam door. Gezien het succes van die editie komt er nu een vervolg in 2019 dat maar liefst twee dagen zal duren. Verwacht handelaars, tekenaars en natuurlijk heel wat comics op zaterdag 25 en zondag 26 mei in het Rotterdam Science Tower.

 

ANIMECON

animecon

Als het grootste animefeest in Nederland kan je je opnieuw aan allerlei elementen uit de Aziatische popcultuur verwachten met een sterke nadruk op cosplay en manga.

De opkomende editie wordt de 21e keer dat AnimeCon wordt georganiseerd. Naar jaarlijkse gewoonte gaat de conventie door in het Rotterdam Ahoy, ditmaal tijdens het weekend van vrijdag 15 tot en met 17 juni. Het thema dit jaar wordt “AnimeCon Goes South”.

 

CASTLEFEST

castlefest

 • Waar? Kasteel Keukenhof, Lisse.
 • Wanneer? Donderdag 1 augustus tot en met zondag 4 augustus.
 • Website? http://www.castlefest.nl/

Castlefest is die andere grote fantasy fair van Nederland, met tal van cosplayers en larpers, maar een grotere focus op muziek, workshops en middeleeuws spektakel. Vindt plaats gedurende drie dagen (+ een vooravond) begin augustus en kent tegenwoordig ook een winter-editie, dewelke mogelijk opnieuw in december zal plaatsvinden.

 

ABUNAI! CONVENTION

 • Waar? NH Koningshof, Veldhoven.
 • Wanneer? Vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus.
 • Website? http://www.abunaicon.nl

Een andere grote naam binnen het anime- en manga-circuit is natuurlijk de Abunai! Con. Centraal staan opnieuw drie volledige dagen vol met Japanse cultuur, heel wat dealers, panels, wedstrijden en allerlei lezingen alsook workshops. De volgende editie van Abunai! Con gaat door in NH Koningshof te Veldhoven tijdens het laatste weekend van augustus.

 

COMIC CON: AMSTERDAM 

Ook dit jaar gaat Comic Con Amsterdam weer door. Ook in augustus-september 2019 zal de beurs van de Comic Con Europe-organisatie dus terugkeren met gasten uit je favoriete televisieseries en films, alsook allerlei panels en dealers.

 

VIENCON

 • Waar? Centerparcs Limburgse Peel
 • Wanneer? Vrijdag 30 augustus tot en met maandag 2 september
 • Website? http://www.viencon.nl

Viencon is wellicht de kleinste conventie op deze lijst, maar laat dat je niet afschrikken om dit nieuwe concept een kans te geven. Viencon omarmt helemaal haar gegeven als zomerconventie. De volgende editie gaat door te Centerparcs Limburgse Peel tijdens het weekend van vrijdag 30 augustus tot en met maandag 2 september.

 

FIRSTLOOK FESTIVAL 

Ook in 2018 ging de grootste gamingbeurs in de Benelux door, Firstlook Festival. Deze vierde editie, die drie dagen duurde, bood opnieuw exclusieve hands-on met bekende games, maar naar goede gewoonte ook indie-titels, eSports, cosplay, merchandising en gadgets. Een exacte datum voor de opkomende editie, die er ongetwijfeld komt, is er nog niet.

 

STRIPFESTIVAL BREDA 

Een ondertussen tiende editie voor het Stripfestival Breda zit er ook aan te komen! Hoewel de conventie zich voornamelijk focust op verschillende Europese strips, is er ook ruimte voor de Amerikaanse variant. Wie even geen buitensporige “Comic Con” wil meemaken, maar gewoon het stripmedium wil beleven en creatieve teams wil ontmoeten, kan dus best naar Breda afreizen!

 

ECHO BASE CHARITY CON

Nog niet zo lang geleden (in een sterrenstelsel niet zo ver van hier) ging Echo Base Charity Con door, een conventie geheel en al gefocust op Star Wars en een goed doel! De beurs ging een tiental jaar geleden al door, maar keerde dus twee jaar geleden in volle glorie terug. Ook in december zal een nieuwe (vijfde) editie plaatsvinden!

 

TERUG NAAR BELGIË

 

Naar welke Belgische of Nederlandse conventie(s) kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.