Posted 15/01/2019 by Killian in Columns
 
 

De Belgische en Nederlandse Comic Cons van 2019


Op pagina 1 vind je de Belgische conventies. Een lijst van de Nederlandse conventies vind je op pagina 2.

Een nieuw jaar betekent ook een nieuw Comic Con-overzicht voor het jaar dat komt. Al vier keer somden we bij Brainfreeze de grote conventies in de Lage Landen op en dat is in 2019 niet anders.

Ah, de conventie: het hoogtepunt voor menig geek en de plek waar allerlei fenomenen uit de popcultuur samensmelten. Van televisieseries zoals Game of Thrones, Arrow, The Flash, The Walking Dead, Star Trek: Discovery of Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., animereeksen zoals Pokémon, Dragon Ball Super en Yu-Gi-Oh! tot films als Avengers: Endgame, Star Wars: Episode IX, Shazam of X-Men: Dark Phoenix: het komt allemaal op meerdere van deze beurzen in overvloed aan bod. Uiteraard zijn comics van uitgeverijen als Marvel, DC Comics, IDW en Image, alsook videogamefenomenen niet weg te denken uit onze conventiewereld.

Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Keert jouw favoriete conventie ook dit jaar terug? En op welke datum was dat ook al weer? Een handig overzicht van het komende jaar kan dan ook niet ontbreken. Brainfreeze lijst hier de beurzen in het Nederlandse taalgebied (of Comic Cons in België en Nederland) op die je in 2019 zeker en vast niet mag missen!

ONS OVERZICHT VAN DE BELGISCHE COMICBOOKWINKELS VIND JE HIER

 

1UP (CONF + EXPO)

Een nieuwkomer betreedt het strijdveld en zal meteen het conventieseizoen aftrappen! In februari vindt in Kortrijk de allereerste editie van 1UP plaats – videogamebeurs met Esports, internationale gasten en natuurlijk heel wat cosplay. Daarnaast is dit ook de plek waar de Belgian Game Awards zullen worden uitgedeeld!

 

COMIC CON BRUSSELScomicconbrussels

Enkele weekjes later dan verwacht en met een groeiende gastenlijst wordt Comic Con Brussels dit jaar de eerst echte Belgische “Comic Con”. De vierde editie van de ondertussen gevestigde waarde in het conventiegebied in onze contreien vindt dit jaar al op zaterdag 2 en zondag 3 maart plaats in Tour & Taxis te Brussel. Verwacht onder meer allerlei comic-, film-, toys- en anime-gerelateerde gasten en collectibles; de klassieke beurservaring, dus. Momenteel staan onder meer de Roze Ranger Amy Jo Johnson, Brits acteur Nick Frost & tekenaar Simon Bisley op de gastenlijst.

ONS VERSLAG VAN DE 2018-EDITIE LEES JE HIER.

 

MADE IN ASIA + YOUPLAY!

 • Waar? Paleis 5, Brussels Expo
 • Wanneer? Vrijdag 8 tot en met zondag 10 maart
 • Website? https://madeinasia.be

Uiteraard gaat ook dit jaar de grootste animebeurs van België opnieuw door in maart. Naar goede gewoonte zal deze ondertussen al elfde editie van Made in Asia alles in verband met oosterse culturen voor één weekend naar Paleis 5 van Brussels Expo importeren. Verwacht je hier aan allerlei exotische snacks, workshops, cosplaywedstrijden en uiteraard heel wat dealers! Bovendien zullen ook ongetwijfeld weer heel wat internationale gasten aanwezig zijn. Ook zal een tweede beurs, YouPlay! (over allerhande videogames), plaatsvinden.

Over de terugkeer van de RETRO-variant met allerlei oude retrospelletjes, die in Namen doorgaat, is voorlopig officieel nog niets geweten. Als deze zesde editie ook dit jaar zou terugkeren, gaat die waarschijnlijk in oktober door.

 

FACTS – SPRING EDITION

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 6 en zondag 7 april
 • Website? http://facts.be/

Tweemaal FACTS per jaar werkt, zoveel mag ondertussen al wel duidelijk zijn. Naast de traditionele oktober-editie zal dus ook in 2019 een lente-editie doorgaan in de Flanders Expo te Gent en dat tijdens het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 april. Op de al indrukwekkende gastenlijst staan tot nog toe Mads Mikkelsen (Star Wars, Hannibal, Doctor Strange)Dolph Lundgren (Rocky IV, Aquaman, The Punisher)Kevin Eastman (TMNT), en Stranger Things-ster Gaten MatarazzoWij zijn dus zoals altijd wel weer van de partij.

ONS VERSLAG UIT 2018 VIND JE HIER!

ONS OVERZICHT MET ONZE BUIT IN 2018 VIND JE HIER

 

COMIC CON GENT

De alternatieve conventie van België keert terug! Naar gasten hebben we nog het raden, maar wel creëerde de organisatie al een Facebook-event voor de 2019-editie. Comic Con Gent wordt dit jaar trouwens een “Retro-Edition”, zo blijkt! Nostalgie ten top, dus! Hou deze data dus zeker vrij in je agenda! Opgelet: dit jaar vindt de beurs niet in juli, maar wel in mei al plaats!

ONS VERSLAG VAN EEN VAN DE VORIGE EDITIES LEES JE HIER

 

ATSUSACON

Momenteel is de site nog niet aangepast, maar voor alles in verband met Japanse popcultuur, waaronder videogames, J-Pop en de traditionele cultuur zal je ook in 2019 hopelijk op Atsusacon, een van de grootste animebeurzen van België, terecht kunnen. Naast de typische beurs(koop)ervaring onderscheidt Atsusacon zich ook door interessante lezingen en panels rond de Japanse cultuur te organiseren. Naar goede gewoonte zal ook deze editie vermoedelijk doorgaan tijdens de zomervakantie.

In september is er nog de kleinschaligere festivals in de Japanse Tuin te Hasselt voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de Japanse cultuur!

 

ELFTOPIA

 • Waar? Kasteel van Ooidonk
 • Wanneer? Zaterdag 10 en zondag 11 augustus
 • Website? www.elftopia.be

België’s eerste grote Vlaamse, jaarlijkse fantasy fair zal dit jaar toe zijn aan diens vierde editie! Verwacht dus opnieuw een magisch weekend met onder andere Elven, Trollen en Druïdes en heel wat concerten, workshops en speciale gasten. Allerlei fantasy-eigendommen van The Hobbit, Lord of the Rings en Game of Thrones sluiten dus perfect aan bij de dromerige wereld van Elftopia.

 

COMIC CON ANTWERP

Veel weten we nog niet van deze derde editie van Comic Con Antwerpen in de Waagnatie. Op gasten en meer informatie is het nog even wachten, maar in de tussentijd kan je ons verslag van de 2017-editie er nog even op nalezen. De data zijn alvast wel officieel!

ONS VERSLAG VAN DE 2017-EDITIE LEES JE HIER

 

GAMEFORCE

 • Waar? Nekkerhal te Mechelen
 • Wanneer? Wellicht oktober (nog geen officiële data)
 • Website? http://gameforce.be/

Sinds 2014 hebben we in onze contreien ook een kleinere versie van de grootse E3-beurs: GameForce. Grote ontwikkelaars en partners van videogames en consorten komen hier hun nieuw materiaal voorstellen en aanprijzen. Naast eSports voor verscheidene competitieve spelen kunnen de toeschouwers ook voor het eerst met vele nieuwe titels aan de slag gaan. Natuurlijk zijn ook klassiekere (retro-)games aanwezig.

Alles in verband met videogames en aanverwante merchandise, maar ook cosplay vind je dus terug op GameForce! De beurs gaat naar goede gewoonte weer door in de Mechelse Nekkerhal, maar wanneer dat net zal gebeuren, weten we nog niet.

 

FACTS – FALL EDITION

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 19 en zondag 20 oktober
 • Website? http://facts.be/

De grootste en ondertussen best gekende conventie van de Benelux zal uiteraard met diens 33ste editie opnieuw paraat zijn. Verwacht hier de klassieke, Amerikaanse conventie-ervaring met een grootse artist alley, heel wat zalen en uiteraard een gigantische mensenmassa verspreid doorheen Flanders Expo.

Uiteraard hebben we tot nog toe geen bevestigde namen, met de lente-editie in de nabije toekomst, maar deze klassieker mag ondertussen op niemands lijstje meer ontbreken!

 

JAPAN CON

Geen twee edities, maar wel één grote editie en niet Antwerpen, maar wel Brussel voor de 2019-editie van Japan Con.  Niet de typische “Amerikaanse” Comic Con, maar wel Japan Con, geheel en al gefocust op manga, anime en alles in verband met asian pop. Opnieuw kan je dus in 2019 doorheen het geïmporteerde Japan grasduinen!

HUP, HOLLAND, HUP!

 

Naar welke Belgische of Nederlandse conventie(s) kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.