Posted 05/01/2019 by Arno in Tv/Film
 
 

De Grote Comic Book Films van 2019


De comicbookindustrie heeft het niet altijd even makkelijk. Elke nieuwe lezer is mooi meegenomen en wanneer comics de basis vormen voor grote films kan dit soms helpen om die lezers aan te trekken. Want in Hollywood zijn superhelden hot. Ze leveren het perfecte materiaal voor stevige blockbusters.

Wat minder bekende comics kunnen daarnaast als inspiratie dienen voor schrijvers die het even niet meer weten. En laten we het maar bekennen: comicbookverfilmingen zijn voor ons een win-win. Is de film goed, dan is het voor iedereen genieten, en zien wij ook enkele van onze favoriete personages vertaald naar het witte doek. Is de film slecht, dan kunnen we lekker zeggen dat de comic beter was! Voor alle filmfanaten en striplezers, zetten we graag even de grote (en minder grote) comicbookverfilmingen van 2019 op een rijtje.

 

2018 was wederom een groot jaar voor de comicbookfilm. Marvel Studios/Disney oogstte enorm veel succes met de voortzetting van het MCU, Sony Pictures startte eindelijk hun grotere Marvel/Spider-Man-centrische filmuniversum en 20th Century Fox en Warner Bros. Pictures/DC Entertainment leverden succesvolle blockbusters in de X-Men- en DC-universa.

In 2019 wordt die trend verder gezet. We krijgen het einde van een tijdperk voor zowel Marvel Studios als de X-Men-franchise bij 20th Century Fox, terwijl het DC-filmuniversum ook in de bioscoopzalen uitbreidt naar een multiversum. Dit jaar zijn er weer bitter weinig niet-superheldenfilms (maar die wel gebaseerd zijn op een comic, strip of manga), alsook opnieuw enkele interessante direct-to-video animatiefilms.

 

GLASS

 • Studio: Blinding Edge Pictures/Universal Pictures
 • Regisseur: M. Night Shyamalan
 • Met: James McAvoy, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Sarah Paulson
 • Release: 16 Januari
 • REVIEW
 

Technisch gezien is Glass geen comicbookfilm, vermits er geen voorafgaande comic bestaat waarop de film gebaseerd wordt. Maar toch verdient de nieuwste van M. Night Shyamalan een plaatsje op deze lijst omdat comic books zo’n grote rol spelen in de wereld van zijn Eastrail 177-trilogie. Glass is het vervolg op Unbreakable (2000) en Split (2017), waarin Samuel L. Jackson zijn rol als de extreem breekbare, maar briljante crimineel Elijah Price, alias Mr. Glass, herneemt. Hij wordt herenigd met zijn Unbreakable-tegenspeler en onbreekbare man David Dunn (Bruce Willis) en ontmoet ook voor het eerst Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), de 24 persoonlijkheden tellende kidnapper en seriemoordenaar gekend als The Horde uit Split. Glass is het sluitstuk van wat Shyamalan begon met Unbreakable, nog steeds één van de meest eigenzinnige en betere superheldenfilms, en een realistische superheldenfilm met heel wat metakritiek op comics en hun helden. Januari levert meteen al een hoge standaard voor de komende superheldenfilms van 2019.

 

POLAR

 • Studio: Netflix
 • Gebaseerd op: Polar (Dark Horse Comics), gecreëerd door Victor Santos
 • Regisseur: Jonas Akerlund
 • Met: Mads Mikkelsen, Vanessa Hudgens, Katheryn Winnick, Matt Lucas
 • Release: 25 Januari (Netflix)
 

Hannibal– en Doctor Strange-ster Mads Mikkelsen speelt een oudere huurmoordenaar, Kaiser Black, die zich in een ijzig landschap moet zien te verweren tegen een groep jongere huurmoordenaars. John Wick in de sneeuw dus, of Mikkelsens eerdere ijzig survivaldrama Arctic (2018) met meer huurmoordenaars en femme fatales, het is maar hoe je het bekijkt. Gebaseerd op de door Dark Horse gebundelde webcomic van Viktor Santos uit 2012 en onder regie van Jonas Akerlund (Spun). Benieuwd wat de clash tussen het eigenzinnige kleurenpallet van de comic en de geflipte regiestijl van Akerlund zal geven.

 

THE LEGO MOVIE 2: THE SECOND PART

 • Studio: Warner Bros. Pictures
 • Deels gebaseerd op: Batman (DC), gecreëerd door Bob Kane en Bill Finger, en Justice League (DC), gecreëerd door Gardner Fox
 • Regisseur: Mike Mitchell
 • Met de stemmen van: Chris Pratt, Will Arnett, Channing Tatum, Jonah Hill, Margot Robbie
 • Release: 20 Februari
 

Geen echte comicbookfilm, maar net zoals de vorige The LEGO Movie uit 2014 wel eentje waar voldoende superhelden en andere comicbookiconen in te zien zijn. Ook in deze sequel is een grote rol weggelegd voor LEGO Batman (Will Arnett), terwijl Channing Tatum en Jonah Hill hun rollen hernemen als Superman en Green Lantern. Margot Robbie zal ook een cameorolletje hebben als de stem van Harley Quinn.

De plot is opnieuw vrij simpel en toch origineel: het LEGO-universum wordt geteisterd door een DUPLO-invasie en het is aan Emmet (Chris Pratt), Lucy (Elizabeth Banks) en hun vrienden om het te redden. Phil Lord en Chris Miller, regisseurs van de vorige prent, hebben enkel een rol als producers en scenaristen, maar toch verwachten we dezelfde knotsgekke humor en leuke cameo’s zoals de vorige keer.

 

ALITA: BATTLE ANGEL

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: Battle Angel Alita door Yukito Kishiro
 • Regisseur: Robert Rodriguez
 • Met: Rosa Salazar, Ed Skrein, Christoph Waltz, Jennifer Connelly
 • Release: 13 Februari
 • REVIEW
 

In 2016 nam Hollywood manga- en animeklassieker Ghost in the Shell onder handen met gemengd resultaat, dit jaar doen ze hetzelfde voor Battle Angel Alita van Yukito Kishiro. Ook hier is het hoofdpersonage een vrouwelijke cyborg die zich bitter weinig van haar verleden herinnert. Alita gaat door het leven als premiejaagster in een post-apocalyptische toekomst.

De film zou de eerste 4 boeken van de manga adapteren en de namen achter de schermen zijn niet van de minste, met producer James Cameron (Avatar, The Terminator, Aliens) en regisseur Robert Rodriguez (Sin City, Machete) op kop. We houden ons hart vast of zij dan weer wel een Japanse mangaklassieker degelijk kunnen adapteren voor een Amerikaans publiek…

 

CAPTAIN MARVEL

 • Studio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Ms. Marvel/Captain Marvel (Marvel), gecreëerd door Roy Thomas en Gene Colan, Kelly Sue DeConnick en Dexter Soy
 • Regisseurs: Anna Boden, Ryan Fleck
 • Met: Brie Larson, Jude Law, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Clark Gregg
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: 6 Maart
 • REVIEW

 

De eerste Marvel Studios-film met een vrouwelijke hoofdrol. In een grote flashback naar het jaar 1995, zien we de filmoorsprong van luchtmachtpilote Carol Danvers (Brie Larson) en haar reis naar de Kree-thuiswereld om uiteindelijk de machtigste Marvel-superheldin in het hele filmuniversum te worden en de Avengers hun hachje te redden van Thanos in Endgame. Also: Skrulls!

Andere rollen zijn weggelegd voor een jongere Nick Fury (Samuel Jackson) en Agent Coulson (Clark Gregg). Wat Wonder Woman (2017) deed voor DC, zou deze kunnen doen voor Marvel. We kunnen niet wachten om Carol te zien verwelkomd worden tot de Marvel Cinematic Universe-familie.

 

SHAZAM!

 • Studio: DC Films/Warner Bros. Pictures/New Line Cinema
 • Gebaseerd op: Captain Marvel/Shazam! (Fawcett Comics/DC), gecreëerd door C.C. Beck en Bill Parker
 • Regisseur: David F. Sandberg
 • Met: Zachary Levi, Asher Angel, Mark Strong, Djimon Hounsou
 • Universum: DC Extended Universe
 • Release: 3 April
 • REVIEW

 

Carol Danvers is niet de enige Captain Marvel die dit jaar op het grote scherm haar debuut maakt. De oorspronkelijke Captain Marvel (eerst van Fawcett Comics, nu van DC) komt er ook aan. Het oorsprongsverhaal van de jonge Billy Batson die dankzij het magische woord “Shazam” in een superheld kan transformeren wordt ook verfilmd.

Deze Captain Marvel was de allereerste superheld die in de jaren 40 in live-action te zien was. Nu betekent hij een eerste atypische DC-film. We zijn zeer benieuwd hoe de onschuld en het jeugdige enthousiasme van de Shazam-comics in het grotere DC-filmuniversum zullen passen. Waarschijnlijk de meest verrassende superheldenfilm uit de lijst.

 

HELLBOY

 • Studio: Lionsgate/Dark Horse Entertainment
 • Gebaseerd op: Hellboy/B.P.R.D. (Dark Horse Comics), gecreëerd door Mike Mignola
 • Regisseur: Neil Marshall
 • Met: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Daniel Dae Kim
 • Release: 10 April
 • REVIEW

 

De strijd van Guillermo del Toro en hoofdacteur Ron Perlman om een derde Hellboy-prent te maken is verloren. Dus komen Lionsgate en Dark Horse met een reboot van de films rond Mike Mignola’s demonische antiheld. David Harbour (Stranger Things) is de nieuwe Hellboy in deze donkerdere en waarschijnlijk net iets trouwer aan de comics versie van Hellboy. Of het de magie van de eerste twee (die ver vooruit waren op hun tijd) zal evenaren, laten we nog even in het midden…

 

AVENGERS: ENDGAME

 • Studio: Marvel Studios
 • Gebaseerd op: The Avengers (Marvel), gecreëerd door Stan Lee en Jack Kirby
 • Regisseurs: Anthony & Joe Russo
 • Met: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Josh Brolin, Chris Pratt, Tom Holland
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: 24 April
 • REVIEW
 

De sequel op Avengers: Infinity War, de grootste superheldenblockbuster tot hiertoe, en de eigenlijke culminatie van tien jaar Marvel Studios. De Avengers hebben verloren, Thanos heeft gewonnen en de helft van al het leven in het universum werd weggevaagd met één vingerknip.

De oorspronkelijke zes Avengers, bijgestaan door wat er nog overschiet van de Guardians of the Galaxy, Ant-Man en Captain Marvel, moeten een manier vinden om de vernietiging die Thanos teweeg heeft gebracht om te keren. Voor Marvel-legendes Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.) en Thor (Chris Hemsworth) mogelijk het eindpunt van de reis die in de eerste Iron Man uit 2008 begon. Alweer doet elke Marvel-held mee, waardoor dit automatisch al dé superheldenfilm van het jaar wordt.

 

DARK PHOENIX

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: X-Men (Marvel), gecreëerd door Stan Lee & Jack Kirby, X-Men: The Dark Phoenix Saga (Marvel) door Chris Claremont en John Byrne
 • Regisseur: Simon Kinberg
 • Met: Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, James McAvoy, Sophie Turner, Jessica Chastain
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • Release: 5 Juni
 • REVIEW
 

Zeg wat je wil over voorganger X-Men: Apocalypse, de X-Men-franchise gaat de juiste kant op voor de fans van de Marvel-comics. Na een eerdere, ietwat mislukte poging in X-Men: The Last Stand (2006) zijn ze bij 20th Century Fox eindelijk klaar om de klassieke The Dark Phoenix Saga-verhaallijn te adapteren – waarin Jean Grey (Sophie Turner) bezeten wordt door een eeuwenoude kosmische kracht.

Zoals steeds het geval was bij de X-prequels sinds X-Men: First Class (2011), springen we in X-Men: Dark Phoenix opnieuw tien jaar verder in de tijd – waardoor we aankomen in de jaren 1990. We verwachten geen Wolverine, maar het kernteam van Cyclops, Storm, Jean Grey, Nightcrawler en hoofdfiguren Professor X, Magneto en Mystique zijn aanwezig en mogen ditmaal échte gekostumeerde superhelden zijn. Ook gaan we eindelijk de kosmische toer op.

Simon Kinberg maakt dan misschien wel zijn debuut als regisseur met deze film, hij was al begaan als scenarist en producent sinds de eerste X-Men-prent uit 2000. De verwachtingen liggen dus hoog bij deze X-Men, dewelke waarschijnlijk de laatste in de reeks wordt onder 20th Century Fox vooraleer de mutanten in het Marvel Studios-universum geïntegreerd zullen worden…

 

MEN IN BLACK: INTERNATIONAL

 • Studio: Sony Pictures
 • Gebaseerd op: The Men in Black (Aircel/Malibu/Marvel), gecreëerd door Lowell Cunningham
 • Regisseur: F. Gary Gray
 • Met: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rebecca Ferguson
 • Release: 12 Juni
 • REVIEW
 

Na een geslaagde filmtrilogie van Barry Sonnenfeld met Will Smith en Tommy Lee Jones in de hoofdrollen, breidt de Men in Black-franchise uit met een eerste live-action spin-off. Thor: Ragnarok-sterren Chris Hemsworth en Tessa Thompson behoren tot de Londense tak van de MiB-organisatie en worden verwikkeld in een moordmysterie dat hun de hele wereld zal rondsturen.

Of F. Gary Gray de magie van de eerste films (die hun oorspronkelijke donkere comicbookroots overstegen) zal kunnen oprakelen, is nog maar de vraag, maar dat het een leuke actiekomedie zal worden, staat buiten kijf.

 

SPIDER-MAN: FAR FROM HOME

 • Studio: Sony Pictures/Marvel Studios
 • Gebaseerd op: Spider-Man (Marvel), gecreëerd door Stan Lee & Steve Ditko
 • Regisseur: Jon Watts
 • Met: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Marisa Tomei, Jake Gyllenhaal, Zendaya
 • Universum: Marvel Cinematic Universe
 • Release: 3 Juli
 • REVIEW
 

De sequel op Spider-Man: Homecoming (2017) en de eerste Marvel Studios-film na Avengers: Endgame. Hoe en in welke versie Peter Parker/Spider-Man (Tom Holland) zal terugkeren na zijn dood in Infinity War is nog maar de vraag, maar hij zal alvast op een schoolreisje naar Europa te maken krijgen met Nick Fury (Samuel L. Jackson), de klassieke villain Mysterio (Jake Gyllenhaal) en de Elementals. Homecoming bracht ons de beste en meest trouwe live-action Spidey tot hiertoe, we verwachten ook dat deze sequel opnieuw een schot in de roos zal zijn.

 

THE NEW MUTANTS

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: X-Men (Marvel), gecreëerd door Stan Lee & Jack Kirby, New Mutants (Marvel) gecreëerd door Chris Claremont en Bob McLeod
 • Regisseur: Josh Boone
 • Met: Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Charlie Heaton, Alice Braga
 • Universum: X-Men Cinematic Universe
 • Release: 31 Juli
 

Een meer door horrorfilms geïnspireerde take op Marvel’s volgende generatie X-Men. Vijf jonge mutanten – een klassieke New Mutants line-up van Magik, Cannonball, Sunspot, Wolfsbane en Mirage – moeten samenwerken om uit een topgeheime faciliteit te ontsnappen.

Een interessante wending voor de X-Men-franchise, maar waarschijnlijk ook de laatste spin-off die onder 20th Century Fox gemaakt zal worden. Regisseur Josh Boone (The Fault in Our Stars) is een grote fan van de comics, stopt er elementen in van The Demon Bear Saga en heeft reshoots gedaan om enkele scènes meer angstaanjagend te maken. Het resultaat kan nog alle kanten uitgaan…

 

THE KITCHEN

 • Studio: New Line Cinema
 • Gebaseerd op: The Kitchen (Vertigo Comics), gecreëerd door Ollie Masters en Ming Doyle
 • Regisseur: Andrea Berloff
 • Met: Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Domhnall Gleeson, Elisabeth Moss, Common
 • Release: September
 

Een misdaadkomedie gebaseerd op de Vertigo-comic uit 2014. Speelt zich af in het Hell’s Kitchen, New York City in de jaren 1970. Ierse bendes hebben het stadsgedeelte overgenomen in opdracht van de maffia, maar wanneer hun leiders opgesloten worden is het aan hun vrouwen om de boel te runnen. The Kitchen, de comic, was één van de betere misdaadseries van de afgelopen jaren met een leuke premisse en diepgaande personages. Wat er nog van overblijft in een komedie met Melissa McCarthy – of all people – in de hoofdrol, daar houden we ons hart voor vast.

 

JOKER

 • Studio: DC Films/Warner Bros. Pictures
 • Gebaseerd op: Batman (DC), gecreëerd door Bob Kane en Bill Finger
 • Regisseur: Todd Phillips
 • Met: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
 • Universum: DC Extended Universe
 • Release: 2 Oktober
 • REVIEW
 

Een aparte keuze van DC en Warner Bros. The Joker, Batman’s aartsvijand, hoeft natuurlijk geen introductie. In de comics heeft hij meermaals een oorsprongsverhaal gekregen, maar hoeveel er van waar is… De Clown Prince of Crime houdt liever zijn verleden zo mysterieus mogelijk en dat siert het personage.

Toch heeft Hollywood er niets beter op gevonden om hem een origin te geven én een echte naam. Desalniettemin is dit één van de interessantste comicbookfilms van het jaar. Geen grote DC-blockbuster à la Aquaman of Shazam, maar een grimmig, down-to-earth misdaadverhaal over een gefaalde komiek die een psychopathische moordenaar wordt dat zich afspeelt in het Gotham City van de jaren 80, met een lager budget en een sterrencast bestaande uit o.a. Joaquin Phoenix en Robert De Niro. Hoe het zich zal verhouden tot het grotere DC-filmuniversum (waar Jared Leto al de Joker speelt) is nog niet duidelijk, maar reken maar dat dit een film wordt om in het oog te houden…

 

KINGSMAN: THE GREAT GAME

 • Studio: 20th Century Fox
 • Gebaseerd op: The Secret Service (Millarworld/Icon/Marvel), gecreëerd door Mark Millar en Dave Gibbons
 • Regisseur: Matthew Vaughn
 • Met: Ralph Fiennes, Matthew Goode, Rhys Ifans, Charles Dance, Daniel Bruhl 
 • Release: November
 

Kingsman is, net zoals Men in Black, een comicbookfranchise waarvan de films veel meer zijn geworden dan de uiteindelijke comics waarop ze gebaseerd werden. Terwijl de eerste film uit 2014 een adaptatie was van de oorspronkelijke The Secret Service-comic van Mark Millar en Dave Gibbons, sloeg sequel The Golden Circle een eigen weg in, staat er nog een derde in de steigers alsook een spin-off rond de Amerikaanse variant Statesman. Deze Kingsman: The Great Game gaat nog verder en is een prequel die de oorsprong van de Kingsman-organisatie uit de doeken doet. Veel is er nog niet geweten

 

Ook in 2019…

Direct-to-video animatiefilms alom bij DC Entertainment en Warner Bros. Animation. In januari komt REIGN OF THE SUPERMEN, het vervolg op The Death of Superman en een adaptatie van de gelijknamige verhaallijn uit 1993, waarin vier verschillende Supermannen claimen de echte man van staal te zijn na de dood van de vorige.

In de zomer volgt BATMAN: HUSH, een adaptatie van het verhaal uit 2002-2003 waarin de Dark Knight te maken krijgt met een nieuwe zeer persoonlijke villain die banden heeft tot zijn jeugd. De DC Universe Animated Original Movies-lijn wordt in 2019 verder uitgebreid met WONDER WOMAN: BLOODLINES, hoogstwaarschijnlijk een adaptatie van de New 52 Wonder Woman-comics, en JUSTICE LEAGUE VS THE FATAL FIVE.

Rond mogelijke Marvel-animatiefilms is voorlopig nog niets bekend, maar de kans is groot dat er in de loop van het jaar nog wel wat zal verschijnen in de Marvel Rising-serie, zoals de geplande special rond Iron Man’s jonge opvolgster Ironheart. Ook de LEGO-versies van Marvel- en DC-helden zouden weleens nieuwe direct-to-video animatiefilms kunnen krijgen. Netflix kondigde dan weer aan dat er een nieuwe anime komt rond GHOST IN THE SHELL, getiteld SAC 2045.

 

Naar welke comicbookfilms kijk jij het meest/minst uit in 2019? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.