Posted 12/11/2018 by Killian in Comics
 
 

Comicbookicoon en Marvel Generalissimo Stan Lee overleden


Na alle ellende die hij de afgelopen maanden heeft meegemaakt, moeten we vanavond afscheid nemen van comicbooklegende, popcultuuricoon en Marvel Comics Generalissimo Stan Lee, geboren als Stanley Martin Lieber. Zonet raakte bekend dat hij op 95-jarige leeftijd is overleden. Samen met tekenaars Jack Kirby en Steve Ditko legde Lee de fundamenten voor wat later het multimedia-imperium “Marvel” zou worden en creëerde hij mee iconische personages zoals Spider-Man, de Fantastic Four, de Avengers, de X-Men, de Hulk, Daredevil, Dr. Strange, Ant-Man, Thor en Iron Man.

Lee begon zijn carrière bij Timely Comics en kreeg hier zijn eerste werk op Captain America Comics #3 (mei 1941). Na het vertrek van Captain America-bedenkers Joe Simon en Jack Kirby werd hij de nieuwe redacteur. Na zijn artistiek carrière bij het Amerikaanse leger tijdens Wereldoorlog II schreef Lee bij Atlas Comics – de nieuwe naam van Timely Comics – nog heel wat pulpmagazines totdat hij – na het overwegen van zijn carrière stop te zetten – in de vroege jaren 60 de comicbookwereld revolutioneerde. Zijn menselijke en complexe superhelden en -heldinnen met alledaagse problemen, anders dan pakweg een toen quasi perfecte held zoals DC’s Superman, werden ongezien populair en leidden tot het decennialange succes van Marvel Comics. In 1972 stopte Lee met het maandelijks schrijven van comics om zich op zijn taak als boegbeeld van Marvel te focussen, maar keerde hij sporadisch terug als auteur zoals voor de Just Imagine-reeks waarin Lee personages van grote concurrent DC Comics opnieuw uitvond. Hij richtte meerdere bedrijven en goede doelen op zoals Stan Lee Media, POW! Entertainment en de Stan Lee Foundation.

Hij werd opgenomen in de Will Eisner Award Hall of Fame en de Jack Kirby Hall of Fame in respectievelijk 1994 en 1995. In 2008 ontving hij de prestigieuze Nationale Medaille voor de Kunst. De afgelopen jaren bouwde Stan Lee systematisch zijn verschijningen op Comic-Cons af en was hij doorheen de afgelopen vijftien jaar aan Marvel-superheldenmateriaal op het witte doek voornamelijk in heel wat hilarische cameo’s te bewonderen. Hij kan terecht gezien worden als één van de bekendste en allergrootste legendes van de Amerikaanse comic. Excelsior, Mr. Lee!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.