Posted 12/02/2018 by Killian in Columns
 
 

Comic Con Brussels #3 (2018): Het Verslag


Your Comic Con in the capital of Belgium

Het conventieseizoen is weer begonnen! Afgelopen weekend ging op zaterdag 10 en zondag 11 februari de derde editie van Comic Con Brussels door, “your Comic Con in the capital of Belgium”! Net zoals de vorige jaren gingen de feestelijkheden door in Tour & Taxis in Brussel (Waar anders?). De trend van de tweede editie – grootser en sfeervol, maar soms chaotisch – werd alvast doorgezet!

 

Conventies en aanschuiven, ze gaan samen als Batman en Joker. Zo ook bij de eerste Comic Con van het jaar waar de rij zich als eens soort zelfbewust organisme rond het Tour & Taxis-gebouw wikkelde en zich daarna begon te vertakken. Op een gegeven moment was de rij achteraan in drie stukken gesplitst. Eén enkele fluo-oranje Superman deed zijn best, maar het was gewoon niet genoeg. Gone, but not forgotten!

Dranghekken of extra begeleiders waren dit jaar dus des te meer nodig. Het event begint gewoon zo groot te worden. Duidelijkheid en structuur zouden overbodige frustratie vermijden, want jawel, mensen maakten misbruik van de chaos tijdens het aanschuiven – ook bij het wachten bij de felbegeerde gasten…

Eens binnen werd je opgewacht door tientallen promotiestandjes van de nieuwste films en series, zoals Black Panther en The Walking Dead, maar ook een groots podium. Wandelruimte was er genoeg, net zoals hallen. Wij telden zes zalen met onder meer heel wat dealers, voedselvoorzieningen en natuurlijk photobooths en gastenruimte. Opnieuw breidde Comic Con Brussels weer uit en mag het zich nu wellicht – op FACTS na – de grootste Comic Con van België noemen. Toch mag de conventie volgend jaar wederom wat groter zijn. Vooral rond het middaguur liep de “Nomnomnom”-zaal al snel vol…

De invulling van die verschillende hallen was gelijkaardig aan die van vorig jaar. Van een Artist Alley, waar onder meer de controversiële Marvel Zombies-coverartiest Arthur Suydam en Patrick Cornelis van Virus te bewonderen vielen, tot een Geek Market en Dealers Labyrinth met allerlei comic-, film-, toys- en anime-gerelateerde collectibles; de klassieke beurservaring was veelvuldig aanwezig. Ook zagen we een aparte hal voor Fandom-organisaties (met enkele ongelukkig geplaatste standjes), een photobooth-ruimte (met een pikzwarte achtergrond en dus heel wat zwevende hoofden) en interactieve activiteiten zoals een Jedi-academie en een Lasergame.

Een duidelijke positieve tendens tegenover vorig jaar waren de ongelooflijke film- en tv-gasten, met op kop Anthony Daniels (C-3PO uit Star Wars), Pom Klementieff (Guardians of the Galaxy Vol. 2), Groene Power Ranger Jason David Frank, Nichelle Nichols (Star Trek) en zelfs Superman-acteur Dean Cain. Niet alleen “betere” gasten, maar ook een betere omgang én prijs kregen de gegadigden op deze beurs trouwens. Het viel ons op hoe vrij de iconen omgingen met hun vele honderden fans en hoe schappelijk de prijzen van foto’s en handtekeningen ook leken te zijn. Buiten Arthur Suydam. Wil je een handtekening? Dat is dan €20, maar je krijgt wel een print! Neen, bedankt, Arthur.

Een andere, minder positief punt leek ons het cosplaygebeuren. Begrijp ons niet verkeerd: er waren on-ge-looflijke kostuums en in-character-vertoningen, net zoals een typische catwalk en presentatie door CosplayCloud, maar het publiek leek het allemaal maar te laten gebeuren. Weinig gejuich, dus. Ook zagen we – ondanks de vele “Cosplay is not consent”-borden – toch nog enkele stiekemerds sluw foto’s nemen van onwetende cosplayers. Don’t. Please,  don’t.

Enkele bulletpoints om mee af te sluiten:

  • Meer structuur en duidelijkheid, zowel tijdens het aanschuiven (binnen én buiten) als bij de plaatsing van sommige standen!
  • Meer comicbookartiesten (pretty please!)
  • Een lichtere achtergrond voor de photobooth!
  • Een Bancontact moet toch echt wel aanwezig zijn volgend jaar!
  • Een dikke negen voor sfeer en gezelligheid!
  • Don’t ever change!
 

Kortom, Comic Con Brussels is gegroeid. Niet alleen qua oppervlakte, maar ook qua bezoekers en iconische gasten. Zijn er werkpunten? Uiteraard. De conventie bestaat nog maar drie jaar, maar kan toch al opboksen tegen andere gevestigde waarden. De volgende stap is echter de afwerking: duidelijkheid en structuur aanbrengen.

Daarmee willen we natuurlijk ook niet zeggen dat dat “ietwat geïmproviseerde, natuurlijke” karakter van Comic Con Brussels moet verdwijnen. Deze conventie blijft immers een beurs voor fans door fans – en de volgende generatie is alvast verzekerd:

EEN OVERZICHT VAN DE BELGISCHE EN NEDERLANDSE CONVENTIES VIND JE HIER!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.