Posted 08/02/2018 by Killian in Columns
 
 

De Belgische en Nederlandse Comic Cons van 2018


Op pagina 1 vind je de Belgische conventies. Een lijst van de Nederlandse conventies vind je op pagina 2.

Ah, de conventie: het hoogtepunt voor menig geek en de plek waar allerlei fenomenen uit de popcultuur samensmelten. Van televisieseries zoals Game of Thrones, The Flash, The Walking Dead, Star Trek: Discovery of Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., animereeksen zoals Pokémon, Dragon Ball Super en Yu-Gi-Oh! tot films als Avengers: Infinity War, Solo: A Star Wars Story, Aquaman of X-Men Dark Phoenix: het komt allemaal op meerdere van deze beurzen in overvloed aan bod. Uiteraard zijn comics van uitgeverijen als Marvel, DC Comics, IDW en Image, alsook videogamefenomenen niet weg te denken uit onze conventiewereld.

Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Keert jouw favoriete conventie ook dit jaar terug? En op welke datum was dat ook al weer? Een handig overzicht van het komende jaar kan dan ook niet ontbreken. Brainfreeze lijst hier de beurzen in het Nederlandse taalgebied (of Comic Cons in België en Nederland) op die je in 2018 zeker en vast niet mag missen!

ONS OVERZICHT VAN DE BELGISCHE COMICBOOKWINKELS VIND JE HIER!

 

COMIC CON BRUSSELS

comicconbrussels

Twee weekjes vroeger dan verwacht en met een gastenlijst om u tegen te zeggen keert ook Comic Con Brussels dit jaar weer terug in 2018. De derde editie van de relatieve nieuwkomer in het conventiegebied in onze contreien vindt dit jaar al op zaterdag 10 en zondag 11 februari plaats in Tour & Taxis te Brussel. Verwacht onder meer allerlei comic-, film-, toys- en anime-gerelateerde gasten en collectibles; de klassieke beurservaring, dus. Momenteel staan onder meer Anthony Daniels (C3PO uit Star Wars), Nichelle Nichols (Star Trek) en Dean Cain (Superman himself) op de gastenlijst.

De 2019-editie gaat door op zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019! Vergeet die data dus niet vrij te houden!

ONS VERSLAG VAN DE 2018-EDITIE LEES JE HIER.

 

SCREENSHAKE 

screenshake-2017

 • Waar? Cultuurhuis Het Bos te Antwerpen (en Felixpakhuis, Godefriduskaai 30, Antwerpen voor sommige events)
 • Wanneer? Vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari
 • Website? http://www.screenshake.be/

Dit jaar gaat naar goede gewoonte de alweer zesde editie van Screenshake, hét indie videogamefestival van België, door. De organisatie, The House of Indie, nodigt opnieuw heel wat mensen uit de (inter)nationale videogamewereld uit waarbij alles wat met de term “indie” te maken heeft, centraal staat.

Naast enkele exclusieve presentaties en workshops zullen ook heel wat previews de minder bekende kant van de gamingwereld toelichten. Vergeet dus voor even de grote AAA-titels en traditionele ontwikkelaars, maar stel je hart open voor het lokale en innovatieve talent. Ook interessant is de nieuwe “Screenshake 2018 Crossover Expo”, speciaal voor designers. Zeker de moeite! Ook de afterparties!

 

MADE IN ASIA + YOUPLAY!

Uiteraard gaat ook dit jaar de grootste animebeurs van België opnieuw door in maart. Naar goede gewoonte zal deze ondertussen al tiende editie van Made in Asia alles in verband met oosterse culturen voor één weekend naar Paleis 5 van Brussels Expo importeren. Verwacht je hier aan allerlei exotische snacks, workshops, cosplaywedstrijden en uiteraard heel wat dealers! Bovendien zullen ook heel wat internationale gasten, waaronder Dragon Ball Z-iconen Katsuoshi Nakatsuru en Masaki Sato, aanwezig zijn. Ook zal een tweede beurs, YouPlay! (over allerhande videogames), plaatsvinden.

Over de terugkeer van de RETRO-variant met allerlei oude retrospelletjes, die in Namen doorgaat, is voorlopig officieel nog niets geweten. Als deze vijfde editie ook dit jaar zou terugkeren, gaat die waarschijnlijk in oktober door.

 

FACTS – SPRING EDITION

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 7 en zondag 8 april
 • Website? http://facts.be/

Tweemaal FACTS per jaar werkt, zoveel mag duidelijk zijn. Naast de traditionele oktobereditie zal dus ook in 2018 een lente-editie doorgaan in de Flanders Expo te Gent en dat tijdens het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 april. Voorlopig werden acteurs Cobie Smulders (Marvel’s Avengers) en David Wenham (Lord of the Rings), maar ook verschillende Marvel- en DC Comics-artiesten aangekondigd. Bovendien is het de dertigste keer FACTS – of ook wel 25 jaar FACTS!

ONS VERSLAG VIND JE HIER!

ONS OVERZICHT MET ONZE BUIT VIND JE HIER!

 

JAPAN CON

Een nieuwe conventie betreedt het strijdveld! Niet de typische “Amerikaanse” Comic Con, maar wel Japan Con, geheel en al gefocust op manga, anime en alles in verband met asian pop. De eerste editie zal doorgaan in Parkloods Noord in Antwerpen op zondag 20 mei. Van 10u00 tot 18u00 kan je doorheen het geïmporteerde Japan grasduinen!

 

COMIC CON GENT

comic-con-gent

De alternatieve conventie van België keert terug! Na een hilarische doch cryptische aankondigingsvideo kennen we nu ook de eerste gasten! Zo komen Carla Perez (Rita Repulsa uit Mighty Morphin Power Rangers), Jaleel White (Steve Urkel uit Family Matters) en Joo Skellington (wereldbekende cosplayer).

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

ATSUSACON

atsusacon

Momenteel is de site in opbouw, maar voor alles in verband met Japanse popcultuur, waaronder videogames, J-Pop en de traditionele cultuur zal je ook in 2018 op Atsusacon, een van de grootste animebeurzen van België, terecht kunnen. Naast de typische beurs(koop)ervaring onderscheidt Atsusacon zich ook door interessante lezingen en panels rond de Japanse cultuur te organiseren. Naar goede gewoonte zal ook deze editie doorgaan tijdens de zomervakantie.

In september is er nog de kleinschaligere festivals in de Japanse Tuin te Hasselt voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de Japanse cultuur!

 

ELFTOPIA

 • Waar? Kasteel van Ooidonk
 • Wanneer? Zaterdag 11 en zondag 12 augustus
 • Website? www.elftopia.be

België’s eerste grote Vlaamse, jaarlijkse fantasy fair zal dit jaar toe zijn aan diens derde editie! Verwacht dus opnieuw een magisch weekend met onder andere Elven, Trollen en Druïdes en heel wat concerten, workshops en speciale gasten. Allerlei fantasy-eigendommen van The Hobbit, Lord of the Rings, Game of Thrones en The Shannara Chronicles sluiten dus perfect aan bij de dromerige wereld van Elftopia.

 

COMIC CON ANTWERP

Vorig jaar ging de eerste editie van Comic Con Antwerp door – en dat was een succes. Dat deze conventie zou terugkeren, stond dus buiten kijf. Gasten of verdere aankondigingen bleven voorlopig nog uit.

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

GAMEFORCE

Sinds 2014 hebben we in onze contreien ook een kleinere versie van de grootse E3-beurs: GameForce. Grote ontwikkelaars en partners van videogames en consorten komen hier hun nieuw materiaal voorstellen en aanprijzen. Naast eSports voor verscheidene competitieve spelen kunnen de toeschouwers ook voor het eerst met vele nieuwe titels aan de slag gaan. Natuurlijk zijn ook klassiekere (retro-)games aanwezig.

Alles in verband met videogames en aanverwante merchandise, maar ook cosplay vind je dus terug op GameForce! De beurs gaat naar goede gewoonte weer door in de Mechelse Nekkerhal, maar wanneer dat net zal gebeuren, weten we nog niet.

 

FACTS – FALL EDITION

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 29 en zondag 30 september.
 • Website? http://facts.be/

De grootste en ondertussen best gekende conventie van de Benelux zal uiteraard met diens 31ste editie opnieuw paraat zijn. Verwacht hier de klassieke, Amerikaanse conventie-ervaring met een grootse artist alley, heel wat zalen en uiteraard een gigantische mensenmassa verspreid doorheen Flanders Expo.

Uiteraard hebben we tot nog toe geen bevestigde namen, met de lente-editie in de nabije toekomst, maar deze klassieker mag ondertussen op niemands lijstje meer ontbreken!

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

 

JAPAN CON BRUSSELS

De organisatie ziet het groots en komt meteen met een tweede editie van Japan Con. Antwerpen wordt ingeruild voor Brussel, maar de opzet blijft dezelfde. Niet de typische “Amerikaanse” Comic Con, maar wel Japan Con, geheel en al gefocust op manga, anime en alles in verband met asian pop. Deze editie zal doorgaan in Tour & Taxis in Brussel op zaterdag 3 en zondag 4 november.

HUP, HOLLAND, HUP!

 

Naar welke Belgische of Nederlandse conventie(s) kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.