Posted 24/09/2017 by Killian in Columns
 
 

Comic Con Antwerp #1 (2017): Het Verslag


You went to Comic Con Antwerp and all you got was this crappy booklet?!

Na jaren van angstvallig wachten voorzag Comic Con Antwerp de stad aan de Schelde opnieuw van een eigen conventie. In Waagnatie te Antwerpen ging afgelopen weekend – zaterdag 23 en zondag 24 september – immers de allereerste editie van de Antwerpse conventie door – niet te verwarren met "Antwerp Con", die vijf jaar bestond en wiens laatste editie in 2015 plaatsvond. En wat was het een fijn weerzien!


Bij het binnenkomen – na nauwelijks tot niet aangeschoven te hebben – viel meteen op dat Comic Con Antwerp een rustige en gezellige conventie beloofde te worden. Bovendien geen gedrum en gedring, maar wel duidelijk geordende aanschuifrijen mét zicht op een lifesize X-Wing uit Star Wars en de eerste, steevast aanwezige fanclubs zoals de R2 Builders en de Belgian Potterheads. De toon was meteen gezet! De eerste hal werd bovendien tactvol opgesplitst met een doek zodat niet meteen alle verrassingen weggegeven werden.

Waarom was het er nu zo rustig? Aan de aanwezige gasten zal het niet gelegen hebben. Voor deze eerste editie wist de organisatie immers – naast enkele minder bekende Star Wars-namen – Hafþór Júlíus Björnsson (Game of Thrones) te strikken. Wat wel geholpen zal hebben, waren de brede wandelgangen zodat een ware mensenzee uitbleef. Hier en daar was genoeg plaats voorzien om even halt te houden. Bij de dealers zagen we vooral comicbooks – zelfs aan één euro –, actiefiguren en andere merchandising liggen en werden we eens niet om de oren geslagen met telkens weer dezelfde Funko! Pops. Hoezee!

Dat wil niet zeggen dat deze eerste editie van Comic Con Antwerp zonder fouten was. En dan bedoelen we niet die ene man die tijdens het karaokemoment de microfoon greep – ofwel een weddenschap ofwel oprecht verloren gelopen en op het podium geraakt. In de eerste hal was het opvallend donker. Bij de ene verkoper kon je nog net zien welke goodies hij liggen had. Zijn buur had minder geluk en ongetwijfeld dus ook minder (financieel) succes. Een ander gemis was dan weer het gebrek aan een bankautomaat, want nog steeds niet elke handelaar accepteert bankkaarten. Wanneer je de conventie moet verlaten én een vijfhonderdtal meter Antwerpen in moet trekken om aan cash te geraken, verlies je gewoonweg te veel tijd.

In de "Artist Alley" – of wat een artist alley zou moeten zijn – herkenden we Green Arrow-schrijver/tekenaar Mike Grell, de immer aanwezige Stephen B. Scott en natuurlijk Virus-sensatie Patrick Cornelis met een stand om ù tegen te zeggen. Boven hen zagen we een scheef hangend doek met hun namen. Je moest al erg je best doen om nog op de banner te zien dat Grell bijvoorbeeld gelinkt werd aan "Batman". Een gebrek aan respect zal het zeker en vast niet zijn, maar het is wel een beetje zonde voor zo'n namen.


Was Comic Con Antwerp #1 een geslaagde conventie? Jazeker, maar er is werk aan de winkel voor een tweede editie. Een afgewerkte artist alley, een broodnodige bankautomaat en sterke spots. Wat ons vooral bijblijft, zijn de pluspunten. De details zoals een van Deadpool voorzien afscheidsboekje met Darth Vader-plooifiguurtje, de toch wel ruime keuze aan eten buiten, de kleinere dealers, voldoende ruimte en de cosplaywedstrijd als platform voor enkele adembenemende en creatieve kostuums en hun inventieve ontwerpers. Op naar Comic Con Antwerp #2 in 2018!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.