Posted 11/09/2017 by Arno in Comics
 
 

Len Wein, geestelijke vader van Wolverine en Swamp Thing, overleden

De comicbookindustrie is dit weekend weer een legende verloren. De Amerikaanse schrijver en -redacteur Len Wein is overleden op 69-jarige leeftijd. Wein staat het best bekend als de mede-schepper van Marvel's Wolverine en DC's Swamp Thing in de jaren 70. Voor DC creëerde hij tevens ook mee personages als Human Target en Lucius Fox uit de Batman-mythos, terwijl hij bij Marvel mee verantwoordelijk was voor de herlancering van de X-Men in 1975, waar naast Wolverine ook zijn mede-creaties Colossus, Storm en Nightcrawler aan het Marvel-universum werden toegevoegd.

Len Wein was naast schrijver van o.a. Teen Titans (waar hij zijn debuut maakte), X-Men, Justice League of America, Superman, Batman, Wonder Woman en Fantastic Four in de jaren 70-80 ook een gevierd redacteur. Zo was hij eindredacteur voor DC's Watchmen (1986) door Alan Moore en Dave Gibbons, alsook Camelot 3000, All-Star Squadron en Legends bij DC en heeft hij er een jaartje als Marvel's editor-in-chief opzitten in 1974-1975. Naast zijn werk voor Marvel en DC was Wein ook zeer actief bij Disney Comics in de jaren 90 en schreef hij mee aan tal van animatieseries, zoals X-Men, Godzilla en Batman: The Animated Series. Het scenario voor de videogame Watchmen: The End is Nigh (2009) is eveneens van zijn hand. In 2008 werd Wein opgenomen in de Will Eisner Comic Book Hall of Fame. Tevens vergaarde hij meerdere Shazam Awards, was hij een graag geziene gastspreker in documentaires over comics en superhelden en kreeg hij in 2014 een kleine cameo in de Marvel-blockbuster X-Men: Days of Future Past – waarin heel wat door hem mee gecreëerde personages een rol speelden. Hij zal gemist worden.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.