Posted 31/07/2017 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #22 – The Belgian Voyage Club


Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de THE BELGIAN VOYAGE CLUB, dé Belgische Star Trek-gemeenschap!

 

Wie of wat is The Belgian Voyage Club?

Wij zijn The Belgian Voyage club vzw, oftewel BVC vzw verkort. We zijn de Belgische Star Trek fanclub. Dit jaar bestaan we al 21 jaar! Ik weet niet hoe de originele oprichters in contact zijn gekomen met Star Trek, maar waarschijnlijk op dezelfde manier als de meeste mensen: er mee opgegroeid of meegekregen van mama of papa. De nieuwe generatie fans ontdekt het nu via de nieuwe films en ook via de ouders.

Heeft het leiden van zo'n gemeenschap eigenlijk impact op het dagelijks leven?

Het bestuur bestaat uit drie mensen en dan nog enkele actieve leden, en we hebben elk ons takenpakket. Ik hou me vooral in het weekend bezig met papierwerk, de website en de nieuwsbrief en zo. En dagelijks zit ik natuurlijk wel op onze Facebook-groep.

Verder staan we met een stand op Belgische beurzen en doen we regelmatig meetings. Dit neemt ook wat tijd in beslag, maar is allemaal wel leuk om te doen.

 

Vertel eens wat meer over de activiteiten van The Belgian Voyage Club? Vanwaar komt de naam van je groep?

Star Trek! Het is natuurlijk begonnen als televisiereeks in Amerika in 1966, maar er zijn ondertussen vijf verschillende series (28 seizoenen in totaal), een animatiereeks en maar liefst 13 films. En er is een nieuwe reeks in de maak; Star Trek Discovery.

The Belgian Voyage Club is afgeleid van Star Trek Voyager. Dit was de reeks die net begonnen was toen de club was opgericht. Omdat Paramount nogal moeilijk kan doen en omdat je hen veel geld moet betalen om door hen als “officiële” club gezien te worden, hebben de oprichters het zekere voor het onzekere genomen en voor een afgeleide naam gekozen.

Hoe lang bestaat The Belgian Voyage Club al en hoe verliep de toestroom van leden?

De club is opgericht in 1996, dus we bestaan al 21 jaar. Natuurlijk hebben we ups en downs gekend, niet enkel qua ledenaantal, maar ook qua bestuur. Iets dat natuurlijk normaal is voor een groep die voor de meeste een hobby is en al zo lang bestaat. We hebben ooit over de 300 leden gehad (en toen bestond Facebook zelfs nog niet), maar doordat de tv-reeksen stopten en er geen nieuwe films meer uitkwamen, is het ledenaantal op zeer korte tijd gekelderd. Maar toen kwam Facebook en de nieuwe films en nu is ons ledenaantal heel stilletjes terug aan het stijgen. En onze Facebook-groep wordt best wel veel bezocht.

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Momenteel zit het met de algemene groepssfeer heel goed. In het verleden zijn er enkele serieuze botsingen geweest tussen bestuursleden, maar ook tussen gewone leden. Maar de mensen die nu in het bestuur zitten en de actieve leden werken nu heel goed samen, dus hopelijk kunnen we dit in de toekomst vermijden.

Hoe zie je de toekomst van de groep?

Door de nieuwe reeks die uitkomt en hopelijk nog wat nieuwe films, zien we de toekomst best wel positief. Hopelijk stijgt ons effectieve ledenaantal nog wat meer en krijgen we nog meer mensen op onze Facebook groep.

Live long and prosper, and boldly go where no one has gone before.

Ontdek The Belgian Voyage Club op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI'S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

GEEKS UNITED #11 – COSPLAY4CHARITY

GEEKS UNITED #12 – THE WALKING DEAD BELGIUM

GEEKS UNITED #13 – BATMAN FANS BENELUX

GEEKS UNITED #14 – POKEPLAY

GEEKS UNITED #15 – BELGIAN SHINOBI

GEEKS UNITED #16 – GUNPLA BUILDERS

GEEKS UNITED #17 – THE BELGIAN FELLOWSHIP

GEEKS UNITED #18 – BELGIAN SUPERNATURAL FAMILY

GEEKS UNITED #19 – BELGIAN VAMPIRE CULTURE

GEEKS UNITED #20 – ELANOR

GEEKS UNITED #21 – PLAYMOBIL WORLD

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.