Posted 09/06/2017 by Killian in Comics
 
 

Presentatie van “Mijn Vriend Spider-Man” (Michael Minneboo)


In het centrum van Amsterdam vind je boekhandel Scheltema, een van de oudste boekhandels in Nederland. Al sinds 1853 verkopen ze hun waren aan de liefhebbers van het betere boek. En belangrijker, ze hebben een open blik, dewelke deels verklaart waarom ze een deel van hun derde verdieping hebben gereserveerd voor het beeldverhaal in al zijn facetten. Is er in Amsterdam een betere plek denkbaar voor mede-stripjournalist Michael Minneboo om zijn nieuwe boek Mijn Vriend Spider-Man te presenteren? Neen, natuurlijk niet!

En dus toog de Baard van Alan Moore naar Amsterdam om dit feestje van nabij te bekijken. Nederlanders laten zich er graag op voorstaan dat ze een pragmatisch en vooral nuchter volk zijn. Dat laatste wordt eigenlijk al vrij snel ontkracht als voor de start van de presentatie een flinke rij gevormd wordt voor de tafel waar enkele medewerkers van Boekhandel Scheltema de drankjes hebben klaargezet. Al snel is een deel van het aanwezige publiek, toch zo'n mannetje of 50, voorzien van een pintje of een glas met een flinke bel wijn. De auteur maakte meteen van de gelegenheid gebruik om alvast wat boeken te signeren. Daarna ging het dan eindelijk van start.

Michael Minneboo is geen onbekende in stripland. Binnen Nederland is hij vrij bekend als stripjournalist en is hij een graag geziene gast op festivals, in klaslokalen en is ie te volgen via zijn eigen blog. Dat dit boek er komt is de bekroning van een droom die in 2012 begon toen Minneboo op het Imagine Filmfestival over Marvel's Spider-Man een lezing mocht geven en hierbij het zaadje werd geplant voor dit boek. 

De stoelen waar het publiek op plaatsnam waren moordend voor de rug. En het was soms genant om te horen hoe mensen, duidelijk onder invloed, soms een beetje ballorig werden en zaken bespraken waarbij jezelf soms kon afvragen of ze niet begrepen dat ze niet alleen in de zaal zaten. Het was ook een bijeenkomst waarbij je als buitenstaander een beetje verloren rondliep. Dat uw favoriete reporter toch bleef zitten had vooral te maken met het verhaal van Michael Minneboo. De schrijver putte deels uit zijn boek en vervlocht het leven van Peter Parker met dat van zichzelf en stelde zichzelf hierbij soms erg kwetsbaar op. Soms was dat ietwat beklemmend, want wil je dat wel horen? Maar het had ook iets schattigs omdat de veertigjarige man achter de microfoon veranderde in een jongetje van tien. 

Spider-Man is duidelijk zijn ding en de epische rant waarin hij het verschil tussen Superman en Spider-Man uitlegde was erg komisch. Ook zijn kijk op het huwelijk van Peter Parker en Mary-Jane Watson was sterk. Dit viel net samen met de scheiding van zijn ouders en liet hem zien hoe het ook kon zijn. Je vroeg jezelf bijna af waar Minneboo was ten tijden van One More Day… Deze kruisbestuiving tussen het leven van Minneboo en dat van Spider-Man is een voorbode van de inhoud van het boek. Als het boek net zo vermakelijk is dan mogen alle Spider-fans in België en Nederland alvast een plekje in hun boekenkast vrijmaken…

Mijn Vriend Spider-Man is nu beschikbaar bij Uitgeverij Q.

Alles over Spider-Man lees je in onze START TO READ.

Michael Minneboo's vaste webstek vind je hier.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.