Posted 04/04/2017 by nout in Comic Cons
 
 

FACTS Spring Edition 2017: Het Verslag


FACTS Spring Edition 2017 zit er alweer op. Uiteraard was Brainfreeze weer van de partij op de lente-editie van de grootste Comic Con van de Benelux. Brainfreeze Podcast-hoofd, art-nerd en FACTS-comicbookpanelmoderator nout pent voor ons zijn ervaringen en weetjes over de verschillende artiesten neer:

 • Een FACTS Spring-editie is net zoals een andere editie, alleen gaat het veel gemakkelijker om door de gangen te lopen.
 • Het loont altijd de moeite om ook de small Artist Alley te doen. Je ontdekt er altijd wel aanstormend talent of onverwachte niche-sites. Een Nederlandse FX- en propssite bijvoorbeeld. Of een mateloos getalenteerde aquarelschilder van dieren.
 • Niemand had nood aan zoveel "manga"-portrait booths: Daar was heel weinig manga aan (en geen goeie portretten). Enkele van de andere die portretten aanboden daarentegen…
 • Voor deze editie was er voor het eerst een live-drawing tafel opgesteld met een camera die het blad waarop de tekenaar werkte op een scherm projecteerde zodat voorbijgangers en omstaanders konden kijken hoe een tekening helemaal tot leven kwam. Het project staat nog in zijn kinderschoenen en had wel een paar kinderziektes, maar dat proces, die opbouw kunnen volgen gedurende enkele minuten of zelfs de hele tekening is een boeiend achtergrondtafereel die conversaties over techniek, materiaal en talent stimuleert. Ook als je veel te doen had (zoals iedereen) kom je nog steeds vrienden, kennissen en andere tegen. Plezierige couleur locale.
 • Er was geen enkele standhouder die ernaar uitkeek om tot 21u op zaterdag te moeten verderdoen. De meesten hadden hun biezen gepakt rond 19u30.
 • Ik ben op zondag werkelijk niemand tegengekomen die de Rave of Thrones met DJ Kristian Nairn (Hodor) heeft meegemaakt. Ik neem aan dat het een succes was? (Brainfreeze-redacteur Arno knikt van wel, maar trapte het daar uiteindelijk ook vroegtijdig af om op dat veel dichter bevolkte indiefeestje in de Vooruit te geraken)
 • Als een beurs Nathan Fillion uitnodigt, dan gaat op een bepaald moment, als een soort catatonische flash-mob, IEDEREEN in de rij gaan staan voor een foto en/of handtekening. IEDEREEN. Op een bepaald moment had de rij zich, als een soort cosplayende ouroboros de hal helemaal omwonden en waren ze terug naar het begin van de rij uitgekomen.
 • Nobody wants your free hugs.
 • Dit is dan wel Brainfreeze, maar zelfs als we slechts een Generische En Eerder Kille Comics Site zouden zijn, moet bevestigd worden: een con zonder Brainfreeze Coffee valt nog amper in te beelden. Love that White Tiger goodness.
 • Nederige ondergetekende werd zomaar herkend door een luisteraar van de Brainfreeze Podcast. Voor jou doen we het, Gino!  
 • Hoe je het ook draait of keert, een FACTS zonder Archonia is niet hetzelfde…
 • Maakt niet uit wie jij bent, of wie de tekenaar is: ze doen maar wat graag een babbel met je. Op die 2 dagen heb ik over Brits geld, koffie en chocolade gesproken met John Bolton en zijn vrouw, over lokale en internationale politiek en linguistiek met Julien Hugonnard-Bert, over Brexit en andere Britse krankzinnigheden met Rufus Dayglo, over ervaringen en anecdotes over Brian Azzarello met Goran Sudzuka, over tekenen en invloeden met Claudio Castellini, over taal in België met Jérémy en over Gent, reizen en idol-worship met Joe Jusko.
 • Art Grafunkel is nog steeds de beste tekenaar van het westelijk (of noordelijk) halfrond. Ik zeg dat niet omdat hij nu deel uitmaakt van de Brainfreeze Podcast, maar omdat hij mij omkoopt om dat te schrijven. Ik bedoel omdat het echt zo is.

Marvel's Ghost Rider 2099, door Art Grafunkel

 • Brian Azzarello heeft het soort humor dat zo ijzingwekkend droog is, dat hij Goran Sudzuka, die hem al jaren kent, toch nog af en toe (ongewild) angst kan aanjagen.
 • Rufus Dayglo is ooit in elkaar geslagen door neo-nazis omdat zijn haar roze geverfd was. "You're a poof" en wat later lag hij met een schedelbreuk en zenuwschade aan zijn arm op de grond. Het heeft hem een tijdje gekost om zijn vingers van zijn tekenhand te kunnen strekken en nu nog heeft hij last van krampen in die vingers als hij lang werkt. Hij tekende overigens alles rechtstaand en gedurende het hele weekend heb ik hem amper zien neerzitten.  
 • Ik heb een panel mogen modereren met Joe Jusko EN Claudio Castellini. That is all.
 • Mijn favoriete moment: Joe en Claudio die even hard fanboy van elkaar zijn. "You're too talented", zei Joe.
 • Wist je overigens dat Joe Jusko nog een politie-agent is geweest in New York en dat Claudio Castellini door Marvel voor de eerste keer werd opgebeld om hem te vragen "wat zou je voor ons willen doen?"
 • De dag erna kreeg ik de taak de ramblings van Wetworks– en Uncanny X-Men-tekenaar Whilce Portacio in een bepaalde richting te sturen. Dat lukte eerst wel, het oordeel over 'deel 2' laat ik aan de luisteraar van een opkomende BF Podcast.

Bishop (X-Men) likes his coffee, by Whilce Portacio

De volgende editie van FACTS zal in oktober plaatsvinden in de Flanders Expo te Gent.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.