Posted 12/01/2017 by Arno in Comics
 
 

17 Comics om naar uit te kijken in 2017


2017comicsft

2016 was een goed jaar voor ons geliefkoosde medium der comics. De verkoop ging omhoog dankzij initiatieven als DC Rebirth, Marvel NOW!, DC's Young Animal en IDW's Revolution, de creator-owned markt werd wederom belangrijker, cross-overs zijn terug in en ook de verschillende tv-reeksen, animatie- en videogameprojecten en blockbusterfilms gebaseerd op comicbookreeksen zorgden ervoor dat de grote iconen van het medium in de spotlights bleven.

In 2017 wordt dit uiteraard verder gezet. Hier zijn 17 ontwikkelingen in het gebied van comics waar we dit jaar naar uitkijken…

 

WATCHMEN IN DC REBIRTH

rebirth-batwatchman

Sinds de start van DC's Rebirth in de DC Universe Rebirth one-shot, verbaasde schrijver Geoff Johns de hele comicbookgemeenschap door een cross-over tussen het DC-superheldenuniversum en Watchmen (1986) – het meesterwerk van Alan Moore en Dave Gibbons en het toppunt van superheldendeconstructie – op te zetten. Watchmen's Dr. Manhattan zou eigenhandig verantwoordelijk zijn voor heel wat veranderingen in het DC-universum, waaronder de New 52. Tevens wordt het Watchmen-mysterie verdiept in verschillende Rebirth-reeksen, waaronder Titans, The Flash, Detective Comics en Superman, waarin die mysterieuze Mr. Oz weleens niemand minder dan Ozymandias zou kunnen zijn. Heiligschennis? Welnee. Sterker nog, het is één van betere ideeën in superheldencomics van de afgelopen jaren. We kunnen niet wachten om te zien hoe de Watchmen-verhaallijn uitdraait in het komende jaar. Zeker wanneer het ook de terugkeer van Geoff Johns tot het schrijven van comics inhoudt…

 

X-O MANOWAR RELAUNCH BIJ VALIANT

xomanowarrelaunch

In 2012 luidde de herlancering van X-O Manowar de eerste Summer of Valiant in. De herboren uitgever wist de afgelopen jaren uit te groeien tot één van de betere, zoniet de beste, uitgevers van superheldencomics. Na 50 delen eindigde de X-O Manowar-reeks rond Aric of Dacia, maar in maart 2017 krijgt de geharnaste veroveraar een nieuw begin onder schrijver Matt Kindt en artiest Tomas Giorello. Aric had een nieuw leven opgebouwd, ver weg van de Aarde en van het X-O Manowar-harnas, maar wordt nu terug in een intergalactische oorlog geduwd – waar hij in verschillende verhaallijnen van soldaat naar generaal naar keizer naar Visigoth gaat. We hebben er alle vertrouwen in dat X-O Manowar wederom een nieuw, hoogstaand hoofdstuk van het herboren Valiant-universum kan starten…

 

MARVEL'S "RESURRXION" VAN DE X-MEN (EN INHUMANS)

resurrxion-group-tease

De afgelopen jaren was Marvel niet mals voor de X-Men. Grotendeels omdat Marvel de film- en tv-rechten niet heeft op hun ooit grootste comicbookfranchise, werden de mutantenpersonages wat verdreven door de Inhumans. Daar komt in 2017 verandering in, want na de grote Inhumans Vs X-Men-oorlog breidt de X-lijn opnieuw uit – met meer hoopvolle verhalen tot gevolg. Opnieuw worden de X-Men gesplitst in blauwe en gouden teams, terwijl ook Jean Grey, Cable, Iceman, Generation X en de Weapon X-personages spin-offs krijgen. Wie weet zit er zelfs een terugkeer voor de enige echte Wolverine in. De Inhuman Royal Family gaat ondertussen de ruimte in, terwijl Quake/Daisy Johnson op Aarde blijft en een nieuw team, uit Inhumans bestaande Secret Warriors zal leiden.

 

JUSTICE LEAGUE/POWER RANGERS

justice-league-power-rangers-header

DC Comics is niet vies van intercompany cross-overs. Getuige de Star Trek/Green Lantern en Batman/TMNT. Ook met BOOM! Studios zal DC weer in zee gaan voor het veel te lang uitgestelde Green Lantern/Planet of the Apes, alsook de verrassende maar logische Justice League/Power Rangers. Beide superheldenteams krijgen in 2017 immers megablockbusters op het grote scherm, dus is de tijd rijp voor de twee teams om elkaar eens te ontmoeten. Hoe de Mighty Morphin Power Rangers zonder hun Zords op kunnen tegen 's werelds machtigste superhelden is ons ook een raadsel, maar de team-up intrigeert wel en BOOM! Studios heeft het afgelopen jaar stevig werk afgeleverd met hun comicbookreeksen rond Saban's morphende tienerhelden. Het eerste deel was alvast een schot in de roos!

 

DE TERUGKEER VAN WILDSTORM

wildstorm2017

WildStorm heeft een interessante geschiedenis, eerst als Jim Lee's deel van Image Comics en later als deel van DC Comics. Toch wisten ze enkele van de meer gekende superhelden uit de jaren 90 voort te brengen en waren ze aan de start van het nieuwe millennium dé shit wanneer het op superheldencomics aankwam. Vooral Warren Ellis, met zijn Stormwatch en later The Authority en Planetary, bracht nieuw leven tot WildStorm en het superheldengenre in het algemeen. Na enkele minder geslaagde reboots en een inclusie in DC's New 52, zal Ellis eindelijk terugkeren en een nieuwe lijn WildStorm-comics onder DC starten – los van het grotere DC-superheldenuniversum waar de edgy personages minder tot hun recht kwamen. De eerste is The Wild Storm in februari. Zal Ellis opnieuw de magie van het vroege The Authority terug weten te brengen? We zullen zien…

 

AMERICAN GODS, (AVATAR'S) NA'VI EN ALIENS BIJ DARK HORSE

darkhorse2017

Lang voor IDW, Dynamite Entertainment of BOOM! Studios, was Dark Horse de uitgever bij uitstek voor op films gebaseerde comics. Met een nieuwe Alien-film in de zalen mogen we weer heel wat minireeksen rond de gekende Xenomorphs verwachten, alsook een nieuwe cross-over met de Predator- en Prometheus-franchises. Ook brengt Dark Horse de eerste comics uit gebaseerd op James Camerons Avatar-franchise en zullen ze Neil Gaimans donkere fantasyroman American Gods adapteren in verschillende miniseries, mooi op tijd voor de tv-adaptatie bij Starz.

 

HET EINDE VAN INVINCIBLE

Invincible_133

Invincible, de superheldenreeks van Robert Kirkman (The Walking Dead, Outcast), Cory Walker en Ryan Ottley bij Skybound/Image, is al sinds zijn debuut in 2003 één van de betere – en vooral meest onvoorspelbare – superheldenreeksen in ons universum. In Invincible kan werkelijk alles gebeuren en alles veranderen, in tegenstelling tot de grote superhelden van Marvel en DC (waar men regelmatig de draak mee steekt). Het komt dan ook als geen verrassing dat de reeks niet eeuwig kan duren en in 2017 is het zo ver: vanaf deel #133 gaat de laatste verhaallijn The End of All Things van start. Hopelijk een waardige afsluiter voor één van de beste superheldencomics aller tijden.

 

VALÉRIAN ET LAURELINE HERDRUKKEN

valerianlaureline

Valérian et Laureline verscheen van 1967 tot 2010, kent een zeer uitgebreid sci-fi universum en deinsde nooit terug van enkele diepere thema’s. De reeks is terecht één van de meest legendarische reeksen van de Europese strip en zal in 2017 een filmadaptatie krijgen door Luc Besson: Valerian and the City of a Thousand Planets. Zoiets betekent natuurlijk: herdrukken! Cinebook zal vanaf juni de reeks heruitgeven in het Engels, in hardcover, met extra materiaal waaronder interviews en schetsen van makers Pierre Christin en Jean-Claude Mézières, regisseur Luc Besson, en meer!

 

ACTION FIGURES OP EEN HOOP IN IDW'S "REVOLUTIONARIES"

revolutionaries

Weet je nog hoe je als kind al je actiefiguren van verschillende franchises op een hoop smeet om één van de meest epische cross-overs ooit in je speelkamer te maken? Wij wel. En laat dat net zijn wat IDW momenteel doet zijn Hasbro-comics. Transformers, G.I. Joe, Action Man, ROM The Space Knight, Micronauts én M.A.S.K. kwamen voor het eerst bij elkaar in het Revolution-event, waaruit dit jaar verschillende nieuwe reeksen voortkomen en een geheel nieuwe periode in IDW's Hasbro-universum wordt ingeluid. Topreeks hierin wordt natuurlijk Revolutionaries, bestaande uit personages van al deze franchises in één Justice League/Avengers-achtig team.

 

STREET FIGHTER VS DARKSTALKERS

streetfighter-vs-darkstalkers_keyart

Nog zo'n nostalgische cross-over! UDON Entertainment levert al jaren geweldig werk met comics en artbooks rond verschillende Capcom-franchises. Na de minder geslaagde cross-over met Hasbro's G.I. Joe vorig jaar, zal hun topreeks Street Fighter nu een nieuwe cross-over met Darkstalkers aangaan. Capcom's Street Fighters en Night Warriors hebben elkaar al eerder bekampt in de vele Vs-fighting games, maar nu wordt er ook een degelijk verhaal aan gekoppeld met tekenwerk dat je meteen terugvoert naar de videogames van de jaren 90…

 

MARVEL'S NEW AVENGERS REÜNIE IN THE DEFENDERS

marveldefenders

De talrijke halve relaunches en nieuwe richtingen van Marvel beginnen ons stilaan koppijn te bezorgen, maar gelukkig blijft de uitgever vrij voorspelbaar wanneer het aankomt op comics die een graantje willen meepikken met de film- en tv-projecten van Marvel Studios en Marvel Television. Verwacht dit jaar heel wat nieuwe focus op Spider-Man (waaronder een terugkeer van Ben Reilly als Scarlet Spider), een mogelijke terugkeer van de huidige "Unworthy" Thor Odinson als de enige echte dondergod en natuurlijk een herlancering van de Guardians of the Galaxy-serie mét Baby Groot en een nieuw creatief team.

Dat betekent dat Brian Michael Bendis na vier jaar de Guardians of the Galaxy-serie zal verlaten. Hij blijft niet bij de pakken zitten en zal, zoals verwacht, een nieuwe The Defenders-reeks beginnen, mooi op tijd voor de gelijknamige team-upreeks op Netflix. Met Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist in het team wordt het inderdaad meer een voortzetting van New Avengers en geen typische Defenders-reeks, maar Bendis kent deze personages zéér goed en zou hiermee weleens kunnen terugkeren naar zijn hoogdagen…

 

HET JAAR VAN DE JUSTICE LEAGUE (EN WONDER WOMAN)

Justice League SDCC

In november komt eindelijk de langspeelfilm rond DC's Justice League in de zalen, waarin het meest iconische superheldenteam aller tijden de eerste fase van het DC Extended Universe afsluit. Daarvoor krijgen we echter nog de solofilm rond Wonder Woman, de allereerste superheldenfilm in het huidige tijdperk met een vrouw in de hoofdrol én achter de camera. De Marvel-superheldenfilms van 2017 zien er enorm goed uit en worden grote kaskrakers, zeker, maar met deze twee toppers heeft DC voor vele fans nu al gewonnen. Aan de comicbookkant zal zich dat vertalen door heel wat herdrukken en nieuwe bundelingen rond de Amazoneprinses en 's werelds grootste helden. Voorheen "vergeten" periodes zoals de jaren 90 Justice League America-serie (toen Wonder Woman nota bene het team aanvoerde) komen eindelijk terug in de winkelrekken te liggen.

Ook leidt het tot nieuwe reeksen onder DC Rebirth. Een nieuwe Justice League of America-serie, voortkomend uit het Justice League Vs Suicide Squad-event, gaat van start in februari (samen met nieuwe beginpunten voor Batwoman en Super Sons), terwijl ook de geschiedenis van Wonder Woman's geboorteplaats Themyscira/Paradise Island uit de doeken wordt gedaan in de miniserie Odyssey of the Amazons en schrijver Greg Rucka eindelijk de "ware" oorsprong van Diana onthult in de DC Rebirth-reeks.

 

TRUST THE SECRET EMPIRE

secret-empire

Het internet stond even in rep en roer toen bleek dat Steve Rogers, Marvel's grootste Captain America, al heel zijn leven een dubbelagent voor de terreurorganisatie Hydra bleek. Uiteraard zijn zo'n aanpassingen tot grote superhelden altijd maar van korte duur, en kijk! In de zomer van 2017 zal Marvel al de eerste stappen ondernemen om Cap's huidige nazistische trekjes om te keren. Een nieuwe "Secret Empire"-verhaallijn (naar één van de bekendste Cap-verhalen uit de jaren 70) belooft mogelijk een oorlog tussen Cap en de Red Skull om het leiderschap van Hydra en de outing van Steve Rogers en mogelijk nog meer Marvel-personages als dubbelagenten van de terreurorganisatie…

 

SCOTT SNYDER EN GREG CAPULLO KEREN TERUG NAAR DC'S BATMAN

batman-epilogue-10-cov-kl

De Batman-reeks door Scott Snyder en Greg Capullo (2011-2016) was niet alleen het beste uit DC's New 52, het was ook één van de beste superheldenreeksen van de afgelopen jaren. Punt. Schrijver Scott Snyder doet nog steeds zijn ding met de Dark Knight in All-Star Batman onder DC Rebirth, maar in de zomer van 2017 zal ook Greg Capullo terugkeren tot de Caped Crusader. Het resultaat wordt een grootschalig DC-event, waar de focus, als we Snyder mogen geloven, ligt op "fun". Wij zijn alvast benieuwd!

 

DC COMICS MEETS HANNA-BARBERA

hanna-barbera-dc

In 2016 blies DC op een grotendeels succesvolle manier nieuw leven in klassieke cartoonseries van Hanna-Barbera. Vooral The Flintstones en Future Quest werden topreeksen onder Hanna-Barbera Beyond, maar ook Wacky Raceland en Scooby Apocalypse werden gesmaakt. In 2017 komt er een tweede golf in de vorm van back-upverhalen, waaronder de langverwachte The Jetsons, én een grootschalige cross-over tussen de Hanna-Barbera Beyond-reeksen en het gewone DC-superheldenuniversum. Wat gebeurt er wanneer Space Ghost de Green Lantern ontmoet? Of wanneer Booster Gold in het prehistorische Bedrock van The Flintstones terechtkomt? We komen het in maart 2017 te weten.

 

DE VIERING VAN JACK "KING" KIRBY

kamandi-challenge-okt-2016-ft

In 2017 wordt de 100ste geboortedag van Jack "King" Kirby (1917-1994) gevierd, de meest legendarische comicbookartiest aller tijden. DC Comics zal naast tal van hommage covers en herdrukken van Jack Kirby-materiaal (waaronder Kamandi, The Last Boy on Earth, The Fourth World Saga en Super Powers), ook een nieuwe Kamandi Challenge starten. Net zoals het gelijknamige experiment uit de jaren 80, zal in deze  nieuwe twaalfdelige serie een verhaal rond Kamandi worden verteld waarbij elk deel zal gemaakt worden door een ander creatief team – dewelke elkaar maar zo goed mogelijk moeten zien op te volgen en pogen het verhaal naar een goeie conclusie te stuwen. De namen hiervoor zijn niet van de minste.

Marvel, voor wie Jack Kirby bijna het ganse superheldenpantheon mee creëerde, houdt het voorlopig op een jaar lang variant covers. We verwachten echter nog heel wat meer Jack Kirby goodness van de uitgever…

 

25 JAAR IMAGE COMICS

image-united

In 2017 zal het 25 jaar geleden zijn dat enkele Marvel-tekenaars de uitgeverij achterwege lieten en iets nieuws opstartten, waar ze wél baas konden blijven over hun creaties en tekenwerk. Image Comics bracht een revolutie teweeg in het comicbooklandschap, groeide uit tot de derde grootste uitgeverij in de VS en laat momenteel DC's Vertigo, Marvel's Icon, BOOM! Studios en Dark Horse ver achter zich als het nieuwe walhalla voor creator-owned comicbookwerk.

Naast tal van vieringen rond de superhelden die Image Comics groot maakten in de jaren 90 (Savage Dragon, Spawn, Witchblade, The Darkness), de beloofde heropleving van Rob Liefelds Extreme-superhelden en de terugkeer van het "superhelden als celebrities"-team Youngblood in een All-New (lees: niet door hem getekende) versie, de overstap van Joe Caseys Sex naar een strikt graphic novel formaat en de 25 cent instappunten die Robert Kirkman voorziet voor zijn Skybound-reeksen Invincible, The Walking Dead en Outcast, zal Image toch vooral weer heel wat nieuwe creator-owned comics op de markt brengen.

De fantasyreeks God Country (Donny Cates/Geoff Shaw) wist ons al te overtuigen, Charles Soule en Ryan Browne laten een kwaadaardige tovenaar los op New York in Curse Words, Greg Rucka en Leando Fernandez doen onsterfelijke krijgers heropleven als huurmoordenaars in The Old Guard, Daniel Warren Johnsons Extremity wordt zeer triomfantelijk omschreven als "Mad Max meets Studio Ghibli" en Skottie Young stuurt zijn I Hate Fairyland-hoofdpersonage Gertrude op weg om tal van Image-helden te vermoorden in I Hate Image. En dat is slechts een greep uit het aanbod, waaruit duidelijk wordt waarom een uitgeverij als Image de toekomst van het medium inluidt…

 

Naar welke comics kijk jij uit in 2017? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.