Posted 10/01/2017 by Killian in Comic Cons
 
 

De Grote Belgische en Nederlandse Conventies van 2017

comic-conventies-2017

 

DYNAMICCON

dynamiccon

Hoe je nog te onderscheiden op de uitgebreide conventiemarkt? Met een volledig op cosplay gerichte DynamicCon natuurlijk! Op zondag 29 januari (al) zal de eerste editie van deze nieuwkomer, georganiseerd door vrijwilligersgroep Con-Nation, doorgaan. Verwacht karaoke (yes, please), workshops, dating games, panels en wedstrijden; allemaal in teken van de wondere cosplaywereld!

 

COMIC CON EUROPE: ROTTERDAM

comic-con-rotterdam

Na de eerste editie van Comic Con Amsterdam in 2016 komt de Comic Con Europe-organisatie binnenkort met een vervolg, maar ook een nieuwkomer in de Nederlandse conventiewereld. Op zaterdag 4 en zondag 5 maart zal in Rotterdam Ahoy de allereerste editie van Comic Con Rotterdam doorgaan. Op de gastenlijst staan onder meer Sylvester McCoy (Dr Who, The Hobbit), Daniel Portman (Game of Thrones), Alistair Petrie (Rogue One: A Star Wars Story) en Paul Freeman (Indiana Jones).

 

DUTCH COMIC CON

dutch-comic-con

Ondertussen heeft Dutch Comic Con zich bij onze noorderburen ontpopt tot dé conventie bij uitstek. Op deze kleinere broer van FACTS in Utrecht mag je je verwachten aan alles in verband met comics, manga, cosplay, gaming & e-sports. Voorlopig werden nog geen gasten aangekondigd, maar dat kan niet lang meer uitblijven.

Of de DUTCH X-MAS CON ook in 2017 zal terugkeren, is nog niet geweten. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze wintereditie opnieuw in december plaatsvinden, maar zekerheid hierover is er dus nog niet.

 

TOMOCON

tomocon2017

 

De Stichting Tomo is in de afgelopen jaren een begrip geworden in de Nederlandse conventiescène. Na alweer een succesvolle TomoFair in Amsterdam eerder dit jaar, vindt de vierde Tomocon plaats in april in Oss. Liefhebbers van de Japanse cultuur, cosplay, videogames, anime en manga zullen hier opnieuw aan hun trekken kunnen komen. In Nijmegen zal er op 30 september en 1 oktober dan weer de indoor Tomofair + Tomotaste doorgaan.

 

ELFIA

elfia2017

  • Waar? Kasteel De Haar, Haarzuilens.
  • Wanneer? Zaterdag 29 en zondag 30 april.
  • Website? http://elfia.com/

De grootste fantasy fair van Nederland keert uiteraard weer terug in 2017 met een 25ste editie. Elfia, voordien Elf Fantasy Fair, biedt een magisch weekend met Elven, Trollen, Druïdes en heel wat concerten, workshops, speciale gasten en een outdoor festival in een dromerige omgeving. Een tweede editie zou ook wederom kunnen plaatsvinden eind september in Arcen.

 

ANIMECON

animecon

Als het grootste animefeest in Nederland kan je je opnieuw aan allerlei elementen uit de Aziatische popcultuur verwachten met een sterke nadruk op cosplay en manga. De opkomende editie wordt de 19de keer dat AnimeCon wordt georganiseerd. Naar jaarlijkse gewoonte gaat de conventie door in het World Forum te Den Haag, ditmaal tijdens het weekend van vrijdag 9 tot en met 11 juni. Het thema dit jaar wordt "Marieke's Magical Miracle".

 

CASTLEFEST

castlefest

  • Waar? Kasteel Keukenhof, Lisse.
  • Wanneer? Donderdag 3 augustus tot en met zondag 6 augustus.
  • Website? http://www.castlefest.nl/

Castlefest is die andere grote fantasy fair van Nederland, met tal van cosplayers en larpers, maar een grotere focus op muziek, workshops en middeleeuws spektakel. Vindt plaats gedurende drie dagen (+ een vooravond) begin augustus en kent tegenwoordig ook een winter-editie, dewelke mogelijk opnieuw in december zal plaatsvinden.

 

ABUNAI! CONVENTION

abunaicon

Een andere grote naam binnen het anime- en manga-circuit is natuurlijk de Abunai! Con. Centraal staan opnieuw drie volledige dagen vol met Japanse cultuur, heel wat dealers, panels, wedstrijden en allerlei lezingen alsook workshops. De volgende editie van Abunai! Con gaat door in NH Koningshof te Veldhoven tijdens het weekend van zaterdag 26 en zondag 27 augustus.

 

COMIC CON AMSTERDAM 

comic-con-amsterdam

Vorig jaar ging de eerste editie van Comic Con Amsterdam door. Met meer dan 30.000 gasten en een volledige uitverkoop van de Amsterdam RAI was het meteen duidelijk dat het niet bij één enkele editie zou blijven. Ook in september 2017 zal de beurs van de Comic Con Europe-organisatie dus terugkeren met gasten uit je favoriete televisieseries en films, alsook allerlei panels en dealers.

 

VIENCON

viencon

  • Waar? Centerparcs Zandvoort.
  • Wanneer? Vrijdag 15 tot en met zondag 17 september
  • Website? http://www.viencon.nl

Viencon is wellicht de kleinste conventie op deze lijst, maar laat dat je niet afschrikken om dit nieuwe concept een kans te geven. Geen traditionele gastenlijst of dealers op Viencon, maar wel voor het eerst een op cosplayfotografie gerichte beurs! De eerste editie gaat door te Centerparcs Zandvoort tijdens het weekend van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september.

 

FIRSTLOOK FESTIVAL 

FirstlookFestival2015onblack

Ook in 2016 ging de grootste gamingbeurs in de Benelux door, Firstlook Festival. Deze tweede editie, die drie dagen duurde, bood opnieuw exclusieve hands-on met bekende games, maar naar goede gewoonte ook indie-titels, eSports, cosplay, merchandising en gadgets. In 2016 was het bovendien de eerste editie sinds de exclusieve streamingdeal met New York Comic-Con, waarbij bepaalde panels worden gedeeld tussen de twee events. Een exacte datum voor de opkomende editie, die er ongetwijfeld komt, is er nog niet.

 

COSPLAYCON EUROPE

cosplayconeurope

Een cosplayevent met wedstrijden, shows en workshops. Deze eerste editie (van de organisatoren van de RetroCon die in november doorging in de Ahoy) zal plaatsvinden op een voorlopig nog onbekende historische locatie in Rotterdam. Het thema, Halloween, is alvast zeer breed.

 

IMAGICON

imagicon

De vierde Imagicon in Ede wordt opnieuw geen grootschalig evenement, maar houdt het besloten. Geen expo, maar echt een conventie voor fans, door fans dus. Waar fans van cosplay, fantasy, horror, sci-fi en comics elkaar kunnen ontmoeten in een ontspannen sfeer. Imagicon onderscheidt zich ook door presentaties en een grotere focus op fanfilms, met uiteraard de Imagicon Fan Film Awards. Steeds één van de gezelligste geeky events van de lage landen.

 

(THE OFFICIAL) COMIC CON ROTTERDAM

comicconrotterdam

Niet te verwarren met Comic Con Europe: Rotterdam. Maar we begrijpen het indien dit wel zo is. Deze (Official) Comic Con Rotterdam is van dezelfde organisatoren als de afgelopen RetroCon in de Ahoy en Cosplaycon Europe, niet van de organisatoren achter Comic Con Amsterdam. We mogen echter wel hetzelfde verwachten qua evenementen, cosplay, gasten en panels. Of er dan nog een tweede retro-editie wordt aangekondigd, is nog even afwachten.

 

TERUG NAAR BELGIË

 

Naar welke Belgische of Nederlandse conventie(s) kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.