Posted 10/01/2017 by Killian in Comic Cons
 
 

De Grote Belgische en Nederlandse Conventies van 2017

comic-conventies-2017

Op pagina 1 vind je de Belgische conventies. Een lijst van de Nederlandse conventies vind je op pagina 2.

Ah, de conventie: het hoogtepunt voor menig geek en de plek waar allerlei fenomenen uit de popcultuur samensmelten. Van televisieseries zoals Game of Thrones, The Flash, The Walking Dead, Star Trek: Discovery of Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., animereeksen zoals Pokémon, Dragon Ball Super en Yu-Gi-Oh! tot films als Logan, Spider-Man: Homecoming, Alien: Covenant, Justice League en Star Wars Episode VIII: het komt allemaal op meerdere van deze beurzen in overvloed aan bod. Uiteraard zijn comics van uitgeverijen als Marvel, DC Comics, IDW en Image, alsook videogamefenomenen niet weg te denken uit onze conventiewereld.

Kan je door de bomen het bos niet meer zien? Keert jouw favoriete conventie ook dit jaar terug? En op welke datum was dat ook al weer? Een handig overzicht van het komende jaar kan dan ook niet ontbreken. Brainfreeze lijst hier de beurzen in het Nederlandse taalgebied op die je in 2017 zeker en vast niet mag missen!

 

SCREENSHAKE 

screenshake-2017

 • Waar? Cultuurhuis Het Bos te Antwerpen (en Felixpakhuis, Godefriduskaai 30, Antwerpen voor sommige events)
 • Wanneer? Vrijdag 10 tot en met zondag 12 februari
 • Website? http://www.screenshake.be/

Dit jaar gaat naar goede gewoonte de alweer vijfde editie van Screenshake, hét indie videogamefestival van België, door. De organisatie, The House of Indie, nodigt opnieuw heel wat mensen uit de (inter)nationale videogamewereld uit waarbij alles wat met de term “indie” te maken heeft, centraal staat. Naast enkele exclusieve presentaties en workshops zullen ook heel wat previews de minder bekende kant van de gamingwereld toelichten. Vergeet dus voor even de grote AAA-titels en traditionele ontwikkelaars, maar stel je hart open voor het lokale en innovatieve talent. Zeker de moeite! Ook de afterparties!

 

COMIC CON BRUSSELS

comicconbrussels

 

Met recent heel wat aankondigingen en allerlei wedstrijden zal het jullie vast niet ontgaan zijn dat ook Comic Con Brussels in 2017 terugkeert. De tweede editie van de relatieve nieuwkomer in het conventiegebied in onze contreien vindt dit jaar al op zaterdag 25 en zondag 26 februari plaats in Tour & Taxis te Brussel. Verwacht onder meer allerlei comic-, film-, toys- en anime-gerelateerde gasten en collectibles; de klassieke beurservaring, dus. Momenteel staan onder meer Kevin Eastman – de bedenker van de Teenage Mutant Ninja Turtles -, acteur Bob Gunton (The Shawshank Redemption), Julian Glover en heel wat Star Wars-namen op de gastenlijst.

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

MADE IN ASIA + YOUPLAY!

made-in-asia-2017

Uiteraard gaat ook dit jaar de grootste animebeurs van België opnieuw door in maart. Naar goede gewoonte zal deze ondertussen al negende editie van Made in Asia alles in verband met oosterse culturen voor één weekend naar Paleis 5 van Brussels Expo importeren. Verwacht je hier aan allerlei exotische snacks, workshops, cosplaywedstrijden en uiteraard heel wat dealers! Bovendien zullen ook heel wat internationale gasten, waaronder Chikashi Kubota – de character designer van One Punch Man -, aanwezig zijn. Ook zal een tweede beurs, YouPlay! (over allerhande videogames), plaatsvinden.

Over de terugkeer van de RETRO-variant met allerlei oude retrospelletjes, die in Namen doorgaat, is voorlopig officieel nog niets geweten. Als deze vierde editie ook dit jaar zou terugkeren, gaat die waarschijnlijk in oktober door.

 

FACTS – SPRING EDITION

factsspring-620x620 (2)

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 1 (geen grap) en zondag 2 april
 • Website? http://facts.be/

2016 zal het jaar ingaan als het jaar dat de toenmalig nieuwe eigenaar Artexis Easyfairs het aandurfde om jaarlijks twéé FACTS-beurzen te organiseren. Met succes! Naast de traditionele oktobereditie zal ook in 2017 een lente-editie doorgaan in de Flanders Expo te Gent en dat tijdens het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 april. Voorlopig werden acteurs Amanda Tapping (Stargate SG-1), Spencer Wilding (Darth Vader uit Rogue One) en artiesten als Rob DenBleyker (Cyanide and Happiness, Joking Hazard), Elia Bonetti en John Bolton aangekondigd.

 

TROLLS & LÉGENDES

trollslegendes2017

Het eerste fantasyfestival van België is in 2017 aan zijn zevende editie toe. Drie dagen lang zullen fans van fantasy, sprookjes en middeleeuws spektakel in Bergen kunnen neerstrijken voor Trolls & Légendes. Naast enkele bekende gasten uit de fantasywereld, zijn er ook tal van workshops, spelen en natuurlijk concerten.

 

COMIC CON GENT

comic-con-gent

Of er van Starcom – het alternatieve gedeelte van Comic Con Gent in 2016 – nog sprake is dit jaar, kunnen we niet zeggen, maar dat Comic Con Gent in 2017 opnieuw doorgaat, staat als een paal boven water. De typische conventie keert terug en zal dit jaar niet één, maar wel twee dagen duren. Tweemaal zoveel tijd om bij al die (voorlopig weliswaar onaangekondigde) gasten, tekenaars en dealers langs te gaan!

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

ATSUSACON

atsusacon

Voor alles in verband met Japanse popcultuur, waaronder videogames, J-Pop en de traditionele cultuur kan je op Atsusacon, een van de grootste animebeurzen van België, terecht. Naast de typische beurs(koop)ervaring onderscheidt Atsusacon zich ook door interessante lezingen en panels rond de Japanse cultuur te organiseren. Naar goede gewoonte zal ook deze editie normaliter doorgaan tijdens de zomervakantie.

Op zondag 2 april en wellicht september zijn er bovendien nog de kleinschaligere festivals in de Japanse Tuin te Hasselt, dewelke dit jaar 25 jaar wordt, voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de Japanse cultuur!

 

ELFTOPIA

Elftopia

 • Waar? Kasteel van Ooidonk
 • Wanneer? Zaterdag 12 en zondag 13 augustus
 • Website? www.elftopia.be

België’s eerste grote Vlaamse, jaarlijkse fantasy fair. Al jaren een gegeven bij onze noorderburen, maar sinds 2016 dus ook bij ons. Verwacht in 2017 opnieuw een magisch weekend met onder andere Elven, Trollen en Druïdes en heel wat concerten, workshops en speciale gasten. Allerlei fantasy-eigendommen van The Hobbit, Lord of the Rings, Game of Thrones en The Shannara Chronicles sluiten dus perfect aan bij de dromerige wereld van Elftopia. Na een succesvolle eerste editie, keert Elftopia terug naar het Kasteel van Ooidonk.

 

COMIC CON ANTWERP

comicconantwerp2

In de lente van 2016 kregen we slecht nieuws te verduren. De zesde editie van Antwerp Convention – eveneens in handen van Artexis Easyfairs – werd onverwacht uitgesteld tot nader order. Voorlopig hebben we nog steeds niet vernomen over de (onzekere) toekomst van het beursicoon in België, maar dat wil niet zeggen dat Antwerpen in 2017 zonder conventie zit. In september zal immers de allereerste editie van Comic Con Antwerp doorgaan in de Waagnatie. Gasten of verdere aankondigingen bleven voorlopig nog uit.

 

GAMEFORCE

gameforce

 • Waar? Nekkerhal te Mechelen
 • Wanneer? Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober
 • Website? http://gameforce.be/

Sinds 2014 hebben we in onze contreien ook een kleinere versie van de grootse E3-beurs: GameForce. Grote ontwikkelaars en partners van videogames en consorten komen hier hun nieuw materiaal voorstellen en aanprijzen. Naast eSports voor verscheidene competitieve spelen kunnen de toeschouwers ook voor het eerst met vele nieuwe titels aan de slag gaan. Natuurlijk zijn ook klassiekere (retro-)games aanwezig. Alles in verband met videogames en aanverwante merchandise, maar ook cosplay vind je dus terug op GameForce! De beurs gaat naar goede gewoonte weer door in de Mechelse Nekkerhal en dit op 30 september en 1 oktober.

 

FACTS – FALL EDITION

factsspring-620x620 (2)

 • Waar? Flanders Expo te Gent
 • Wanneer? Zaterdag 21 en zondag 22 oktober
 • Website? http://facts.be/

De grootste en ondertussen best gekende conventie van de Benelux zal uiteraard met diens 28ste editie opnieuw paraat zijn. Verwacht hier de klassieke, Amerikaanse conventie-ervaring met een grootse artist alley, heel wat zalen en uiteraard een gigantische mensenmassa verspreid doorheen Flanders Expo. Uiteraard hebben we tot nog toe geen bevestigde namen, met de lente-editie in de nabije toekomst, maar deze klassieker mag ondertussen op niemands lijstje meer ontbreken!

ONS VERSLAG VAN DE VORIGE EDITIE LEES JE HIER.

 

MCM COMIC CON

mcm_eu_launch_1-600x793 (2)

Ondanks gemengde commentaren op de eerste editie enkele maanden geleden veronderstellen we dat MCM, de organisatoren van de grootste popcultuurbeurzen in Groot-Brittannië, ook dit jaar hun invasie van het Europese vasteland willen verderzetten. MCM Comic Con Belgium zou opnieuw doorgaan in Brussels Expo, maar een officiële bevestiging bleef vooralsnog uit.

 

HUP, HOLLAND, HUP!

 

Naar welke Belgische of Nederlandse conventie(s) kijk jij het meest uit? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.