Posted 31/12/2016 by Killian in Comics
 
 

De Beste (en Slechtste) Comics van 2016


comics2016

2016 zal, vanwege de vele sterfgevallen in de entertainmentbusiness, de geschiedenisboeken ingaan als een zwart jaar, maar dat betekent niet dat we geen goede films, tv-series en comics op ons bord hebben gekregen. Integendeel! De Brainfreeze-crew vertelt jullie in dit derde eindejaarslijstje wat zij de beste (en meest teleurstellende) comics van het jaar vonden.

 

DE BAARD VAN ALAN MOORE

renato jones image ft

 1. RENATO JONES: THE ONE% (Image Comics, Kaare Andrews): Als een stripmaker kwaad is op zijn werkgever dan kun je jezelf beklagen op sociale media of in interviews. Kaare Andrews pakt het anders aan en maakt er een comic van. Een keiharde aanklacht tegen de excessen van het kapitalisme waarbij Andrews juist datgene op papier slingert waar andere mensen alleen over durven praten aan de borreltafel.
 2. ARCHANGEL (IDW, William Gibson/Butch Guice): Een sciencefictioncomic met een bite. De gevierde schrijver William Gibson, munter van de term Cyberpunk, komt naar het comicbookmedium en doet er zowaar iets interessants mee. Een van de weinige comics die me echt wisten te verrassen dit jaar.
 3. THE TIPPING POINT (Humanoids, John Cassaday/Paul Pope/e.a.): Een geweldige anthologie waar stripmakers van wereldklasse een kort verhaal voor hebben geleverd. Een fraaie hardcover met goed tekenwerk die in geen enkele kast misstaat.
 4. ALEISTER & ADOLF (Dark Horse, Douglas Rushkoff/Michael Avon Oeming): Douglas Rushkoff en Mike Avon Oeming verwerken een idee tot een hele intrigerend comic. Oeming wordt door het werk van Rushkoff tot grote hoogten gestuwd. Dit verhaal blijft lang in je hoofd sudderen..
 5. MOONSHINE (Image Comics, Brian Azzarello/Eduardo Risso): Brian Azzarello en Eduardo Risso komen bij elkaar en schroeven weer een serie over het stoken van illegale drank in elkaar die van a tot z klopt. Echt belachelijk hoe goed dit duo is. Als ze dit niveau volhouden dan wordt het gewoon tijd voor een Eisner Award.

archangel_01 coverThe-Tipping-Point_1_zoomedaleister-adolf-covermoonshine_001_cover

 

ARNO

rebirth-social1-46c4c

 1. DC UNIVERSE REBIRTH (DC Comics, Geoff Johns/Gary Frank/Ivan Reis/e.a.): 2016 was het jaar van DC Comics. Na de verdelende New 52 en teleurstellende DCYou-herlanceringen, lieten ze dit jaar alle concurrentie achter zich met DC Rebirth. Terug een focus op hoop, nostalgie en helden die helden mogen zijn, zonder daarbij de recente, makkelijk in te stappen New 52-geschiedenis te verliezen. De one-shot DC Universe Rebirth bracht Wally West/The Flash terug en introduceerde niemand minder dan de Watchmen tot het DC-universum. Een controversieel, doch prachtidee dat nog heel wat verhalen kan opleveren. Bijna de hele DC Rebirth-lijn is de moeite waard om te volgen. In tegenstelling tot Marvel weet men welke personages werken en hanteert men het less is more principe. Kwaliteit boven kwantiteit, met heel wat oerdegelijk superheldenvoer tot gevolg.
 2. DIVINITY (Valiant, Matt Kindt/Trevor Hairsine): DC gaat misschien de less is more toer op, maar blijft nog heel wat personages en series op ons loslaten. Valiant doet het iets subtieler en het resultaat is zo ongeveer het meest kleinschalige en toegankelijke superheldenuniversum van ze allemaal. Waar traditionele superheldenpersonages een eeuwige status quo lijken te hebben, heeft men bij Valiant geen schrik om alles op zijn kop te zetten. Getuige de miniseries Divinity II en het zopas gestarte Divinity III: Stalinverse. Goddelijke superheldenactie van de bovenste plank.
 3. SUPERMAN (DC Comics, Peter Tomasi/Patrick Gleason/Doug Mahnke, e.a.): Toegegeven, heel wat DC Rebirth-reeksen halen mijn eindejaarslijstje, maar het doet goed om mijn favoriete superheld terug in volle glorie te zien. De Superman-reeksen leden het meest onder de New 52-relaunch, maar nu die versie van de man van staal stierf in een controversiële zet en DC de klassieke, met Lois Lane getrouwde en inmiddels papa geworden Superman terugbracht is alles terug goed. Sterker nog, de opnieuw gelanceerde Superman-reeks (én zusterserie Action Comics) behoort tot de crème de la crème van DC Rebirth. Hoogtepunten van dit jaar zijn de introductie van Superman's zoon Jon Kent als de nieuwe Superboy en natuurlijk de ontroerende hommage aan wijlen Darwyn Cooke.
 4. DARK KNIGHT III: THE MASTER RACE (DC Comics, Brian Azzarello/Andy Kubert/Frank Miller): Met het derde deel in de Dark Knight-cyclus slagen Brian Azzarello en Andy Kubert erin Frank Miller te out-Frank Milleren. Ja, de reeks rond een oudere Batman die een Kryptoniaanse invasie probeert af te wenden biedt weinig nieuws, maar is zoveel fun dat het tot één van de hoogtepunten van het jaar behoort. De serie kent echter wel wat vertragingen, maar in tegenstelling tot enkele andere maandelijkse DC-series, heeft dit weinig impact op de kwaliteit van dit Elseworlds-verhaal. Eens gebundeld, wordt dit een topper en spoelt het de nare nasmaak van diens voorganger meteen weg.
 5. THE CHAMPIONS (Marvel, Mark Waid/Humberto Ramos): Bij Marvel proberen ze de laatste jaren iets te opzichtig hun klassieke helden in een politiek correcte, jongere versie voor te stellen. In feite zijn het allemaal Peter Parkers, maar dan met een andere huidskleur. Qua soloreeksen moet ik er weinig van hebben, laat die maar aan de klassiekers, maar deze nieuwe Champions-serie door het oude Young Justice-team van Waid en Ramos kan me wel bekoren. Deze Champions zijn in feite Marvel's Teen Titans en spirituele opvolger van de Young Avengers en wél een frisse wind doorheen het Marvel-universum zonder opzichtig de oudere personages te vervangen. Dump gewoon die soloreeksen en laat deze jonge personages in The Champions al hun avonturen beleven. Hier zijn ze duidelijk op hun best!

divinity-iii_001_cover-a_djurdjevicsuperman10dcrebirthdkiii7marvelnowchampions1

EERVOLLE VERMELDINGEN: De nostalgie in MIGHTY MORPHIN POWER RANGERS (BOOM! Studios) en TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES (IDW), DC's heropleving van Hanna-Barbera met vooral FUTURE QUEST en THE FLINTSTONES als uitschieters, de return to form voor de DOOM PATROL onder het nieuwe Young Animal en de vele cliché, maar zeer leuke cross-overs zoals STAR TREK/GREEN LANTERN en BATMAN/TMNT. Ook leuk om te zien dat Marvel eindelijk de X-Men op de Inhumans afstuurt in DEATH OF X en INHUMANS VS X-MEN. 2017 ziet er daarmee zeer goed uit voor Marvel's mutanten.

TELEURSTELLEND: Het zeer goed begonnen, maar slecht eindigende en door vertragingen en DC Rebirth de das omgedane JUSTICE LEAGUE OF AMERICA door Bryan Hitch, het teleurstellende STREET FIGHTER X G.I. JOE, maar vooral CIVIL WAR II bij Marvel, één van de meest onnodige en ronduit slechte event-sequels tot hiertoe. Ook had ik meer verwacht van IDW's grote REVOLUTION cross-over.

KILLIAN

clone-conspiracy-cover-featured

 1. THE CLONE CONSPIRACY (Marvel, Dan Slott/Jim Cheung): De afgelopen maanden woedt in Marvel's Spider-Man-comics het Clone Conspiracy-event. Door de nostalgische insteek naar de jaren 90 en diens (heus niet zo slechte, doch omslachtige) Clone Saga – met dewelke ondergetekende jaren geleden in het comicbookmedium is gesukkeld – keek ik argwanend uit naar deze minireeks. Spider-Man-veteraan Dan Slott en topartiest Jim Cheung hebben tot nog toe niet teleurgesteld, integendeel: elk nummer weet samen met de Amazing Spider-Man-tie-ins de spanning en het mysterie uit te breiden. Dat daarbij mijn allereerste superheld eindelijk terugkeerde uit de dood, is natuurlijk maar toeval!
 2. DARTH VADER (Marvel, Kieron Gillen/Salvador Larroca): Ach, met Darth Vader kan je niet misgaan. De ultieme sci-fi-badass keerde deze maand nog in volle ornaat terug naar de bioscoopzalen in Rogue One: A Star Wars Story. Wat ik vorig jaar al zei in mijn 2015-lijst, blijft ook nu nog steeds gelden: prachtig tekenwerk gecombineerd met interessante verhalen die Darth Vader, The Empire en de hele Star Wars-mythos verder uitdiepen. Met lede ogen moest ik dan ook aanzien hoe deze Marvel-reeks bij diens 25ste issue werd stopgezet. Damn you, Marvel, damn you to hell!
 3. BRITANNIA (Valiant, Peter Milligan/Juan Jose Ryp): Afgelopen najaar kwam Valiant met Britannia van Peter Milligan en Juan Jose Ryp op de proppen. Zonder er al te veel van te verwachten, groeide deze minireeks uit tot één van mijn absolute semihistorische comics. Tijdens de regeerperiode van keizer Nero ontwikkelt zich een ingewikkeld kluwen aan mysteries, verdwijningen en machtscomplotten. Centraal hierin zijn de Vestaalse Maagden, maar vooral ex-centurio en premiejager Antonius Axia, die op bevel van de imperator naar de provincia Britannia wordt gestuurd. In een vierdelige reeks krijg je vooral heel wat visceraal geweld en naakt voorgeschoteld. Heel wat clichés dus, maar, ondanks natuurlijk heel wat fantasierijke elementen en figuren, is Britannia opvallend historisch accuraat, met onder meer een correcte inleiding tot de Vestaalse maagden. Punten extra voor jou, Valiant!
 4. NIGHTWING (DC Comics, Tim Seeley/Javier Fernandez): Onder DC’s Rebirth-initiatief kreeg ook Nightwing een geheel nieuwe start. Na zijn periode in het rode pak in de New 52-relaunch en spionagecarrière in Grayson keert de eerste Robin nu terug naar zijn ware superheldenidentiteit. Tim Seeley die ondertussen al twee jaar het personage schrijft, kent de recente geschiedenis van Dick Grayson door en door en schuwt niet om tegelijkertijd deze periode achter zich te laten. Opnieuw een klassieke Nightwing-reeks met de nodige gastoptredens van de Batman-familie, de innerlijke identiteitsconflicten en knappe, doch niet altijd even gedetailleerde art door opkomend talent Javier Fernandez. Verplichte lectuur voor fans van een meer klassieke versie van DC’s eerste Boy Wonder.
 5. THE AMAZING SPIDER-MAN (Marvel, Dan Slott e.a./Giuseppe Camuncoli e.a.): Wat uiteindelijk aangekondigd werd als een “poor man’s Tony Stark”, groeide uit tot een verademende nieuwe periode in de Spider-Man-titels. In de eerste nummers moest Dan Slott duidelijk zijn draai nog vinden hoe de grootse rijkdom, Spider-Mobile en allerlei gadgets te gebruiken. Het antwoord? Zo min mogelijk. Uiteindelijk is deze run met Peter Parker als wereldwijd bekende CEO van Parker Industries zelfs heel wat aangenamer om lezen dan de vorige relaunch in 2014. Uiteraard is ook het tekenwerk van Camuncoli om van te smullen.

darthvaderbritannia-001-coverdcrebirthnightwing1Amazing Spider-Man 20 Cover Doc Ock

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.