Posted 30/12/2016 by Killian in Tv/Film
 
 

De Beste (en Slechtste) Films van 2016


 

2016movies

2016 zal, vanwege de vele sterfgevallen in de entertainmentbusiness, de geschiedenisboeken ingaan als een zwart jaar, maar dat betekent niet dat we geen goede films, tv-series en comics op ons bord hebben gekregen. Integendeel! De Brainfreeze-crew vertelt jullie in dit tweede eindejaarslijstje wat zij de beste (en meest teleurstellende) films van het jaar vonden.

 

ARNO

bvstrinity

 1. BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE: Met verre voorsprong de beste superheldenfilm van 2016, zelfs van de afgelopen jaren. Als je het een kans geeft, tenminste. Zack Snyder wist 's werelds twee grootste superheldeniconen op zijn eigen manier naar het grote scherm te vertalen en het DC-filmuniversum verder uit te breiden. De sequel op Man of Steel (2013) kon – net zoals diens voorganger – niet elke criticus of fan bekoren, maar wanneer je een echte DC-fan bent kan je dit onmogelijk slecht vinden. Toegegeven, de bioscoopversie kon iets beter gecut worden, maar de Ultimate Edition maakte dit meer dan goed. In een jaar waar Marvel Studios nog maar eens bewees zich aan eenzelfde, inmiddels zeer voorspelbaar geworden formule vast te houden, toonden DC en Zack Snyder dat ze risico's durfden nemen en dat daar toch wel de toekomst van het superheldengenre in de bioscoop ligt. Op naar Justice League!
 2. DEADPOOL: Goed, als film bood deze X-Men spin-off rond Marvel's Merc with a Mouth niet meer dan een simpele actieprent met wraak als motief, maar als comicbookadaptatie, ho maar! Regisseur Tim Miller en acteur Ryan Reynolds toverden een Deadpool op het scherm zoals hij hoort te zijn. Vulgair, stijlvol, met een hart, veel over-the-top actie en vooral veel hilariteit.
 3. ARRIVAL: Waarschijnlijk de beste sci-fi dit jaar. Denis Villeneuve leverde een ingetogen, slimme sciencefictionprent af die er niet van terugschrikt om je te doen nadenken. Topfilm!
 4. STAR TREK BEYOND: De vijftigste verjaardag van Star Trek werd ook op het grote scherm in stijl gevierd. Justin Lin neemt de franchise over van J.J. Abrams en leverde meteen de leukste en beste telg van de nieuwe filmreeks af. Pure sci-fi fun.
 5. CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR: Gelijkaardig aan Batman V Superman: Dawn of Justice, maar luier, minder ambitieus en volledig vrij van enig risico. Yep, de film kende heel wat epische scènes, leuke momenten, een (onnodige) maar scènes stelende Spider-Man en was zeker toegankelijker dan zijn grote DC-broer, maar stortte in elkaar na meerdere kijkbeurten en was niet zo sterk als de oorspronkelijke verhaallijn uit de comics. Desalniettemin toonde Marvel Studios hier wel hoe ze vanaf nu best elke Avengers-sequel en spin-off maken. Een gigantische cast vol grote namen (Fast & Furious-stijl) en één en al spektakel zonder al te veel diepgang. Civil War was zeker niet slecht, maar wie hoopte dat Marvel hier even hard de status quo dooreen kon schudden als ze deden in de comics enkele jaren terug, kwam zeer bedrogen uit.

Deadpool Dag 1arrivalposterStarTrekBeyondCaptain America Civil War IMAX Poster

EERVOLLE VERMELDINGEN: Ondanks hun voorspelbare structuren en rommelige details, erg genoten van SUICIDE SQUAD, DOCTOR STRANGE, ROGUE ONE: A STAR WARS STORY, FANTASTIC BEASTS en zeker X-MEN: APOCALYPSE (eindelijk eens een X-Men-film die visueel dichter bij de comics en animatieseries komt, ook al wordt er te veel gerecycleerd). TMNT: OUT OF THE SHADOWS kon beter, maar was aangenaam vertier en duwde de franchise eindelijk de juiste richting uit. Het nostalgische BATMAN: RETURN OF THE CAPED CRUSADERS kaapt de prijs weg voor leukste animatiefilm van het jaar.

TELEURSTELLEND: Het was wederom geen goed jaar voor videogameadaptaties, WARCRAFT en ASSASSIN'S CREED wisten het niet waar te maken. Ook de "willen maar niet kunnen" nostalgie-oproepende films als INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE en vooral GHOSTBUSTERS waren onnodig.

 

TOM

Leonardo-Dicaprio-The-Revenant-Movie

 

 • THE REVENANT: Alejandro Gonzáles Iñarritu zet hier een meesterwerk neer. Je hoeft zelf geen verhaal of geluid te hebben om van deze film te kunnen genieten. Gewoon zitten en naar de plaatjes kijken. Prachtige shots, indrukwekkende kleuren en een decor dat zijn gelijke niet kent in schoonheid. Maar dan gooien ze daar nog eens een cast van topacteurs bij en een verhaal dat je van begin tot einde aan het scherm doet kleven. De film van het jaar!
 • DEADPOOL: Superheldenfilms beginnen zo langzamerhand een beetje over hun top te zijn. Tenminste, voor mij toch. Toen kwam daar Deadpool, de superheldenfilm die anders was en me toch weer kon bekoren. Geen focus op dark and gritty of op overdreven gevechten, maar op humor. Een film en personage die weten dat ze een superheldenfilm en personage zijn en dat is de grootste kwaliteit van deze prent.

TELEURSTELLEND: THE HATEFUL EIGHT: saai en langdradig. Tarantino maakt ofwel toppers die door iedereen bejubeld worden, ofwel stilistische rotzooi, dat evenzeer door iedereen bejubeld wordt. Deze behoort tot die laatste categorie.

 

GILLES

Marvel Deadpool

 1. DEADPOOL: … uhm… Nananananana DEADPOOL!
 2. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY: Oorspronkelijk vond ik dit simpelweg nutteloos. Uiteindelijk viel er weinig te vertellen, leek me. Toch bleek dit een zeer deftige film te zijn met enkele zeer goede momenten.
 3. CAPTAIN AMERICA: CIVIL WARGeen verdere commentaar nodig.
 4. THE PURGE: ELECTION YEAR: Dit is gewoon puur genieten.

starwarsrogueoneCaptain America Civil War Blu-raypurgeelection

TELEURSTELLEND: THE NEON DEMON, INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE, X-MEN: APOCALYPSE, GHOSTBUSTERS

 

KILLIAN

cwcapironman

 1. CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR: Wanneer Marvel Studios in één film mijn favoriete cross-over én mijn favoriete superheld introduceert tot hun filmuniversum, had Captain America: Civil War meteen al een streepje voor. Als die film dan ook nog eens de grootste superheldenprent tot nu toe wordt, heel wat humor bevat, misschien wel de beste actiescène in een superheldenfilm ooit en een hele hoop terugkerende én nieuwe fan-favoriete personages weet te combineren of introduceren, dan krijg je het huidige toppunt van hun filmuniversum. Er valt zoveel te zeggen over deze Civil War, maar uiteindelijk vat je het misschien nog het best samen als “de meest recente cinematografische superheldenmijlpaal sinds The Avengers (2012)”. O, en Tom Holland lijkt de beste live-action Spider-Man/Peter Parker tot nog toe.
 2. BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE (ULTIMATE EDITION): Zowel Marvel als DC kwamen dit jaar met “versus”-films in de bioscoopzalen, wiens releasedata amper een maand verschilden. Aan mijn favoriete regisseur Zack Snyder (Watchmen, 300) om de twee bekendste superhelden ooit, Batman en Superman, in één film te mogen verenigen. Zoals we van Snyder gewoon zijn, maakt hij er weer een visueel diepgaand meesterwerk van, maar heb je simpelweg de Director’s Cut nodig om ten volle van het verhaal te genieten. Bijblijvende elementen bij Dawn of Justice zijn zonder twijfel de actie met epische proporties, de helemaal niet teleurstellende Gal Gadot als Wonder Woman en realistische neerzetting van het hele gebeuren. O, en Ben Affleck is de beste live-action Batman tot nog toe. Spotting the trend here?
 3. ARRIVAL: De afgelopen jaren werden we op vlak van slimme sci-fi-films enorm verwend. In 2014 hadden we Interstellar, in 2015 was er Ex Machina en nu schotelde regisseur Denis Villeneuve ons Arrival voor. De cineast van onder meer Sicario (2015) en Prisoners (2010) toont opnieuw hoe hij zonder problemen van genre naar genre kan springen en zonder problemen een meer dan bovengemiddelde film kan afleveren. Uiteraard moeten ook de acteurs, Amy Adams en Jeremy Renner, hier vermeld worden, maar het mysterieuze, haast filosofische verhaal en de subtiele opbouw naar de onverwachte climax gaan weliswaar met alle punten lopen. Fans van sci-fi moeten dit intellectueel spektakel gewoonweg kijken. Punt.
 4. DEADPOOL: Begin dit jaar kregen we meteen één van de meer originele en betere superheldenfilms van 2016 voorgeschoteld. Met Deadpool brachten regisseur Tim Miller en hoofdrolspeler Ryan Reynolds het immens populaire Marvel-personage (opnieuw) tot leven en wisten het eindelijk eer aan te doen. Het resultaat werd een simpele en grofgebekte, maar constant zelfbewuste en hilarische satire op het hele genre. Daarbij wist Deadpool in zijn eentje aan te tonen dat de bloederige R-rating ook voor superhelden valabel én financieel winstgevend kan zijn. Kortom, Deadpool heeft alles in zich om een blijvende cultklassieker te worden!
 5. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY: De allereerste Star Wars-spin-off is zonder twijfel een film met fouten. Het gebrek aan uitdieping van de personages, de rommelige montage in de eerste helft en het “Transformers-gehalte” van de film en zoveel meer kan allemaal beargumenteerd worden. Dat neemt daarentegen niet weg dat de tweede helft zo verdomd spectaculair was, dat er zoveel leuke knipogen naar de oorspronkelijke trilogie waren (Vader’s back, bitches) en dat A New Hope nu meer betekenis heeft. Er waren dit jaar zeker betere films, maar de Star Wars-fan in mij kan niet anders dan deze spin-off in dit lijstje opnemen.

bvsdvdarrivalposterDeadpool Dag 1starwarsrogueone

EERVOLLE VERMELDINGEN op filmisch vlak zijn visueel sterke films zoals DOCTOR STRANGE, THE JUNGLE BOOK en FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM, maar ook onverwacht “gewoon” vermakelijke blockbusters zoals de nieuwe GHOSTBUSTERS, THE MAGNIFICENT SEVEN en X-MEN: APOCALYPSE.

TELEURSTELLINGEN: Naar goeder gewoonte verscheen dit jaar ook weer heel wat bagger of gewoonweg teleurstellende films. Gemiste kansen waren naar mijn bescheiden mening; het onevenwichtige ASSASSIN’S CREED, het ronduit rommelige SUICIDE SQUAD, INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE, JACK REACHER: NEVER GO BACK (Let’s never go back to that, please), en het controversiële BATMAN: THE KILLING JOKE.

 

THE_BATFLASH123

rogue-one-1

 1. ROGUE ONE: A STAR WARS STORY: Toen ik eerst horde dat Disney Star Wars spin-offs ging maken dacht ik meteen aan uitmelkerij. Wel, het is nog steeds uitmelkerij, maar Rogue One was een betere spin-off dan gedacht. De film over een groepje rebellen die de plannen van de Death Star gaan stelen sluit mooi aan op A New Hope. De personages waren vrij vergetelijk, maar de acteerprestaties waren zeker niet slecht. De humor zit goed zoals je bij een Star Wars-film verwacht, maar toch kan de film vrij serieus zijn. Het visuele deel zit heel goed en dan heb ik het vooral over de CGI die gebruikt wordt bij Tarkin. Beste punten uit de film: de cameo van Ponda Babba en Dr. Evazan uit Episode IV, K-2SO en natuurlijk Darth Vader.
 2. CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR: Ook wel bekend als Avengers 2.5, dit is toch wel de superheldenfilm van 2016 voor mij. De actie zit goed, de humor zit goed, alles voelt goed als ik deze film kijk. Tom Holland als Spider-Man is geweldig in de stukken dat we hem te zien krijgen. Chadwick Boseman zet een meer dan prima Black Panther neer. Iron Man vs Captain America was voor mij een plezier om naar te kijken. De film was op vele vlakken wel voorspelbaar, maar dat ben je ondertussen wel al gewend aan de Marvel-films. Civil War is in mijn ogen een waardige opvolger van The Winter Soldier uit 2014. Beste punten uit de film: Giant-Man, Spider-Man, het gevecht op de luchthaven.
 3. DEADPOOL: Veel comicbookfans zullen Deadpool boven Captain America plaatsen in hun lijstje van superheldenfilms, alleen noem ik mijzelf geen comicbooklezer. Ik vond Deadpool als film heel geslaagd zonder veel over het personage te kennen. Ik snapte in X-Men Origins: Wolverine dus ook niet waarom iedereen die versie van het personage haatte, maar nu dus wel. Ryan Reynolds heeft veel werk in dit project gestoken waar hij van mij toch respect voor krijgt. Het is een grappige R-rated actiefilm die ik niet rap beu zal worden en hopelijk zal de sequel ons niet teleurstellen. Beste punten uit de film: Ryan Reynolds is Deadpool, soundtrack.
 4. FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM: Nog een spin-off van 2016 die in mijn lijst is geslopen. Deze film speelt zich zoveel jaar eerder dan Harry Potter af en was eigenlijk een vrij goede blockbuster. Ik ben net als velen blij dat Rowling zelf het script heeft geschreven en dat ze haar eigen creativiteit kon gebruiken in dit project. Ik ga niet beweren dat ik deze film beter vind dan eender welke Harry Potter-film, verre van. De magie is terug, maar zal nooit de magie van Harry Potter overstijgen. De enige vraag die ik me stel is hoe ze hier een vijfdelige filmreeks van gaan maken. Zolang het niveau even hoog blijft als deze eerste mogen ze ze zeker blijven maken. Beste punten: De charmante persoonlijkheid van Eddie Redmayne, Niffler, leuke cameo van Johnny Depp.
 5. MOANA: De nieuwste Disneyfilm is uiteindelijk toch in mijn lijst geraakt omdat het lang geleden is dat ik een gewone Disneyfilm nog daadwerkelijk goed vond. De voorbije jaren werd ik teleurgesteld door Big Hero 6, Wreck-it-Ralph en Frozen maar deze film gaf mij terug het Disneygevoel van vroeger. Moana maakt gebruik van een leuke soundtrack en geeft een mooie boodschap mee, wat toch wel de bedoeling is van een Disneyfilm. Beste punten: Soundtrack, stem van Dwayne Johnson.

civilwarposterDeadpool Dag 1fantasticbeastsposter_0moana

EERVOLLE VERMELDINGEN: Matt Damons terugkeer in JASON BOURNE. Benedict Cumberbatch in DOCTOR STRANGE. Terugkeer van Nemo in FINDING DORY. De verlengde versie van BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE.

TELEURSTELLINGEN: Apocalypse in X-MEN: APOCALYPSE. SUICIDE SQUAD. De bioscoopversie van BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.