Posted 29/12/2016 by Killian in Tv/Film
 
 

De Beste (en Slechtste) TV-Series van 2016


 

2016tvseries

2016 zal, vanwege de vele sterfgevallen in de entertainmentbusiness, de geschiedenisboeken ingaan als een zwart jaar, maar dat betekent niet dat we geen goede films, tv-series en comics op ons bord hebben gekregen. Integendeel! De Brainfreeze-crew vertelt jullie in dit eerste eindejaarslijstje wat zij de beste (en meest teleurstellende) tv-series van het jaar vonden.

 

GILLES

walkingdeads7

 

 1. THE WALKING DEAD (SEIZOEN 6, EERSTE HELFT SEIZOEN 7): Eigenlijk is de eerste helft van seizoen 6 nog van 2015, maar gemakkelijkheidshalve reken ik dat toch bij deze lijst. Het zesde seizoen kende twee grote smetten, de valse dood van Glenn in het de eerste helft en de vreselijke cliffhanger van de Negan-dood. Toch blijft deze serie mijn favoriet, puur uit “fanboyisme” vrees ik.
 2. GAME OF THRONES (SEIZOEN 6): Uitleg overbodig, het is GoT.
 3. DAREDEVIL (SEIZOEN 2): Hoewel het niveau van het eerste seizoen niet wordt gehaald vind ik dit nog steeds zeer genietbaar. Jon Bernthal heeft me voor het eerst enthousiast gemaakt voor The Punisher. Dat wil al iets zeggen…
 4. LUKE CAGE (SEIZOEN 1): De minste van de Marvel Netflix-series tot nu toe qua verhaal. De sfeer zat echter zeer goed. Dit kon niet op m’n lijstje ontbreken.
 5. ASH VS EVIL DEAD (SEIZOEN 2): Dit is simpelweg puur genieten. Humor, foute horror en dat met gezichten zoals Bruce Campbell en Lucy Lawless.

gameofthronesjonsnows6Daredevil PosterNetflix Marvel Luke Cageash-vs-evil-dead-season-2-poster1

TELEURSTELLEND: PREACHER, dit wist me totaal niet te boeien. Na twee, drie afleveringen heb ik het opgegeven.

 

KILLIAN

Game of Thrones Seizoen 6 3

 

 1. GAME OF THRONES (SEIZOEN 6): Tja, HBO blijft maar scoren met haar topreeksen. Naast het debuut van Westworld blijft natuurlijk de te toppen televisiereeks Game of Thrones. Het afgelopen zesde seizoen was wellicht het beste tot nog toe, met afleveringen zoals "The Battle of the Bastards" als een van de beste episodes uit de gehele reeks, maar ook diens explosieve seizoensfinale. Daarbij zal ook Iwan Rheon de televisiegeschiedenis ingaan als een van de meest angstaanjagende booswichten, namelijk Ramsay Bolton. Ondanks deze vele individuele hoogtepunten blijft de fantasyreeks naar George R.R. Martins boeken continue aandacht hebben voor het grootse plan. Want jawel: Winter is indeed coming…
 2. WESTWORLD (SEIZOEN 1): Televisiezender HBO probeert al even een nieuwe topreeks te strikken nu Game of Thrones al zes seizoenen meegaat. Ongetwijfeld is die gedoodverfde opvolger nu gevonden in de vorm van Westworld, de slimme sciencefictionreeks die niet pretendeert slimmer te zijn dan de kijker. Met een sublieme sterrencast, een diepgaand en emotioneel verhaal, plotlijnen die tijd en ruimte overstijgen en vooral een opzet die zo verdomd interessant is, wist Westworld alle verwachtingen in te lossen. En meer!
 3. THE WALKING DEAD (SEIZOEN 7): God, wat is Jeffrey Dean Morgan perfect gecast als asshole Negan in het zesde, maar vooral zevende seizoen van The Walking Dead. Hij wist eigenhandig de show rond Rick, Daryl, Glenn en co uit het schrijversslob te halen en opnieuw spanning te creëren. Dat wil niet zeggen dat er geen mindere of simpelweg zwakke afleveringen in dit seizoen zitten, maar Dean Morgan trekt constant alle aandacht naar zich toe. Op een positieve manier. Hoewel misschien heel wat minder positief voor Rick en consorten…
 4. LUKE CAGE (SEIZOEN 1): Naast een geslaagd tweede seizoen van Marvel’s Daredevil met The Punisher introduceerden Marvel en Netflix dit jaar nog een nieuwe superheld in hun kleine gedeelde universum. Met Marvel’s Luke Cage kregen we eindelijk deze ijzersterke Afro-Amerikaanse Hero for Hire in live-action te zien. Het uiteindelijke resultaat was een interessante en emotionele toevoeging die zijn gekleurde leefwereld op allerlei vlakken wist uit te spelen. Ook de soundtrack was een absolute topper, maar toch jammer van die matige tweede seizoenshelft en cliché schurk…
 5. ARROW (SEIZOEN 5): Na een ronduit slecht vierde seizoen wist Arrow, nog steeds de huidige langstlopende superheldenreeks op The CW, zich gelukkig te herdopen. DC’s Green Arrow keerde terug naar zijn grounded roots met een nieuw antiheldenteam, indrukwekkende schurken en zelfs enkele terugkerende fan-favoriete personages. Het hoogtepunt tot nog toe was ongetwijfeld de emotionele 100e aflevering, bovendien deel van de grootse DC Comics cross-over tussen Arrow, The Flash, DC’s Legends of Tomorrow en Supergirl. Opnieuw een schot in de roos, Ollie!

westworld-postertwdNetflix Marvel Luke Cagearrows5

EERVOLLE VERMELDINGEN zijn de amusante DC-reeksen LUCIFER en GOTHAM, maar ook vermakelijke tussendoortjes zoals SUPERGIRL, PREACHER en horrorreeks OUTCAST op Fox.

 

TOM

Penny Dreadful

 1. PENNY DREADFUL (SEIZOEN 3): De afsluiter van wat één van mijn favoriete series van de voorbije jaren is. Prachtige dialogen, diepgaande en buitengewoon interessante personages en een mooie laatste aflevering zonder open einde. Sommige personages zijn er een beetje te veel aan, waardoor ik dit seizoen toch achter de eerste twee plaats, maar toch zeker één van de toppers van 2016.
 2. BLACK MIRROR (SEIZOEN 3): Ik moet iets bekennen. Ik had voor dit jaar nog geen enkele aflevering van Black Mirror gezien. Na de eerste aflevering van seizoen 1 heb ik de drie jaargangen in een tweetal weekjes bekeken. Origineel, intelligent, meeslepend. Het nodigt uit tot bingewatching, zonder een vervolgverhaal te hebben.
 3. MR. ROBOT (SEIZOEN 1): Hoofdpersonage Elliot en ik hebben enkele zaken gemeen. Belangrijkste daarvan is: onze voorliefde voor hoodies. Niet zo modieuze truien daargelaten, is Mr. Robot een topserie. Een topic die de dag van vandaag meer dan actueel is, een interessant hoofdpersonage en een spannend verhaal. Naar het einde toe, zakt de kwaliteit ietwat, maar toch een puike show.

black-mirror-season-3-posterCover-image-Mr-Robot-Pilot

EERVOLLE VERMELDINGEN: Er staan heel wat series op mijn kijklijstje, waaronder DAREDEVIL, 11.22.63 en WESTWORLD. Ongetwijfeld zullen deze nog het lijstje van 2016 vervoegen.

 

DE BAARD VAN ALAN MOORE

person-of-interest-season-5-netflix

 1. PERSON OF INTEREST (SEIZOEN 5): Deze serie begon als een soort crimi met een gimmick. Een excentrieke rijke programmeur huurt de diensten in van een voormalig huurmoordenaar (gespeeld door Jim Caviezel). De programmeur heeft een machine gebouwd die namen geeft van mensen die in gevaar zijn. Gedurende de vijf seizoenen evolueert deze serie van een actieserie naar een reeks waarin de rollen door elkaar worden geschud en de mensen uiteindelijk de pionnen worden van twee kunstmatige intelligenties die een strijd met elkaar uitvechten. Het is fascinerende shit en je zou mogen beweren dat Person of Interest zijn tijd ver vooruit is. De serie werd dit jaar afgerond, dus doe jezelf een plezier en zoek dit op.
 2. 2 BROKE GIRLS (SEIZOEN 5-6): Het verhaal van twee serveersters (gespeeld door Kat Dennings en Beth Behrs) in een diner en hun queeste naar een succesvolle eigen zaak. De serie is een traktatie voor comedynerds. En niet alleen omdat Beth Behrs een bekoorlijke dame en een fantastische actrice is. Het is goed geschreven en bevat geweldige types die liefhebbers van comedy bekend voor zullen komen.
 3. THE FLASH (SEIZOEN 2-3): Het tweede seizoen bespraken we natuurlijk eerder in 2016. Het is de beste comicbookserie die op een open net is te zien.
 4. DAREDEVIL (SEIZOEN 2): Marvel heerst daarentegen weer op Netflix. Luke Cage vond ik tegenvallen. Daredevil bracht alles wat ik wilde zien en deed nog veel meer.

2brokegirlsthe-flash-poster-seizoen-3Daredevil Poster

 

THE_BATFLASH123

class

 1. CLASS (SEIZOEN 1): 2016, een jaar dat de BBC ons geen nieuw seizoen van Doctor Who heeft gegeven maar wel een nieuwe spin-off over enkele studenten van de Coal Hill Academy. Mijn eerste gedacht ging was dat dit een young adult-serie ging worden maar niets is minder waar. De eerste aflevering eindigde al meteen in een bloedbad en in de tweede aflevering werden mensen levend gevild. Zo begon ik Class met elke aflevering leuker te vinden. Hopelijk krijgt de show een tweede seizoen, wat nog niet zeker is door lage kijkcijfers. Beste punten: gastrol van Peter Capaldi, Quill en de Weeping Angel verrassing.
 2. STRANGER THINGS (SEIZOEN 1): Een nieuwe reeks van Netflix die populairder was dan dat Netflix eerst dacht en terecht. Afspelend in de jaren 80, wordt deze serie vergeleken met het werk van Stephen King. Aan deze serie heb ik een hele dag vastgekluisterd aan mijn scherm gezeten voor prachtige en spannende afleveringen. Beste punten: Winona Ryder als bezorgde moeder, Millie Bobby Brown als Eleven, The Demogorgon.
 3. PREACHER (SEIZOEN 1): Gebaseerd op de gelijknamige Vertigo-comic is Preacher één van de leukste nieuwe tv-series van het jaar. De serie is zo bizar en neemt zichzelf niet serieus, wat het ook zo leuk maakt. Met een priester die de kracht krijgt om mensen zijn wil op te leggen kan je dit soms wel verwachten. Het leukste aan de serie is vooral Joseph Gilgun die de vampier Cassidy vertolkt. Maar alle acteerprestaties zijn zeker op hun plaats in deze serie. Beste punten: Joseph Gilgun, GOD IS MISSING!!!
 4. DAREDEVIL (SEIZOEN 2): Het tweede seizoen van de Netflix/Marvel is zoveel beter dan het eerste. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door nieuwe personages zoals The Punisher en Elektra. Het verhaal gaat veel sneller dan het eerste seizoen. Er zit meer actie in, de choreografie van die actiescènes is altijd subliem. De verschillende connecties met de andere Netflix/Marvel-series zijn ook zeer fijn voor een fan van het MCU. Beste punten: Gevecht in de gevangenis, Elektra en Punisher.
 5. BETTER CALL SAUL (SEIZOEN 2): Lager op mijn lijst dan vorig jaar maar daarom zeker niet slechter of beter. Het niveau van Better Call Saul blijft zeer hoog. Bob Odenkirk heeft het gezicht waar ik maar niet genoeg van kan krijgen. De spin-off van Breaking Bad zal nooit het niveau behalen van zijn voorganger, maar het ligt er toch niet ver fan. Beste punten: Bob Odenkirk als Jimmy McGill en Michael McKean als Chuck.

strangerthingspreacher-posterDaredevil Posterbettercallsaul

EERVOLLE VERMELDINGEN: Nieuwjaarsspecial SHERLOCK: The Abominable Bride, Kerstspecial DOCTOR WHO: The Return of Doctor Mysterio, de DC/ARROWVERSE-series.

 

ARNO

Game of Thrones Seizoen 6 1

 1. GAME OF THRONES (SEIZOEN 6): Westeros begint kleiner en kleiner te worden en it is glorious! Die "Battle of the Bastards" behoort tot één van de absolute hoogtepunten van de reeks.
 2. SOUTH PARK (SEIZOEN 20): Matt Stone en Trey Parker weten als geen ander de hedendaagse actualiteit om te zetten tot iets grappigs. De Member Berries moeten zo ongeveer de beste creaties van het jaar zijn. 'Member?
 3. SUPERGIRL (SEIZOEN 2): Louter en alleen door de toevoeging van Superman mijn favoriete DC tv-serie van het moment.
 4. JEAN-CLAUDE VAN JOHNSON (PILOT): Spijtig genoeg geen serie geworden, maar de pilootaflevering was hilarisch.
 5. DAREDEVIL (SEIZOEN 2): Sneller en harder dan het eerste seizoen. Elektra en vooral The Punisher waren top!

southparks20supergirlsupermanjcvdDaredevil Poster

EERVOLLE VERMELDINGEN: PREACHER, THE FLASH, ARROW, GOTHAM, DC's LEGENDS OF TOMORROW, THE WALKING DEAD

TELEURSTELLEND: AGENTS OF S.H.I.E.L.D. (zelfs met de toevoeging van Ghost Rider heeft de reeks nog altijd geen bestaansrecht in het MCU), LUKE CAGE (niet slecht, maar wel de minste van de Marvel Netflix-reeksen) en het ronduit vreselijke THE TICK.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.