Posted 23/11/2016 by Arno in Comics
 
 

Adoptie: Tussen Avontuur en Kwetsuur – Een Nieuwe Tentoonstelling in Museum Dr. Guislain Gent


adoptie2

Vanaf 24 november opent er in het Gentse Museum Dr. Guislain een nieuwe tentoonstelling die fans van popcultuur weleens zou kunnen aanspreken. Het thema is adoptie. Iets waar onze favoriete superhelden (of helden met buitengewone krachten tout court) heel wat van afweten. De adoptieverhalen van gekende personages als Superman, Spider-Man, Harry Potter en Luke Skywalker zijn dan ook prominent aanwezig in de tentoonstelling “Adoptie: Tussen Avontuur en Kwetsuur“. De officiële press release is als volgt:

Mozes, Tarzan en Superman: we staan er niet bij stil, maar in populaire verhalen is de hoofdrol vaak weggelegd voor een adoptiekind met bijzondere krachten. Mythes, romans en stripalbums wemelen van de adoptiehelden. De tentoonstelling gaat in op die culturele fascinatie en confronteert ze met historische documenten en actuele vragen. Op welke manier kleurt een afkomst de zoektocht naar een eigen identiteit? Hoe evolueren adoptiepraktijken? Staat het belang van het kind, de wensouders of de samenleving centraal? Hoe verlopen procedures en wat als die ontbreken? Hoe gaan we vandaag om met de trauma’s door gedwongen adoptie?

De veelzijdige, gevoelige geschiedenis van adoptie wordt belicht met documentair materiaal, oude en hedendaagse kunst, literatuur, fotografie, filmfragmenten en getuigenissen. Adoptie. Tussen avontuur en kwetsuur onderzoekt de beeldvorming rond adoptiepraktijken, geeft aandacht aan persoonlijke verhalen en nestelt zich in een actueel debat.

“Adoptie: Tussen Avontuur en Kwetsuur” loopt van 24 november 2016 tot 16 april 2017 in het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent.

De officiële website kan je hier bezoeken.

adoptie

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.