Posted 08/11/2016 by Arno in Comics
 
 

President Barack Obama: A Life in Comics

obamasuperman

Op de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 blikken we nog één keer terug op het presidentschap van Barack Hussein Obama, de 44ste president van de Verenigde Staten en zo ongeveer de populairste van ze allemaal in het medium der comics.

obamarossAmerikaanse presidenten hebben logischerwijs altijd al cameo’s gehad in Amerikaanse comics, zeker in superheldencomics. Gaande van de meer populaire Commander in Chiefs (John F. Kennedy die de beste maatjes was met Superman in de sixties, Franklin D. Roosevelt die tijdens WO II persoonlijk Captain America voorzag van zijn ronde schild…) tot de meer controversiële (Richard Nixon in Watchmen of als hoofd van  de terreurorganisatie Secret Empire in Captain America, George W. Bush die als crimineel werd bestempeld en vermoord door een superheld in Black Summer…) tot de ronduit fictieve (DC’s tienerpresident Prez, Superman’s aartsvijand Lex Luthor…). Maar zelden was een president zo populair in Amerikaanse comics als Barack Obama, mede dankzij het feit dat hij zelf een comic- en superheldenfan is en een popcultureel icoon werd.

In zijn acht jaar in het Oval Office heeft Obama al heel wat optredens in verschillende comics gehad. Naast biografische comics die op zijn eigen leven en carrière gebaseerd werden (alsook één over zijn hond, Bo), was hij ook een graag geziene gast in reeksen rond bekende comic- en superheldenpersonages. We zetten enkele van de leukste op een rij.

 

THE SAVAGE DRAGON

obamasavagedragonobamasavagedragonosama

In augustus 2008 verscheen Barack Obama voor het eerst op een comicbookcover. Op een variant cover van Image’s The Savage Dragon #137 liet schrijver/tekenaar Erik Larsen zijn buitenaardse superheld, politieagent (en ooit zelf nog presidentskandidaat) Savage Dragon publiekelijk Obama steunen. Later, nadat Obama effectief president geworden was, had ie een optreden in The Savage Dragon #145 (2009). Hierin bedankte hij Dragon, dewelke toen deel uitmaakte van zijn veiligheidsteam in Chicago, voor zijn steun. Op de variant cover van deze issue zien we Obama, met Amerikaanse vlag in de hand, een vuistslag toedienen aan terrorist Osama bin Laden, terwijl Savage Dragon en Lady Liberty toekijken op de achtergrond. For Freedom!

 

ARCHIE

obamaarchieobamaarchie2obamaarchie3

In Archie Comics #616-617 (2010-2011) vindt er in het stadje Riverdale een verhit debat plaats tussen Amerika’s favoriete tiener Archie Andrews en zijn vriend Reggie Mantle. Wie wordt de volgende voorzitter van de studentenraad op Riverdale High? De race dreigt de spuigaten uit te lopen en het wordt er niet beter op wanneer zowel Barack Obama als Sarah Palin in Riverdale arriveren. Uiteindelijk leert men dat zelfs de boegbeelden van de democratische en republikeinse partijen kunnen samenwerken wanneer grotere belangen op het spel staan. Archie’s vriendin, Veronica Lodge, zou in Veronica #199 (2010) ook nog Obama ontmoeten tijdens een uitstapje naar Washington, D.C.

 

THE AMAZING SPIDER-MAN

obamaspidey

UnknownMarvel’s The Amazing Spider-Man #583 is waarschijnlijk Obama’s bekendste comicbookoptreden en werd één van de best verkopende en meest herdrukte comics van de afgelopen 20 jaar. In “Spidey Meets The President!”, een backupverhaal door Zeb Wells en Todd Nauck naast de reguliere avonturen van Spidey, heeft Spider-Man-vijand de Chameleon het gemunt op Barack Obama. Gelukkig is Peter Parker ook in Washington, D.C. om als fotograaf voor The Daily Bugle de inhuldiging van Obama als president te verslaan. Spider-Man en Barack Obama (zelf een verzamelaar van de comics rond Marvel’s webspinner) hebben een bro-momentje en weten de plannen van de Chameleon te verijdelen in wat één van de flauwste, doch meest gelezen verhalen rond Marvel’s populairste superheld moet zijn.

Hoewel hij niet bij naam werd genoemd, verscheen Obama terloops nog in andere Marvel-comics zoals Siege #4 (waarin hij Steve Rogers/Captain America aanstelde als hoofd van Marvel’s primaire defensieorganisatie na het fiasco dat Norman Osborn/Green Goblin van S.H.I.E.L.D.-vervanger H.A.M.M.E.R. maakte) en recent nog in Civil War II #0 (waarin hij James Rhodes/War Machine het advies gaf om minister van defensie te worden, om later voor president te gaan).

 

DRAFTED

obamadrafted

In Drafted, een sci-fi reeks bij Devil’s Due Publishing door Mark Powers en Chris Lie, wordt de mensheid in 2007 ongewild meegetrokken in een intergalactisch conflict. In de aparte one-shot Drafted: One Hundred Days zien we hoe deze oorlog het leven van Barack Obama een geheel andere richting uitstuurde. Vanwege de buitenaardse invasie, werd hij geen president. We zien hem echter nog wel als een held van het volk wanneer hij een kleine groep mensen doorheen een zwaar getroffen Chicago leidt…

 

YOUNGBLOOD

obamayoungbloodobamayoungblood8

Obama als actieheld? Het kan, moet Rob Liefeld gedacht hebben. Nadat Obama persoonlijk de nieuwste incarnatie van het door de overheid gefundeerde Youngblood-superheldenteam samenstelde in Youngblood #8 (2008), vindt er een aanval op het Witte Huis plaats in Youngblood #9 (2009), waarin de president een beetje Die Hard in eigen huis moet spelen. Op het einde verdwijnt hij samen met zijn woonst spoorloos voor de ogen van het Youngblood-team. In typische Youngblood/Rob Liefeld-stijl, werd de reeks hierna echter abrupt stopgezet. We nemen maar aan dat alles uiteindelijk nog goed kwam…

 

ARMY OF DARKNESS: ASH SAVES OBAMA

obamaashobamaash2

In deze vierdelige minireeks van Dynamite Entertainment uit 2009 wordt Obama’s populariteit in comics op de rooster gelegd door Elliot Serano en Ariel Padilla. Ash Williams, ster van de Evil Dead/Army of Darkness-franchise, trekt naar Detroit, Michigan. Er vindt een Comic-Con plaats waar de hel losbreekt nadat enkele conventiegangers pagina’s uit de Necronomicon Ex-Mortis gelezen hebben en in Deadites transformeren. Toevallig is president Barack Obama ook aanwezig op Detroit Comic-Con en verkreeg hij een kopie van de Necronomicon-comic. Aan Ash om Obama te redden vooraleer hij uit het boek leest. Ondanks het feit dat de president niet zo’n grote rol heeft, is dit wel één van de leukere Army of Darkness-minireeksen.

 

PRESIDENT EVIL

obamapresidentevilobamapresidentevil4

Voor diegenen die teleurgesteld waren met Obama’s beperkte rol in de Army of Darkness-minireeks, bracht David Hutchison bij Antarctic Press de oplossing. In het vierdelige President Evil (2009) werd Obama zelf in de Ash Williams-rol geduwd en beschermt hij Washington, D.C. eigenhandig van een leger ondode zombies. Yes we cannibal!

 

BARACK THE BARBARIAN

obamabarackbarbarianobamabarack

Naast Spider-Man, verzamelde Obama ook de comics rond Robert E. Howards sword & sorcery icoon Conan The Barbarian. Uiteraard moest daar een parodie van komen en in 2009 was het zover. In de vijfdelige Barack The Barbarian-minireeks bij Devil’s Due Publishing stampten Larry Hama en Christopher Schons een eigen, door de Amerikaanse politiek geïnspireerd sword & sorcery wereld uit de grond. Barack werd in de rol van stoere, Conan-achtige krijger gegooid en vocht tegen de despoot Boosh en zijn handlanger Chainknee, alsook de krijgster Red Sara. Leuk detail: hij werd bijgestaan door tovenares Hilaria en haar man, de Loki-achtige halfgod Biil. Veruit één van de betere Barack Obama-comics en gewoon een leuke satire van de Amerikaanse politiek… met zwaarden!

 

SUPERMAN (EARTH-23)

obamasupermanearth23

obamasupermanactioncomicsBarack Obama maakte ooit de mop dat hij door zijn vader Jor-El naar de Aarde werd gezonden. Reden genoeg voor schrijver Grant Morrison om de president te casten als een alternatieve versie van Superman in DC’s Final Crisis #7 (2009). Later, in Action Comics #9 (2012) werd duidelijk dat deze man van staal afkomstig was uit het parallelle universum van Earth-23. Ook hij werd Kalel genoemd en door zijn ouders van Krypton naar de Aarde gestuurd, waar hij uiteindelijk zijn tijd zou spenderen als president Calvin Ellis én als de Superman van Earth-23. Ellis zou onder meer de A.I. Brainiac herprogrammeren tot zijn persoonlijke assistent, vechten tegen Super Doomsday, een leger Supermannen uit verschillende werelden bijstaan tegen Mandrakk The Dark Monitor en als lid van Justice Incarnate het multiversum blijven verdedigen in The Multiversity.

Hoewel hij niet bij naam werd genoemd, verscheen Barack Obama uiteraard ook af en toe in de reguliere DC-reeksen van de afgelopen jaren (met name deze rond Superman, Justice League of America en Suicide Squad), maar het is duidelijk dat deze parallelle versie van Superman Obama’s meer prominente en in het oog springende rol in de wereld van DC Comics is.

obamasuperman2

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.