Posted 24/10/2016 by Killian in Columns
 
 

Beste De Morgen, Cosplayers zijn geen freaks.

FACTS 2016

In Brainfreeze Spreekt! laten we onze schrijvers aan het woord om hun frustraties, gefundeerde meningen, geek-outs en veel meer in epische online rants te steken. Deze reeks columns vormt de uitlaatklep van de Brainfreeze-crew. Vandaag heeft eindredacteur Killian het over een controversieel FACTS-artikel van De Morgen…

 

Ik kwam naar hier met het idee om de grootste nerd te zoeken, maar daar is geen beginnen aan. Tussen de freaks kun je de nerds niet meer zien.

Bovenstaand uittreksel is één van de vele ongepaste opmerkingen uit een recent artikel over de 2016-editie van FACTS van De Morgen. De grootste conventie in onze contreien is de laatste jaren telkens toegenomen en ook de mainstream media heeft duidelijk de populariteit van cosplay, superheldenfilms, anime en all-round geeky stuff opgemerkt. De auteur/ journalist bezocht dus zoals vele duizenden aanwezigen afgelopen weekend de Comic-Con en berichtte erover. Ludiek? Kwetsend? Satirisch? Denigrerend? Wanneer woorden als “nerd” of “freak” maar liefst 21 hits hebben in je overzicht, is het misschien toch best om naar minder geladen synoniemen en opvattingen te zoeken…

facts-cosply

De afgelopen uren staan de gemeenschappen en fanclubs dan ook in lichterlaaie na het lezen van de schijnbare literaire aanval. Vooral de verschillende, vaak ook online sterk actieve cosplayers worden op de korrel genomen in deze kijk op FACTS en haar toeschouwers vanuit het standpunt van een “conventieleek”. Het moge duidelijk zijn dat de man niet wist waaraan zich te verwachten en zich dan ook duidelijk op de verkeerde dingen heeft vastgebeten tijdens het neerpennen van zijn satire. In een poging tot het beargumenteren van de wereldvreemdheid van de FACTS-toeschouwer is de auteur net zelf zijn grip op het conventie-gebeuren en diens realiteit verloren. Is het uiteindelijke schrijfsel denigrerend? Zonder twijfel.

Wat is er immers zo anders aan cosplayers, die zich verkleden en zo hun favoriete personages vertolken, dan pakweg diehard voetbalfans? Lopen zij niet met vreemde hoedjes of opvallende shirts en toeters rond? Over een voetbalmatch zien we alleszins een dergelijk artikel niet verschijnen. Het doet pijn, maar cosplayers en geeks (niet nerds) zijn duidelijk nog geen schering en inslag voor de gewone Vlaming.

facts

Toch lijkt onder dit oppervlak van neerbuigende terminologie een ludieke inslag verscholen te gaan. Elementen zoals de vrijheid van de toeschouwers, de veiligheid op de beurs, de toewijding, het respect en de vriendelijke sfeer onder de gasten worden wel degelijk prominent aangehaald, maar de wellicht oorspronkelijk grappige opzet van het artikel zinkt volledig weg in een zee van kwetsend woordgebruik. Al bij al valt het bericht natuurlijk te relativeren en is het slechts één man met één artikel op het wereldwijde web, tegenover miljoenen cosplayers. Dat de lezers hierover verdeeld zijn, is uiteraard logisch, maar we kunnen niet anders dan teleurstellend nee schudden, De Morgen.

 

Shout-out voor CosplayCloud en hun poging om het voor de cosplay-gemeenschap publiekelijk op te nemen! Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jouw mening over het controversiële artikel! Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.