Posted 28/09/2016 by Killian in Comics
 
 

Spider-Girl-Alumni Ron Frenz en Tom DeFalco zijn bezig met een ‘geheim project’


Een reporter van de site Bleeding Cool sprak met Tom DeFalco tijdens de Wizardworld-conventie in Austin Texas. Daar liet de schrijver en voormalig Editor-in-Chief van Marvel Comics vallen dat hij samen met Ron Frenz (Amazing Spider-Man, Thunderstrike) werkt aan een geheim project dat ze in de lente van 2017 zullen aankondigen. Om eerlijk te zijn is dat wel een reden om blij te worden omdat het duo Frenz en DeFalco een van de leukste duo’s in comicbookland is. En wel hierom..

The Amazing Spider-Man (1984-1986)

spidet-falco-frenz

Tom DeFalco had in 1983 de schrijverspen van Roger Stern overgenomen op Marvel’s Amazing Spider-Man. Aanvankelijk werd de comic getekend door John Romita Jr. maar deze werd weggekaapt om de X-Men te tekenen. Ron Frenz werd ingevlogen om JrJr tijdelijk te vervangen omdat het de bedoeling was dat deze terug zou komen. Maar Romita Jr. was onder de indruk van het werk dat beide heren maakten, zodat hij ervoor koos om bij de X-Men te blijven. En het beviel DeFalco en Frenz ook wel, want de heren hadden elkaar gevonden en er was een heuse vriendschap ontstaan. Tijdens hun run introduceerde ze het buitenaardse zwarte pak in de Amazing Spider-Man-reeks en bedachten ze personages als Silver Sable, Puma en The Fox. En voor al het overige verwijzen we jullie naar de review van deze Spider-Man-bundel.

Thor (1987-1993)/Thunderstrike (1993-1995)

Aanvankelijk wilde Tom Defalco en Ron Frenz hun tanden stukbijten op Daredevil. Maar ze werden door de meer ervaren redacteur Ralph Macchio richting Thor gelokt. Wat begon met twee fill-in issues mondde uit in een run waarbij het er eigenlijk op neerkwam dat bijna alles kon. Het duo introduceerde de architect Eric Masterson als de nieuwe Thor.

thor-frenz-defalco

Masterson was een wat onzekere man wiens pad dat van de dondergod kruist en op dat moment het doelwit wordt van Thor’s vijanden. Wanneer Masterson na een van deze aanvaringen zwaargewond achterblijft wordt hij door Odin samengevoegd met Thor. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe dynamiek omdat Masterson natuurlijk een andere persoon was dan Thor’s vorige “gastheer”, de dokter Don Blake.

thunderstrike_blog

Uiteindelijk kwam ook deze run ten einde, maar ondertussen gold hetzelfde voor de jaren tachtig.  De mannen waren nog niet klaar met Eric Masterson en startten een nieuwe serie met hem als Thunderstrike. Denk Thor in een leren jas, paardenstaart en een strijdknots als wapen. Hoewel de man er volgens de standaarden van nu niet uitzag was de serie toch heel populair. Het verhaal draaide om de strijd tussen Thunderstrike en  Bloodaxe en het mysterie van diens identiteit. De serie werd uiteindelijk op initiatief van de marketingafdeling stopgezet. Het Marvel-universum was te klein voor twee dondergoden.

Spider-Girl (1998,2002-2006)

spider-girl-cov-sep

Stel je een typische 80s/90s tekenfilm voor zoals deze op zaterdagochtend werd uitgezonden en combineer dat met een tienerdrama als Saved by the Bell. Dan heb je de geest van Spider-Girl te pakken. Het duo Frenz en DeFalco bedachten Spider-Girl oorspronkelijk als een kort verhaal in de Marvel reeks What..if?! Gewoon een antwoord op de vraag wat er gebeurt zou zijn indien Peter Parker en Mary Jane Watson (indertijd nog een getrouwd koppel) een kind zouden hebben gekregen. Hun dochter May Parker heeft uiteraard ook spinnenkrachten en kruipt in de voetsporen van haar vader. Het personage sloeg aan en kreeg een eigen serie dewelke aanvankelijk werd gemaakt door DeFalco en Pat Oliffe. Vanaf issue #52 neemt Frenz de tekenpen over en is het duo weer herenigd. Hoewel de serie drie keer bijna werd stopgezet wisten de fans de serie te redden. Uiteindelijk werd de serie na 100 issues alsnog gecanceld. Maar dat was een zeer respectabel aantal voor een reeks waarvan niemand had gedacht dat ze langer dan een jaar zou kunnen bestaan.

Mr. Right (2001)

Tom DeFalco probeerde een eigen superheldenuniversum op te starten bij Image Comics. Samen met Ron Lim (Infinity War) maakte hij de serie Randy O’Donnel is the M@n en met Frenz was hij bezig met het opzetten van Mr. Right.

mr-right-defalco-frenz

In Mr. Right experimenteerde onze helden met het idee van een superheld als atleet. De heren wilde een toegankelijke superheldencomic maken voor een groot publiek. Maar omdat Randy O’Donnel is the M@n zo slecht verkocht kwam deze comic niet van de grond. De eerste issue werd uitgebracht als een speciale flipbook-editie samen met een deeltje van de M@n. Jammer. Want het had best potentieel, maar in 2001 was het hier simpelweg te vroeg voor.

 

Tom DeFalco en Ron Frenz zijn echte cultfiguren. Ze hebben nooit echt een run geleverd die een gigantisch succes was. Maar wat ze maakten nam altijd een unieke plaats in. Je kunt redelijk inschatten wat ze gaan doen omdat beide heren in hun interviews altijd spraken over een tekort aan superheldencomics voor een groot publiek. Ze vinden dat Marvel en DC geen toegankelijke superheldencomics meer maken. Marvel lijkt voorlopig geen werk te hebben voor oudere artiesten. En beide heren hebben, op één issue van Superman Beyond na, geen gezamenlijke geschiedenis bij DC Comics.

Als je nu ziet dat de markt rijp is voor creator-owned werk dan zou het jullie favoriete redacteuren niet verbazen wanneer ze Mr. Right en kornuiten weer tot leven gaan wekken…

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.