Posted 25/09/2016 by nout in Comic Cons
 
 

De Internationale Tekenaars op FACTS 2016: Een Overzicht


We hebben nog een goeie maand te gaan tot de 2016-herfsteditie van FACTS, dus hoog tijd voor een handige up-to-date lijst van alle comicbookgerelateerde tekenaars die op de grootste Comic Con van de Benelux verwacht worden. Nog meer dan de voorbije jaren (en dat is veelzeggend), is de lijst op z’n zachtst gezegd indrukwekkend, maar beslaat ze vooral ook een heel breed spectrum. De tekenaars zijn niet uniform bekend om superheldenwerk of zelfs mainstream comics. De bedoeling van deze (alfabetische) lijst is om onze lezers een handig overzicht te schenken en met tekst en beeld wat achtergrond bij elke tekenaar te geven.

 

Mike Collins

Als echte veteraan doet Mike Collins zowat alle mainstream comics die er te vinden zijn: Batman, Superman, Star Trek, Dr Who, X-Men (hij tekende de first appearance van Gambit!). Uiteraard werkte hij ook voor 2000 AD op o.a. Rogue Trooper en Slaine. Zijn portretwerk valt duidelijk in de smaak bij de meeste uitgevers, waar hij vooral de likenesses van acteurs voor tv- en filmcomics tekent.

dc6dw11mikecollins3

Fernando Dagnino

Een relatieve nieuwkomer die zijn sporen momenteel voornamelijk bij DC Comics verdient: hij levert prachtwerk op alles van Resurrection Man, Supergirl, Wonder Woman, over Legion of Super-Heroes en Justice League Generation Lost. Meer recent maakt hij comics voor Dark Horse: Captain Midnight en een nieuw geheim project dat nog moet aangekondigd worden.

dagn003dagn001

Rufus Dayglo

De tekenaar met niet alleen de coolste naam ooit, maar bovendien de opvolger van Jamie Hewlett op all things Tank Girl, samen met de oorspronkelijke schrijver Alan Martin. Hij startte zoals zoveel Britse tekenaars bij 2000 AD en levert er nog regelmatig werk. Zijn meest recente wapenfeit is The Last Gang in Town bij Vertigo.

ruff001 ruff003 ruff002

Larry Elmore

Fantasy Artist extraordinaire Larry Elmore illustreerde talloze covers en boeken met draken, elfen, dwergen en helden. Zijn werk binnen comics is beperkt, maar zijn illustraties voor o.a. D&D, DragonLance en Everquest zijn ongetwijfeld bij een heel groot publiek bekend. Dit wordt wellicht zijn laatste keer in Europa!

elmore002 elmore003

Javi Fernandez

Nog een nieuw Spaans talent. Javi hielp mee aan Magneto voor Marvel en Doomed voor DC Comics. Na wat fill-in issues hier en daar, is zijn huidig project de art voor Nightwing in DC Rebirth.

fern001fern003 fern002

Rafa Garres

De musculaire creaties van Garres passen uitzonderlijk goed in comics. Zijn tekeningen waren al terug te vinden op Wolverine, Jonah Hex, Lobo en Slaine. Hij tekende ook voor Dungeons & Dragons en Judge Dredd.

garres002 garres003 garres001

R.M. Guera

Guera startte zijn carrière als westerntekenaar voor Europese uitgevers. Zijn onmetelijk talent verscheen op de comics-scene met de tragische misdaadthriller Scalped. Zijn samenwerking met schrijver Jason Aaron bevalt hem duidelijk goed, want hij werkt momenteel aan de real-bible-history titel The Goddamned. Tussendoor leende hij ook nog eens zijn pen voor Ashes en Grindhouse: Slay Ride van Alex DeCampi, de adaptatie van Django Unchained bij Vertigo en Batman Eternal.

rm002 rm001

Kev Hopgood

Een Brits talent dat al sinds de jaren 80 meedraait, eerst voor Marvel UK en 2000 AD voor hij Iron Man gedurende drie jaar tekende, waar hij War Machine co-creeërde en als eerste het Hulkbuster-harnas tekende! Daarnaast tekende hij een hele tijd de Warhammer 40K-comic, Zoids, Doctor Who en levert hij nog steeds werk voor 2000 AD. Hij maakt ook kinderboekillustraties.

hop001 hop002 hop003

Guillermo Ortego

Vooral bekend (en bemind) als inkter voor tal van uitstekende tekenaars zoals Ema Lupacchino, Jim Cheung, Mikel Janin en Ardian Syaf op titels als Archer & Armstrong, X-Factor, Superman, Batman en veel meer. Verder bouwt hij zijn talent als illustrator uit met werk voor tal van magazines, kranten en anthologies.

ort003 ort001 ort002

Lucio Parillo

Zijn meest recente werk is voornamelijk voor Dynamite-titels als Vampirella, Red Sonja, Tarzan en John Carter from Mars. Hij deed bovendien covers en binnenwerk voor Marvel, card art voor Magic the Gathering en nog veel meer. Een onmiskenbaar talent, zijn werk is een lust voor het oog. Hij schuwt het meer erotische werk ook niet, wat zijn aanwezigheid nog interessanter maakt.

parr001 parr003parr002

UPDATE: Esad Ribic

FACTS kondigde zelf pas aan dat Esad Ribic alsnog de conventie met zijn aanwezigheid zou verblijden. Hij was oorspronkelijk in april verwacht, maar andere verplichtingen weerhielden hem ervan aanwezig te zijn. Ribic werkte voornamelijk (zoniet uitsluitend) voor Marvel, eerst op Ultimate X-Men voor hij enkele volleidg geschilderde projecten kreeg: Loki (met Rob Rodi), Silver Surfer Requiem (met JMS) en Namor the Deep (met Peter Milligan). Verder prijkten zijn opvallende, sfeervolle covers op Daredevil, Kingpin, Uncanny X-Force en veel meer. Hij rees helemaal naar de top samen met Jason Aaron op Thor: God of Thunder en werkte nog maar net het grote Marvel Secret Wars event af. Op de agenda staat nu een Image creator-owned reeks met Ivan Brandon.

ERDDERBSERWolvie

Don Rosa

De tekenaar die als geen ander Dagobert Duck (Scrooge McDuck) en Duck Town populariseerde. Zijn faam gaat de wereld meermaals rond. Ook al valt het Duck-universum wat buiten het Brainfreeze-mandaat, kunnen we niet duidelijk genoeg maken wat een levende legende FACTS met Don Rosa heeft binnengehaald. Zelfs al is hij met pensioen, hij zal een niet te onderschatten aanwezigheid zijn. Opgelet: omdat hij vindt dat de Nederlandse uitgaven van zijn werk niet correct met het materiaal omspringen, zal Don Rosa weigeren die te signeren!

rosa003 rosa001 rosa002

Steve Scott

Al sinds de jaren 90 aan het werk als tekenaar op een heel diverse selectie comicbooktitels. Zijn eerste outings waren voor indie-uitgevers van die periode zoals London Night Studios. Later leverde hij ook (voornamelijk) fill-ins voor Marvel en DC. Zijn meest recente werk was een Independence Day one-shot voor IDW.

scott003 scott001 scott002

Miguel Sepulveda

Nog een relatieve nieuwkomer uit Spanje. Hij werkt vooral voor Marvel op titels als Thunderbolts, Thor en The Thanos Imperative, lanceerde de DC New 52 versie van Stormwatch met Paul Cornell waarna hij voornamelijk Green en Red Lanterns tekende, naast een heel aanbod covers voor verschillende uitgevers, waaronder X-O Manowar voor Valiant. Recent tekende hij een Lone Wolf 2100-mini voor Dark Horse.

 sep002 sep003

Peter Snejbjerg

Een Deens wonderkind dat talloze comics van heerlijke illustraties voorzag. Hij sloeg voor het eerst iedereen achterover met zijn werk op Lords of Misrule, tekende o.a. Books of Magic, Witchcraft, de eerste Dreaming story arc, The Light Brigade (heruitgegeven bij Dark Horse) en A God Somewhere voor DC/Vertigo en daartussen vond hij tijd om de tweede langdurige tekenaar op DC’s Starman te zijn (na Tony Harris). Dat zou al genoeg geweest zijn om indrukwekkend te zijn, maar daarbovenop tekende en schreef hij de horror one-shot Marlene, tekende hij Dear Billy, een Battlefields-arc voor Garth Ennis, leverde hij het tekenwerk voor twee B.P.R.D. verhaallijnen en voor Franse uitgever Le Lombard maakte hij met schrijver Jerry Frissen de SF-Apocalyps drieluik World War X. Momenteel werkt hij voor de Duitse stripmarkt aan een strip met de titel Ork-Saga.

snej002 snej001snej003

Ben Templesmith

Een van de pioniers wat integratie van traditioneel lijnwerk en computerkleuren betreft. Hij ging van start bij Todd McFarlane op Hellspawn maar verdiende echt zijn strepen bij IDW op de cult-vampierenreeks 30 Days of Night met Steve Niles. Kort nadien brak hij als een schrijver/tekenaar door met het SF-verhaal Singularity 7 en de zwartgallige humor/horrortitel Wormwood: Gentleman Corpse. Dankzij een actieve online aanwezigheid kwam hij in contact met Warren Ellis, waarmee hij FELL uit de grond stampte, een stijlvol experiment in short/long storytelling: elk verhaal is niet langer dan één comic, maar zoals een goeie episodische TV-reeks lopen karakterhints en kleine details verder in de volgende delen. Met JMS startte hij 10 Grand. Hij maakte ook de immens succesvolle kickstarters HP Lovecraft’s Dagon, The Squidder en LUST en plant momenteel verschillende nieuwe reeksen, waaronder een comeback voor Wormwood.

temp003 temp001 temp002

Mark Texeira

Zijn carrière begon met culty 80s titels als Psi-Force en de toekomstvisie van Jonah Hex als HEX. Voor Marvel blies hij de moderne Ghost Rider leven in (samen met Javier Saltares), werkte hij op Punisher en als geen ander verschafte hij visuals aan Wolverine en Sabretooth. Bij de eerste generatie Image-comics bedacht hij Union voor Wildstorm. Hij lanceerde de Marvel Knights-versie van Black Panther met Christopher Priest en hielp Pantha bedenken voor Vampirella-uitgever Harris en deed nog veel, veel meer. Zijn opmerkelijk figuurwerk prijkte onder andere op covers van Stormwatch, Vampirella, Witchblade en Spider-Man.

tex003tex001

El Torres

Schrijver van cult horrorklassiekers als Nancy in Hell, CVO: Covert Vampiric Operations, Rogues en The Veil. Het is niet zijn eerste keer op FACTS.

torr003 torr001 torr002

Alessandro Vitti

Ook geen FACTS nieuwkomer. Vitti is het best bekend om zijn werk op Green Lantern, Red Lanterns, Secret Warriors en meer.

Vitti002 Vitti001 Vitti003

 

FACTS 2016, de grootste conventie van de Benelux, die sinds dit jaar ook een lente-editie had, gaat naar goede gewoonte door in Flanders Expo te Gent tijdens het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 oktober.

De officiële website bezoek je hier.

Comments

comments


nout

 
avatar
I do comics. All. The. Time.