Posted 06/09/2016 by Killian in Comics
 
 

John Romita Jr. is 60 Lentes jong!


In augustus 2016 bereikte John Romita Jr. de edele leeftijd van 60 jaar en was het alweer 40 jaar geleden dat de Amerikaanse comicbooktekenaar begon aan een roemruchte carrière. Brainfreeze belicht maar wat graag enkele van zijn hoogtepunten in comics.

 

Het geheim

spideyJohn Romita Jr. heeft natuurlijk een mooie carrière achter de rug en werkte aan zo ongeveer alle grote superheldenpersonages, maar wat is zijn geheim?  Laten we zijn positieve punten eens opsommen:

  • Hij haalt altijd zijn deadlines.
  • De kwaliteit van zijn werk is consistent.
  • Hoewel zijn stijl min of meer was ontwikkeld tijdens zijn eerste run op Marvel’s X-Men is zijn werk nooit hetzelfde. Vergelijk zijn Spider-Man uit de jaren 80 met deze uit 2001. Het is een wereld van verschil. Waarom? Omdat hij nadenkt over het personage en hoe deze eruit kan zien op een manier die past bij de huidige tijd.
  • De man klaagt amper in het openbaar. Serieus… Voor dit artikel zijn er heel wat stukken en interviews doorgeploegd en de man acteert in ieder geval happy richting de buitenwereld. Tussen de regels merk je wel iets van een eigen mening, maar deze weet ie doorgaans goed bij de fans weg te houden.

 

John Romita Jr. werd op 17 augustus 1956 in New York geboren als zoon van John Romita Sr. en Virginia Romita. In het huis van de jonge John waren natuurlijk volop comics aanwezig aangezien zijn vader in de vroege jaren zestig en zeventig één van de gezichtsbepalende tekenaars van het piepjonge Marvel Comics was. De kleine Johnny keek vaak mee wanneer zijn vader zat te tekenen en deed zelf ook regelmatig verwoede pogingen om zijn creaties op papier te krijgen.

vader en zoon Romita

JrJr had natuurlijk ook andere interesses zoals sport, maar toen ie klaar was met zijn middelbare school en moest beslissen in welke richting zijn leven moest gaan koos Romita voor het vak van reclametekenaar. Maar eigenlijk was dat gewoon een excuus om te kunnen doen wat ie het liefst deed: strips tekenen. Toen hij de kans kreeg om bij Marvel als productieassistent te werken greep John dit met beide handen aan.

Na een periode pin-ups geschetst te hebben en covers voor Marvel UK (de Britse tak van de uitgever) en productiewerk gedaan te hebben kreeg hij in 1977 zijn kans. Redacteur Scott Edelman schreef voor de 11de Annual van The Amazing Spider-Man een kortverhaal getiteld Chaos At the Coffee Bean! Dit was het eerste verhaal dat Romita Jr. mocht tekenen. Hoewel hij het werk deed kun je ook zien dat inkter Al Milgrom er wel echt zijn stempel op heeft gedrukt. Maar dat is slechts een detail. Hij was binnen.

jrjr coffee bean

Marvel Age

Zijn eerste serieuze werk was op Iron Man waar hij meewerkte aan de run van David Michelinie en Bob Layton. Het was de run waarin Tony Stark verslaafd raakte aan de alcohol. Romita Jr. deed hier vooral het ruwere tekenwerk waarna alles werd afgewerkt door Bob Layton. Op zich geen ramp aangezien Layton in deze jaren gold als de gouden standaard op inktgebied.

iron-man-demon-in-a-bottle

Bovendien betekende dit dat de jonge Romita nu eindelijk serieus kon denken aan een carrière. Iets wat al moeilijk genoeg was omdat mensen hem vaak het leven zuur maakten door te suggereren dat hij zijn werk vooral te danken had aan het feit dat zijn vader een positie als art director bekleedde binnen Marvel Comics. Onzin natuurlijk.

Romita Jr. sloot zich aan bij schrijver Roger Stern voor een run op The Amazing Spider-Man dewelke nog altijd graag gelezen wordt door fans. Maar zijn doorbraak kwam in 1983 toen men hem rekruteerde als nieuwe tekenaar voor de X-Men. Toevallig net de serie die in een periode van enkele jaren was uitgegroeid tot het vlaggenschip van de uitgever. Met John Romita Jr. begon de periode dat Marvel’s mutanten een springplank waren voor de verdere carrière van tekenaars.

colussus vs juggy

Ironisch genoeg liet hij zich na zijn run op de X-Men overhalen door toenmalig Marvel Editor-in-Chief Jim Shooter om mee te werken aan diens New Universe-project. Dit project zou uiteindelijk deels om politieke redenen mislukken en achteraf gezien besefte JrJr ook wel dat ie dit beter niet had kunnen doen. Gelukkig kon hij zich samen met schrijfster Ann Nocenti herpakken met een mooie run op Daredevil.

In de jaren 90 keerde Romita Jr. terug voor korte runs op onder andere Iron Man, The Uncanny X-Men en deed hij korte miniseries met hoofdrollen voor The Punisher (en een zeer gesmaakte cross-over tussen nonkel Frank Castle en DC’s Batman), Ghost Rider en Cable.

batman and the opunisher

Het beste werk dat hij maakte in dat decennium was zonder enige twijfel Daredevil: The Man Without Fear. Deze comic maakte Romita samen met Frank Miller en beschouwt hij zelf als zijn beste werk. Beide mannen haalde het beste uit elkaar naar boven en dat zie je ook terug in deze hervertelling van het oorsprongsverhaal van Matt Murdock.

In de 21ste eeuw herdefinieerde hij samen met J. Michael Straczynski Spider-Man voor een nieuwe eeuw, deed ie hetzelfde voor The Incredible Hulk met Bruce Jones en werkte hij samen met Neil Gaiman aan een Eternals-miniserie. Als kersje op de taart tekende Romita Jr. ook nog het spectaculaire World War Hulk, de return to form voor de Avengers in de Heroic Age en het beste Wolverine-verhaal van dat decennium: Enemy of the State. Dat laatste leverde hem een goed contact op met Mark Millar. Dat zou hem geen windeieren leggen…

wwhulkp34

Kick-Ass, DC Comics en de toekomst..

In 2004 had Romita Jr. al eens een creator-owned miniserie getiteld The Gray Area bij Image uitgegeven. Het was een opzichtige pitch voor een film en bovendien opvallend lelijk getekend voor zijn doen. Maar samen met Mark Millar kreeg hij een nieuwe kans op Hollywoodsucces. Samen begonnen ze de serie Kick-Ass en dit werd verwerkt tot twee films met wisselend succes. Maar voor onze held was het een mooi moment omdat hij nu ook eens zelf het succes van Hollywood kon proeven omdat nu zijn eigen personages – Kick-Ass en vooral Hit-Girl – hoge ogen gooiden op het scherm.

kick-ass-2-HC

In 2013 maakte John Romita Jr bekend dat hij vertrok bij Marvel. Een te lang uitblijven van een nieuw contract samen met de lokroep van creator-owned werk zorgde ervoor dat de tekenaar na bijna 40 jaar de uitgever verliet. Er was sprake van nieuwe titels met Robert Kirkman, J. Michael Straczynski en Neil Gaiman. Romita Jr. koos echter voor DC Comics waar Geoff Johns op hem wachtte met een vers Superman-verhaal en hij uiteindelijk ook nog mocht spelen in het Batman: The Dark Knight-universum van Frank Miller.

superman jrjr sep 2016 Voor de komende drie jaar is zijn agenda inmiddels volgeboekt met het langverwachte All-Star Batman onder DC Rebirth en nog meer werk aan Kick-Ass. Samen met Mark Millar zet JrJr immers een nieuwe Kick-Asscyclus op poten.

En dan is het bijna tijd voor zijn pensioen… Want de meester heeft wel aangekondigd dat ie niet tot de dood zal doorgaan met tekenen. Uiteindelijk gaat ie toch een keer met pensioen en dan hoopt ie het schilderen te gaan oppikken.

 

Start to Read:

Spider-Man by Roger stern omnibus bij Archonia.com

Iron Man: Demon in a bottle bij Archonia.com

Daredevil: Man without Fear bij Archonia.com

Wolverine: Enemy of the State bij Archonia.com

Kick-Ass bij Archonia.com

Superman – The men of tomorrow bij Archonia.com

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.