Posted 12/08/2016 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #20 – Elanor

Geeks United Elanor

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de ELANOR, dé Belgische fantasy gemeenschap!

 

Wie of wat is de Elanor VZW?

Als VZW probeert Elanor eerst en vooral Fantasy bekend te maken bij een breder publiek. Hierbij wordt vooral de focus gelegd bij één van de grondleggers van het genre, de professor zelve: J.R.R.Tolkien. Dit doen we door gekostumeerd de sfeer van Midden-Aarde op te wekken, de boeken en de films te promoten en een ledenblad, de Lothelanor, uit te geven.

Natuurlijk vinden we het ook leuk om af en toe eens samen te komen om gezellig te quizzen, te discussiëren, te dichten en dit liefst allemaal met een drankje, een hapje en een lach. Meer informatie vind je ook op onze website, hier dus.

Heeft het leiden van zo’n gemeenschap eigenlijk impact op het dagelijks leven?

Het organiseren van vijf ledenactiviteiten per jaar, het uitbrengen van een tijdschrift, opbouwen van tentoonstellingen en aanwezigheid op beurzen heeft een grote impact op het dagelijks leven. Planning van de agenda – privé en voor het genootschap – , afspraken maken met mensen op locatie, vakantieplanning; veel activiteiten zijn verspreid over Vlaanderen en dit heeft zeker een impact op de vrije tijd van de bestuursleden, maar minder voor de meeste leden.

IMG_0095

Vertel eens wat meer over de activiteiten van Elanor? Vanwaar komt de naam van je groep?

De naam Elanor is de naam van een gele stervormige bloem die in het boek In de Ban van de Ring vermeld wordt:

Aan de voet van de bomen, ook rondom de groene hellingen, was het gras bezaaid met kleine gouden bloemen in de vorm van sterren. Ertussen in, knikkend op ranke steeltjes, bloeiden andere bloemen, wit en heel lichtgroen; zij schitterden als mist te midden van de warme glans van het gras. …….Hier bloeien altijd de winterbloemen in nooit verkwijnend gras; de gele elanor en de lichte nephredil.’

Ook wordt de naam Elanor door Hobbits gegeven aan hun dochters.

Onze activiteiten vertrekken telkens opnieuw vanuit de boeken van J.R.R. Tolkien en van daaruit kijken we verder naar fantasie in lectuur, gedichten, zang, elfenschrift en of elfentalen.

  • Begin januari komen we samen om de verjaardag van Tolkien te herdenken.
  • Eind maart wordt voorbehouden om onze jaarlijkse quiz te organiseren.
  • Eind mei wordt een gezellige gezelschapsspellen maand.
  • Augustus is de maand bij uitstek om onze ledendag te organiseren.
  • November wordt dan weer opgevrolijkt met een filmdag.
  • Vaste afspraak op 31 oktober te Diksmuide voor de ‘ Behekst Diksmuide ‘ bijeenkomst. Ook worden we geregeld gevraagd om tentoonstellingen te houden in bibliotheken over heel Vlaanderen. Dit jaar ( oktober 2016 ) nog is er een tentoonstelling te Bree – pittig detail Bree is de plaats waar de Hobbits Aragorn ontmoeten in de “Steigerende Pony”.

Hoe lang bestaat Elanor al en hoe verliep de toestroom van leden?

In de periode 1999-2000 werd het genootschap opgericht; juist vóór de verfilmingen van LOTR door Peter Jackson was er een stormachtige toeloop van leden. Nadien zakte de interesse, maar nu hebben we wel een hechte kern die de groep draagt.

Elanor

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Er wordt een duidelijke grens getrokken. De discussies gaan enkel over het onderwerp Tolkien en fantasie. Bij twijfel nemen we er gewoon de boeken bij en liggen de bewijzen op tafel.

Hoe zie je de toekomst van de groep?

Gestaag groeien door het aanbod van activiteiten en een goede samenwerking met andere Tolkiengenootschappen zoals Unquendor in Nederland.

Zowel creatieve als stille lezende leden vinden hun plaats binnen ons genootschap. Ontwerpers, illustrators, schrijvers, zangers, vertellers en bij dit alles ook luisterende oren maken elke bijeenkomst een boeiend samenzijn onder gelijkgestemden.

Ontdek Elanor op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

GEEKS UNITED #11 – COSPLAY4CHARITY

GEEKS UNITED #12 – THE WALKING DEAD BELGIUM

GEEKS UNITED #13 – BATMAN FANS BENELUX

GEEKS UNITED #14 – POKEPLAY

GEEKS UNITED #15 – BELGIAN SHINOBI

GEEKS UNITED #16 – GUNPLA BUILDERS

GEEKS UNITED #17 – THE BELGIAN FELLOWSHIP

GEEKS UNITED #18 – BELGIAN SUPERNATURAL FAMILY

GEEKS UNITED #19 – BELGIAN VAMPIRE CULTURE

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.