Posted 02/08/2016 by Killian in Comics
 
 

Richard Thompson (Cul de Sac) overleden


De afgelopen week overleed Richard Thompson op achtenvijftigjarige leeftijd aan complicaties als gevolg van de ziekte van Parkinson. Zijn naam zal je misschien niets zeggen, maar misschien doet de titel van zijn krantenstrip Cul de Sac wel een lichtje branden. In Cul de Sac vertelde Thompson korte gags over de 4-jarige Alice Otterloop en haar vriendjes en vriendinnetjes in het slaperige stadje Cul de Sac (doodlopende weg), zo’n stadje waar de tijd stil lijkt te staan en alles hetzelfde blijft.

Art Spiegelman (Maus) noemde Cul de Sac waarschijnlijk de laatste echte krantenstrip in zijn soort en noemde het een prachtige manier om de krantenstrip uit te luiden. Bill Watterson , schepper van Calvin & Hobbes, gaf toe dat hij soms een beetje kwijlde van genot wanneer hij zijn ogen liet glijden over Thompsons tekenwerk.

In het Nederlandse taalgebied zijn lezers wel bekend met het werk van Bill Watterson terwijl Cul de Sac aan ze voorbij is gegaan. Je zou zeggen dat het internet het makkelijk heeft gemaakt om nieuw werk te ontdekken van ‘onbekende tekenaars’. Toch is dat te simpel. In deze immense zee van content zijn er kampioenen nodig. Mensen die ergens een vlag planten en zeggen: kijk hier eens, dit is tof. Calvin & Hobbes had deze kampioen in de vorm van de Nederlandse tekenaar Gerrit de Jager (Roel en zijn beestenboel) die de strip tijdens een van zijn reizen tegenkwam en er persoonlijk voor zorgde dat de strip in het Nederlands werd uitgegeven.

Richard Thompson had niemand. Daarom plant Brainfreeze nu alsnog een postuum vlaggetje.

Lees onderstaande stripjes en ga – indien je het leuk vindt – naar deze website waar ze letterlijk allemaal zijn te vinden. Een overleden comicbookmaker eer je immers door zijn werk te lezen.

cul de sac 1

cul de sac 3

culdesac2

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.