Posted 21/07/2016 by Killian in Comics
 
 

Interview met Patrick Cornelis – de man achter “Virus”


virus

Een Belgische graphic novel over zombies én magie? Where do we sign up?! Brainfreeze interviewde artiest-tekenaar Patrick Cornelis over zijn opkomende horrorstripverhaal “Virus”!

Hier bij Brainfreeze berichten we regelmatig over kickstarters en andere crowd funded projecten, waarbij het doelpubliek meteen wat meer inspraak en interactie met de man achter de schermen krijgt. Vandaag hebben we het daarentegen met Patrick Cornelis over Virus, een graphic novel van eigen bodem. Lokaal talent moet dan ook gekoesterd worden en een interview met de artiest-tekenaar van het werk was onvermijdelijk:

 

Vertel eens wat meer over jezelf, Patrick?  

Ik ben zelfstandig grafisch ontwerper van beroep en fan van alles wat met Amerikaanse comics te maken heeft. Vooral dan in de DC Comics- en Marvel-wereld.  Horror en sci-fi zijn mijn stokpaardjes, David Finch mijn idool. Ik ben al heel mijn leven bezig geweest met tekenen en ben daardoor ook in de kunstrichtingen in mijn schoolloopbaan beland met als laatste stop Sint-Lucas Gent waar ik het diploma ‘Meester in de reclame’ behaalde. Door de jaren heen heb ik verschillende stripprojecten opgestart maar die telkens terug in de koelkast gestoken omdat ik ofwel niet meer tevreden was van mijn werk ofwel het verhaal me niet meer boeide of gewoon niet goed zat.

Met Virus heb ik eindelijk een project gevonden waardoor ik echt gepassioneerd ben en waar ik me voor het eerst 100% op kan toeleggen. Het is zelfs zo dat ik hoop met dit project een heuse carrièrewending teweeg te brengen en me stilaan te heroriënteren van grafisch ontwerper naar striptekenaar.

Vanwaar komt het idee om een graphic novel te lanceren? 

De reden om een graphic novel te starten en geen ‘standaard’ stripformaat is omdat ik simpelweg meer voel voor het kleinere compacte formaat van een comic en de dynamische verhaalstijl van zo’n comic ten opzichte van de klassieke strip.

A3 visuel palliers2

 Virus – waarover gaat het? 

Het is een zombieverhaal verweven met magie. Er bestaat reeds veel rond zombies en magie en ongetwijfeld is de combinatie reeds succesvol toegepast. Het is ook mijn bedoeling niet om super origineel uit de hoek te komen, maar gewoon een verhaal te vertellen dat vaart heeft, spanning brengt en alle elementen heeft van een goeie horrorcomic.

We beginnen met een ras Warlocks die door middel van een krachtig magisch boek, 100 jaar geleden  naar het  ‘verboden rijk’ reizden om daar het krachtigste object dat er bestaat , de amulet van endos, te bemachtigen ten voordele van hun eigen egocentrische hunker naar meer magie. In hun onwetendheid laten ze op die planeet een ongekend kwade entiteit los die bezit neemt van een van de warlocks. In de hoop deze entiteit te kunnen bezweren ontsnappen ze naar een wereld waar hun magie tot op heden het sterkste was… onze aarde.

Ze kunnen de situatie in eerste instantie indijken en een zombieplaag lijkt vermeden tot er 100 jaar nadien iets katastrofaals gebeurd dat heel  de wereld in gevaar brengt. Een rollercaster van actietaferelen, etende zombies en gillende mensen volgt…

In het eerste deel volgen we William, die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats is en gedwongen wordt om de krachten van de laatst overlevende Warlock over te nemen om zo de mensheid te redden van deze vleesetende hel. Maar William heeft net zijn zoontje verloren aan deze nachtmerrie en trekt zich terug. We volgen hem op zijn weg doorheen een chaotische wereld waar het ieder voor zich is tot hij een onverwachte bondgenoot tegenkomt…

Op het eind van dit 80 pagina lange verhaal zorg ik voor een heuse cliffhanger die snakt naar meer *lacht*.

13263806_1714038618850969_4999180349078895641_n

Welke waren de voornaamste inspiraties? 

AMC’s The Walking Dead is zeker een inspiratie, vooral omdat zij werken met zeer goed uitgewerkte personages. Verder verwerk ik er de visie van Romero in en steek ik er natuurlijk ook een eigenzinnige persoonlijke visie in. Zo bepaal ik lekker zelf de wetten van wat een zombie is, hoe je geïnfecteerd raakt en zo verder…

 Waarom net een Kickstarter-project? Welke zijn de mogelijke beloningen voor geïnteresseerden? 

Het is bijna onmogelijk om een uitgever te vinden die je nog een kans wil geven en dan ook nog tegen redelijke voorwaarden. Er zijn natuurlijk verschillende platformen aanwezig tegenwoordig om je project te slijten zoals Ulule en Kickstarter…. Je bereikt daar wel een groot publiek mee om je project te financieren, maar blijft nadien verweesd achter met een stapel boeken die je dan niet kwijt geraakt. Bij Sandawe zijn het alleen strips die gefinancierd worden en je zit dus direct bij het juiste doelpubliek. En eens gefinancierd kan je gebruik maken van hun enorm uitgebreide commerciële netwerk (Wallonië, heel Frankrijk, Zwitserland en zelfs een stukje Quebeq) Mijn novel komt sowieso in twee talen uit omdat ik natuurlijk zelf Vlaming ben en heb daarvoor ook al stappen genomen om de verspreiding hier in Vlaanderen en Nederland te verzekeren.

De steunvoordelen bij Virus:

A3 visuel palliersJe zal zien dat ik zeer veel weggeef en iedereen die investeert, krijgt absoluut waar voor zijn geld. Het kleinste investeringsniveau is 10 euro met een link naar de online versie. De voordelen stijgen bij elk investeringsniveau. Zo krijg je bijvoorbeeld bij een investering van 60 euro:

  • een gesigneerd boek
  • een set van 15 originele zombiewenskaarten + envelop in een leuk doosje verpakt
  • een ticket om een tekening te winnen
  • een A3 affiche van de strip
  • een set zombiespeelkaarten afgeleverd in een ijzeren kistje volledig in de stijl van Virus
  • 3 prints op mooi papier van 3 alternatieve covers

Ik vermoed dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is, een hele graphic novel creëren en verdelen? Bepaalde problemen tegengekomen? Of dingen die het net makkelijker maakten? 

Het is vooral maneschijn. Vaak is het tot een stuk in de nacht doorwerken want ik doe immers een fulltime job als zelfstandige die eigenlijk al veel meer uren zijn dan iemand anders. Wat er dan nog overblijft, steek ik in de marketing van mijn project door mijn blog levendig te houden en mooie voordelen te verzinnen of bijvoorbeeld mails te beantwoorden. Dit deel van de crowdfunding heb ik danig onderschat. Het neemt meer tijd in beslag dan het tekenen van de novel zelf, maar ik geniet met volle teugen van dit avontuur en als ik slaag in het behalen van het broodnodige budget eind augustus zal het dat allemaal waard zijn geweest.

Ik heb aan iedereen beloofd dat de strip, alsook de voordelen die horen bij de verschillende investeringsniveaus, begin januari 2017 beschikbaar zullen zijn.

 Zijn er plannen voor een vervolg, als de verkoop van Virus het toelaat? 

Absoluut! De verhaallijn is er al; ze moet enkel nog uitgewerkt worden. Met deze eerste 80 pagina’s scheren we nog maar over het topje van de ijsberg van wat er allemaal staat te gebeuren. Als mijn project gesmaakt wordt bij het grote publiek, kan dit uitgroeien tot een heuse reeks.

 Bedankt voor het interview! Alvast veel succes met Virus!  

Ontdek en steun Virus op Sandawe.com

Ontdek Virus op Facebook

Patrick gaf ons alvast een digitale preview van Virus mee die je onderaan kan lezen. Een uitgebreide fysieke kopie is eveneens beschikbaar in onze fysieke stek, Brainfreeze Coffee & Comics. Daar kan je je ook intekenen op Virus. Onze recensie vind je hier!

VIRUS_NL3 VIRUS_NL4 VIRUS_NL5 VIRUS_NL6

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.