Posted 10/07/2016 by Killian in Interview
 
 

Brainfreeze interviewt Myrddin Emrys College – de Belgische School voor Magie en Tovenarij


Anders dan wat enkele kwatongen beweren, is het fantasy-concept rond magie en tovenarij in navolging van Harry Potter nog springlevend. Dat bewijst ook Myrddin Emrys College, de eerste Belgische school voor de bovennatuurlijke kunsten. Brainfreeze trok dan ook richting de organisatie van het opvallende evenement en stelde alvast enkele vragen:

 

Wie zijn jullie?

Wij zijn een groep van ongeveer een twintigtal mensen die door onze liefde voor Harry Potter en passie voor het project samengebracht zijn. In principe zijn we allemaal vreemden van elkaar die door de opstart van dit evenement vrienden zijn geworden. We zijn een organisatie die bestaat uit zowel creatievelingen als organisatoren. Een concretere ‘kern’ bestaande uit leden van beide groepen gaat ervoor zorgen dat we spoedig ook onze eigen vzw hebben. Het totale aantal leden zal op het evenement voornamelijk mee spelen als het docententeam, het schoolhoofd en reserve schoolhoofd en NPC’ers (non-playable characters zoals bijvoorbeeld een lid van het ministerie, een drakenfokker, een faun, …) Een groepsfoto volgt nog! *lacht*

Ik denk niet dat ik meteen al gehoord heb van een dergelijk evenement. Wat heeft jullie aangezet om dit unieke concept in België op poten te zetten?

Het idee is eigenlijk ontstaan uit een simpel grapje. Ik weet nog dat ik samen met een vriend aan het reageren was op een Facebook-post. We zijn allebei larpers (nvdr. Iemand die aan cosplay en live-action roleplaying doet), fans van Harry Potter en organisatoren en hadden het er toen over hoe geweldig een Harry Potter-larp zou zijn. Een van ons zei nog: ‘Waarom doen we dat niet gewoon?’ en zo is het eigenlijk allemaal begonnen.

Harry Potter

Kort na de research en wat planwerk kwamen we te weten dat er al een soortgelijk concept aan de gang was in Polen. Zij zaten al een pak verder op gebied van uitwerken en zijn voor ons een knap voorbeeld! Het is eigenlijk best fijn om te weten dat er andere, gelijkgestemde mensen op de wereld zijn.

Hoe hebben jullie het hele schoolgebeuren net uitgewerkt? Zijn er verschillende richtingen, zoals in Harry Potter?

Iedereen weet dat alles omtrent Harry Potter auteursrechtelijk beschermd is, dus een exacte kopie valt voor de liefhebbers niet waar te maken. Dit ‘struikelblok’ gaf ons wel de ruimte om binnen dat reeds bestaande, magische kader een geheel nieuw concept op te bouwen. Net zoals de gekende ‘Beauxbatons Academy of Magic’ of het ‘Durmstrang Institute’ is ook ons Myrddin Emrys College een school voor heksen en tovenaars. De school kent dus haar eigen bestuur, geschiedenis, reputatie, routines en tradities. Onze school werd opgericht rond de visie van Merlijn, waar hij geloofde dat heksen en tovenaars dreuzels zouden moeten helpen. De invloed van Merlijn is daarom ook talrijk aanwezig in ons schoollogo, eigenhandig ontworpen door een van onze creatieve leden. De slogan van de school wijst dan weer op haar geschiedenis, die ontstaan is door de samenwerking van Belgische wetenschappers en kunstenaar: Mercator, Lipsius, Vesalius, Plantijn en Rubens.

Interview College 5

Verder is er ook een kleurrijk pentagram in verwerkt, dat staat voor de elementen waarop ons schoolsysteem is gebaseerd. Dit resulteert ook in het feit dat we vijf verschillende houses hebben, eentje meer dan Hogwarts. Terwijl de eerste vier overeenstemmen met degene die we al kennen, is ons laatste house ontstaan door de invloed van onze schoolgeschiedenis en speciaal opgericht voor creatieve studenten. Van links naar rechts: Alcertis, Paventia, Lutridus, Ibidens en Luvium. De houses eren hun naam aan een mix van Latijnse vertalingen van het house dier in combinatie van de eigenschap die het vertegenwoordigd.

Interview College 3

We hebben vijf afstudeerrichtingen, namelijk Palladin, Artifacter, Sage, Alchemist en Beastmaster. De keuze van je afstudeerrichting bepaald welke specifieke vakken je zal volgen naast alle algemene vakken. In totaal hebben we elf verschillende vakken aan te bieden die door een bijpassende leraar onderwezen zullen worden, namelijk Creaturen, Herbologie, Toverdranken, Runen, Waarzeggerij, Artifacten, Geschiedenis van de Toverkunst, Transfiguratie, Spreuken en Bezweringen, Verweer tegen de Zwarte Kunsten en Astronomie.

We werken aan allerlei details om de ervaring zo écht mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld het schoollied dat iedere morgen door de grote zaal zal weerklinken:

Wat zijn de voornaamste invloeden vanuit de fantasy-cultuur?

In principe speelt het zich gewoon af in de magische wereld van Harry Potter en zijn de fantasy-invloeden dus dezelfde. In de lessen krijgen leerlingen dan ook mythologische wezens te zien omdat dat gewoon echte (en interessante!) literatuur is. Verder zal men dit ook kunnen terugvinden in onze en hun eigen personages, omdat niet iedereen van het menselijke ras is in die wereld.

Dan spreken jullie natuurlijk wel een enorme doelgroep aan! Komt dat wel goed? Al die fandoms?

Dat klopt, daar hebben we zelf ook al bij stilgestaan. Daarom krijgen deelnemers op voorhand al een uitgeschreven personage toegestuurd dat ze nog naar wens kunnen aanpassen met behulp van een paar richtlijnen. Onze ‘speciale’ personages, zoals gedaanteverwisselaars, elfachtigen, vampiers en weerwolven zijn gelimiteerd en worden at random verdeeld bij de inschrijvingen. Het is niet bepaald een meerwaarde om een ander soort wezen te spelen, maar het zorgt wel voor meer spelmogelijkheden en diversiteit.

Interview College 4

Wat mogen de mogelijke studenten verwachten gedurende de vier dagen?

Ik denk dat de verwachtingen wel duidelijk zijn uit al deze vragen. Het belangrijkste is de magische ervaring die deelnemers eraan zullen overhouden. We hopen dat het evenement zo’n succes wordt dat men het gaat missen en naar een volgende editie wil uitkijken.

Concreet, waar en wanneer gaat het door? Is er al iets geweten over een toegangsprijs of maximumcapaciteit? Vermoedelijk zal er wel een kleine stormloop ontstaan binnenkort…

Laat ons hopen van wel! -lacht- Het is zeker de bedoeling dat we alle 150 plaatsen gevuld krijgen. Dat klopt, ons evenement is gelimiteerd. Dat komt omdat we rekening moeten houden met de maximumcapaciteit van onze prachtige locatie Castel Notre Dame te Remersdaal.

Interview College 1

Het evenement zal plaatsvinden van 20 juli 2017 s ’ochtends tot en met 23 juli 2017 s’ avonds. We proberen de kostprijs zo laag mogelijk te houden en verwachten dat deze zal schommelen rond de €200. In deze prijs zit het volpension verblijf van drie nachten, de toelatingsbrief, een das in de kleur van de huizen, een schrijfveer en een notitieboekje, een kopie van de schoolcursus, de huur van een gewaad en een fantastische 4-daagse larpervaring binnen de magische wereld. Een video van ons eerste kasteelbezoek en een blik op de omgeving kan je hier terugvinden.

Nog een laatste boodschap aan mogelijke studenten?

Wacht niet langer op je toelatingsbrief, want hij ligt hier!

P.S: Wie graag op de hoogte blijft over alles omtrent het evenement kan ons volgen op onze ‘Myrddin Emrys College’ Facebookpagina. Binnenkort kan je natuurlijk ook terecht op onze website, maar daar wordt nog hard aan gewerkt! Uiteraard zal ook Brainfreeze jullie op de hoogte houden van ons magisch event!

Ontdek Myrddin Emrys College op Facebook

Interview College 2

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.