Posted 10/06/2016 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #19 – Belgian Vampire Culture

Geeks United 19 Belgian Vampire Culture

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de BELGIAN VAMPIRE CULTURE, dé Belgische groep voor alles in verband met de bloeddorstige fantasy-wezens!

 

Wie ben je en hoe ben je in contact gekomen met het hele vampierenfenomeen?

Ik ben een excentrieke gast van eind de 20, maar net als een vampier zou ik er jonger uitzien dan ik ben. Het geheim zou ook wel eens een gebrek aan zonlicht kunnen zijn. Zo zou de zon de huid verouderen… Toen ik begin tot midden jaren 90 nog slechts een raar jongetje was, heb ik volgens mij te veel naar de verkeerde films gekeken. Toen bestond er op televisie nog niet zoiets als 16+, denk ik. Al op een vroeg uur kon je vrij heftige dingen zien. Zo is mijn fascinatie met vampiers toen begonnen dankzij films als Bram Stoker’s Dracula, Interview With The Vampire en Lost Boys. Dit is verder gevoed toen ik later het Vampierhandboek door Paul Van Loon in onze lokale bibliotheek vond. Dat moet ik door de jaren heen een dozijn keer uitgeleend hebben. In mijn tienerjaren kwam het Vampire: the Masquerade-rollenspel er nog bij. In mijn opinie het beste dat men ooit met vampiers gedaan heeft.

Heeft het leiden van zo’n gemeenschap eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Het is iets dat altijd in je achterhoofd blijft zitten. Je hoort of je ziet iets dat ergens vampier gerelateerd is en denkt meteen hoe dit ideaal is om met de groep te delen. Ik kan het bijvoorbeeld ook niet laten om iedere keer dat ik een vampierfilm zie, dit daar te melden.

Vampier

Vertel eens wat meer over je interesse in de populaire fantasy-wezens? Vanwaar komt de naam van je groep?

Tegenwoordig gaat Belgian Vampire Culture over alles wat maar een beetje vampier gerelateerd is, met de nadruk op kunst/entertainment. Films, series, boeken, comics, games, dus. Vroeger had de groep een veel specifieker thema. Toen heette het nog ‘Vampire: the Masquerade Vlaanderen’ en was het een community speciaal voor spelers van V:tM. Dan had ik daarnaast nog een ‘Vlaamse Vampier Vereniging’-pagina over de vampier in zijn totaliteit. Aan de ene kant bleek het thema van de groep iets te gespecialiseerd te zijn om activiteit aan te trekken. En langs de andere kant kon je met een pagina gewoon niks meer aanvangen. Zo’n pagina is sowieso niet erg interactief en als je niet bijbetaalt, ziet slechts een fractie van je fans je bericht. Beiden zijn dus samengevoegd in één concept, zo werd Belgian Vampire Culture geboren.

Hoe lang bestaat de Belgian Vampire Culture al en hoe verliep de toestroom van leden?

In zijn huidige vorm bestaat deze groep nu een groot jaar. En de ledenwerving gaat vrij gestaag, ik merk niet bepaald putten of dalen. Ik maak eerlijk gezegd ook nooit veel reclame. Voor ledenwerving beroep ik mij vooral op mijn eigen netwerk. Belgian Vampire Culture is namelijk niet mijn enige groep, ik heb er een handvol. De meeste hebben een geeky thema (bijvoorbeeld rollenspelen of Magic the Gathering) en enkele gaan over duistere muziek/subcultuur zoals Gothic, New Wave en dergelijke. De ene groep verwijst naar de andere zodat ze elkaar versterken. Mijn vampiergroep is nu nog de junior binnen dit netwerk qua ledenaantal en activiteit, maar ik heb hoop dat z’n grote broers hem wel naar boven gaan stuwen mettertijd.

Vampier Blade

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Jaren terug zijn zijn er wat problemen geweest in de vorige incarnatie van de huidige groep, maar dat was volledig mijn eigen schuld. Jaren geleden had ik een nogal zeer uitgesproken politieke mening (ik zeg niet welke, maar denk aan de kleur van bloed). Ik kon het dan ook niet laten om die te pas en te onpas te delen. Dat heeft indertijd wat wrevel veroorzaakt, maar daar heb ik uit geleerd. En omdat al mijn leden tot nu toe lieverdjes zijn, heb ik sindsdien geen conflicten meer gekend.

Hoe zie je de toekomst van de groep?

De vampier in zijn huidige vorm is een mythisch wezen dat al bijna tweehonderd super populair is. Ik heb geen twijfel dat dit nog een hele tijd zo blijft. Dit maakt mij er vrij zeker van dat Belgian Vampire Culture nog veel potentieel in zich draagt. Als mijn groep voor de Belgische Zwarte scene (Gothic, Wave, Industrial,…) een anderhalf jaar na zijn oprichting al boven de 3000 leden kan raken, moet dat met een onderwerp zo mainstream als de vampier ook gemakkelijk lukken.

Kom gewoon eens een kijkje nemen. Het zou wel eens helemaal jouw soort groep kunnen zijn. Je leert er altijd wel iets nieuws kennen.

Ontdek de Belgian Vampire Culture op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

GEEKS UNITED #11 – COSPLAY4CHARITY

GEEKS UNITED #12 – THE WALKING DEAD BELGIUM

GEEKS UNITED #13 – BATMAN FANS BENELUX

GEEKS UNITED #14 – POKEPLAY

GEEKS UNITED #15 – BELGIAN SHINOBI

GEEKS UNITED #16 – GUNPLA BUILDERS

GEEKS UNITED #17 – THE BELGIAN FELLOWSHIP

GEEKS UNITED #18 – BELGIAN SUPERNATURAL FAMILY

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.