Posted 03/06/2016 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #18 – Belgian Supernatural Family

Geeks United 18 Belgian Supernatural Family

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de BELGIAN SUPERNATURAL FAMILY, dé Belgische groep voor alles in verband met de Supernatural-televisiereeks!

 

Supernatural

Wie zijn jullie en hoe zijn jullie in contact gekomen met Supernatural?

We runnen met vier admins de Belgian Supernatural Family. Cynthia Van Hamme coördineert zowat de groep en wordt bijgestaan door Zoë Luyckx, Ruby Moeyersons en Cleo Denolf. Alle vier zijn we op onze eigen manier aan de serie Supernatural verslaafd geraakt. Ruby is fan van in het prille begin en keek reeds toen het nog op Kanaal 2 werd uitgezonden, Cynthia keek op aanraden van een vriend, Zoë’s interesse werd geprikkeld door Tumblr (ja, het fandom is daar nogal ‘aanwezig’ om het zacht uit te drukken) en Cleo was als notoire Whovian en Sherlockian nieuwsgierig naar de ‘Super’-component van ‘SuperWhoLock’. Cynthia en Zoe zijn nu iets meer dan een jaar admins, Cleo en Ruby kwamen er pas eind oktober 2015 bij. We zijn allemaal afkomstig uit een andere provincie en hebben elk onze eigen achtergrond en talenten.

Heeft het leiden van zo’n gemeenschap eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Fans van Supernatural noemen zich niet voor niks de ‘SPNFamily’. Het is een groep die enorm samenhangt, zowel nationaal als internationaal. Zeker de Belgische component (wij dus) voelt echt aan als een ‘family’. Onze leden zijn stuk voor stuk schatten van mensen. Je wilt dan ook niets anders dan hen geven waar ze nood aan hebben: een variëteit aan activiteiten zowel online als in de vorm van real-life meetings en evenementen (kerstfeestjes, stadsspelen,…). En ja, daar investeert een mens redelijk wat tijd en energie in. Het adminteam hoort elkaar dagelijks (zowel professioneel als privé) en zijn intussen goede vriendinnen geworden. Werken is nog nooit zo plezierig geweest en de waardering van de leden voor wat we doen, geeft ons brandstof om het in de toekomst nog grootser aan te pakken! Wij zijn blij dat we ons creatieve ei kwijt kunnen in initiatieven voor de groep!

Supernatural 1

Vertel eens wat meer over jullie interesse in de populaire fantasy-reeks? Vanwaar komt de naam van jullie groep?

We hadden ook gewoon “Belgian Supernatural Fans” kunnen heten. “Family” is echter de gangbare internationale term voor de fanbase, en veel accurater dan “fans”! Hierbij past ook de beroemde quote: “ Family don’t end with blood.”

Hoe lang bestaat de Belgian Supernatural Family al en hoe verliep de toestroom van leden?

De groep is enkele jaren geleden ontstaan, maar de reeks is intussen al toe aan zijn elfde levensjaar. De fanbase is op enkele jaren tijd sterk gegroeid, maar de groep leefde vooral op Facebook. Cynthia en Zoe voelden bij hun aanstelling als admin de nood om effectief iets te gaan doen met al die leden en hen een Supernatural-wereld buiten het tv-scherm te bieden. Nu we het werk kunnen verdelen over vier creatieve breinen, zijn er in dat opzicht plots veel meer mogelijkheden. We proberen het professioneler aan te pakken door onder andere te exposeren op conventies met een eigen stand. Onze eerste keer was Comic Con Brussels dit jaar. We merkten dat we na het conventieweekend in één klap erg veel nieuwe leden bij hadden gekregen. We zijn dus in volle groei!

Supernatural 2

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

De groepssfeer is bij ons erg positief. Onder de leden bevinden zich wel wat sterke karakters, maar het loopt nooit uit tot een ernstig conflict. Ondanks de toch al 600 leden blijft er een intieme, familiale, ongedwongen en open sfeer. Ik hoop dat we dit kunnen behouden, want dit maakt ons uniek.

Hoe zien jullie de toekomst van de groep?

We mikken op meer professionaliteit en naambekendheid (ook in het buitenland) zonder verlies van het familiale karakter van onze groep. We zijn goed op weg in onze evolutie van ‘louter een Facebookgroep’ naar een effectieve officiële organisatie en we willen dit pad verder bewandelen. Ledenwerving blijft een belangrijk onderdeel van ons takenpakket. Supernatural is niet zo bekend in België, dus veel fans weten nog niet dat er zoveel andere fans zijn in eigen land.

Verder voeren we actief promo en proberen we contacten te leggen met de makers van de reeks om zo meer erkenning te krijgen. Ten slotte staat het fandom van Supernatural erom bekend dat ze samen enorme dingen kunnen verwezenlijken. We zamelden zojuist met z’n allen €500 in voor de ‘You Are Not Alone’-campagne van Jensen Ackles en Misha Collins (twee acteurs van de serie) via bake sales, verkoop van kunstwerkjes en hugs for charity. Cleo heeft vorig weekend de cheque persoonlijk aan Jensen kunnen overhandigen in naam van de Belgian SPN Family. Wie weet kunnen we in de verre toekomst al onze krachten wel verenigen om een Supernatural-conventie in ons landje te krijgen? Het is een wild en niet evident te bereiken doel, maar dromen kan nooit kwaad!

Looking for a surrogate family? Look no further, because family don’t end with blood! Join the Supernatural side, you idjits!

Ontdek de Belgian Supernatural Family op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

GEEKS UNITED #11 – COSPLAY4CHARITY

GEEKS UNITED #12 – THE WALKING DEAD BELGIUM

GEEKS UNITED #13 – BATMAN FANS BENELUX

GEEKS UNITED #14 – POKEPLAY

GEEKS UNITED #15 – BELGIAN SHINOBI

GEEKS UNITED #16 – GUNPLA BUILDERS

GEEKS UNITED #17 – THE BELGIAN FELLOWSHIP

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.