Posted 26/05/2016 by Killian in Interview
 
 

De ToyBoys interviewen Larry Leon, zanger van de M.A.S.K. theme song


Note for our international readers, read the English version of this interview here!

Heel wat mensen die opgroeiden in de jaren 80 kunnen zich maar al te goed de introdeuntjes van de tekenfilms herinneren die werden uitgezonden op tv. Van de vele theme songs die in deze periode werden geproduceerd springt er eentje echt uit volgens onze vrienden van de Toyboys en dat is de theme song van M.A.S.K.

M.A.S.K. is een tekenfilmserie die werd geproduceerd door DIC Enterprises. Het bijbehorende speelgoed werd gefabriceerd door speelgoedfabrikant Kenner Products. In totaal werden er 75 afleveringen gemaakt in 1985 en 1986.

De serie was een van de vele uit de jaren 80 die voornamelijk werden gemaakt om bijbehorende merchandise en speelgoed te kunnen verkopen. M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand) kan worden gezien als een kruising tussen de eveneens populaire tekenfilmseries G.I. Joe en Transformers uit hetzelfde decennium.

De tekenfilm ging over een team geheim agenten dat, onder leiding van Matt Trakker, vocht tegen de criminele organisatie V.E.N.O.M. (Vicious Evil Network of Mayhem). Mayhem is hier geen zelfstandig naamwoord, maar de achternaam van de baas van deze boosaardige organisatie. Zowel de leden van M.A.S.K. als die van V.E.N.O.M. bezaten onopvallende auto’s die konden transformeren in gevechtsvoertuigen en droegen helmen – masks genoemd – die hen superkrachten schonken.

De Toyboys gingen op onderzoek uit en na weken speuren vonden zij de originele zanger van de theme song: Larry Leon. Tegenwoordig woonachtig in Costa Mesa, Californië. Na wat mailcontact en uitwisselen van audio- en beeldmateriaal stemde Larry in met een interview, dat we hier graag op Brainfreeze publiceren.

 


Hallo Larry, hoe werd je de zanger van dit epische introlied?

1984-85, ik zat in een band samen met de voormalige bassist van The Babys, Ricky Phillips (Styx, Bad English and Coverdale/Page). De groep was gebaseerd in het San Fernando Valley gebied van Zuid-Californië. Ik was van Orange County. Ik had toen, als hongerige muzikant, geen auto. Ricky zette me in zijn gasthuis en zijn vriendin, Theresa, werkte in de studio van Haim Saban op Ventura Blvd. in Studio City. Ze belde me en vroeg me om een zangsessie te doen.

De volgende dag pikte ze me op en reed ze me naar de studio.

maskinterview

Test shot polaroid van een fotoshoot die we deden met de band.

Was het een makkelijke song om op te nemen?

Eigenlijk wel! Ik kwam in de studio rond 6u ‘s ochtends (toen was ik zelden tot nooit wakker rond die tijd, laat staan dat ik toen een zangsessie deed in een studio) en Shuki Levi toonde me de basismelodie, er was wat opwarming terwijl ik de song leerde en de hoofdzang stond erop in één take. Daarna herstelden we wat probleempjes in die take, namen een pauze voor het ontbijt en namen daarna de achtergrondzang op. Ik was die studio buiten rond 10u.

Er zijn verschillende misverstanden rond wie nu eigenlijk de theme song heeft geschreven. Naom Kaniel, Haim Saban en Shuki Levi krijgen allen credits als de originele componisten van het nummer. Maar wie was het nu eigenlijk?

Volgens mij deed Haim steeds de zakelijke kant en was het aan Shuki om de muziek te doen.

mask1

Haim Saban en Shuki Levy

Hoe verliep de samenwerking met mede-componist Naom Kaniel?

Ik heb daar nooit mee samengewerkt of hem zelfs ontmoet. Ik heb zijn naam voor het eerst gehoord toen iemand hem noemde als de zanger van het M.A.S.K. theme song. Blijkt dat ie de Franse versie van het nummer in zong. M.A.S.K.-fans in de VS dachten daarmee dat hij ook de Amerikaanse versie deed.

Verwachtte je dat de animatiereeks een cultklassieker zou worden?

Ik moet eerlijk zijn, ik had er geen idee van. Ik heb enkele jongere vrienden en collega’s die M.A.S.K. vroeger keken toen ze kind waren. Ze verschoten wel even toen ze te weten kwamen dat ik dat nummer zong!

mask2

Naom Kaniel

Keek je zelf naar de show?

Toen de reeks voor het eerst op tv kwam, werd het uitgezonden in de vroege ochtend. Eén keer kwam een vriend me oppikken om te gaan vissen. Hij zei “hey, je cartoon start binnen enkele minuten”, dus ik zette de tv aan terwijl ik mijn gerief bijeen aan het zoeken was. Ik hoorde het nummer en was verbaasd om al die explosies te horen. Die geluidseffecten werden er natuurlijk later ingezet en waren niet op mijn originele kopie.

Later werd de show verzet naar de “prime time” namiddagprogrammering. In 1985 bezocht ik een vriend die kinderen had. Toen zag ik eindelijk wat van de cartoon.

Ik gaf er eigenlijk niet zo veel om. Ik was meer into Aquaman!

Had je enkele M.A.S.K.-toys in je bezit?

Neen. Een vriendin gaf me recentelijk wel volume 1 van de DVD-set. Dat is alles dat ik van M.A.S.K. bezit.

masktapes

Mijn originele kopie van de M.A.S.K.-cassette Opening, outro en de volledige versie van de song. De werktitel was M.A.S.K. Force 4.

Werd het nummer (“Illusion is the Ultimate Weapon”) nog als single uitgebracht?

Het M.A.S.K. theme song? Voor zover ik weet was de Engelse versie dat niet. De Franse versie werd wel uitgebracht. Een lid van één van de M.A.S.K.-fansites postte alvast een foto van de single.

Het gerucht doet de ronde dat je ook het introlied van Jayce and the Wheeled Warriors zong. Kan je dat bevestigen?

Ik zong een demo in van een lied getiteld “Wheeled Warriors.” Dat was echter niet het lied dat gebruikt werd als theme song in de uiteindelijke cartoon. Niet lang nadat ik die demo zong, verhuisde ik weer naar Orange County. Dit was voor de mobiele telefoon, dus het was waarschijnlijk niet zo makkelijk om me te contacteren toen. Een andere zanger werd ingehuurd voor de tweede versie van dat nummer.

Ik hou eigenlijk meer van die tweede versie dan van het nummer dat ik in zong!

masktape

Heb je nog zangsessies gedaan voor andere tv- of filmsoundtracks?

In 1984 deed ik enkele dingen: een song voor Suzuki motoren, een song voor een wafelmerk en enkele liedjes voor een radiozender in Billings Montana. Ik profileerde mezelf niet om dit type sessiewerk te doen. Deze zaken kwamen gewoon op mijn pad terecht tijdens mijn werk bij originele bands in verschillende studio’s.

Hoe voelt het om een song te hebben gezongen dat bekend is bij miljoenen mensen, terwijl je helemaal niet herkend zal worden door de fans als de zanger ervan?

Well…Ik wou wel dat ik een credit verkreeg in de M.A.S.K.-cartoon, al was het maar om duidelijk te maken wie nu eigenlijk de song ingezongen had. Er is heel wat gedoe online waar andere zangers de eer opstrijken voor iets dat ik gedaan heb.

Wanneer je een hit scoort als zanger, verkrijg je meestal heel wat geld en roem. Geldt hetzelfde voor de zanger van een theme song van een serie die weliswaar 30 jaar na datum nog steeds populair blijft?

Ik zou zeggen van niet. Vaak verkrijgen de zangers van theme songs geen gezicht, tenzij ze daarvoor al beroemd waren. En qua geld. De componist krijgt het geld. Dat is hoe de business werkt.

mask

Dus je krijgt geen royalties van het lied?

Geen enkele cent! Ik kreeg toen gewoon een bedrag om de song te zingen. Royalties zouden dan naar Shuki Levy, de songschrijver en componist, gaan.

Ben je nog steeds actief in de muziekindustrie?

Ik deed nog een projectje zes jaar geleden. Ik schreef, speelde gitaar en zong. Vandaag de dag is het echter zeer moeilijk om nog goeie muzikanten te vinden die vol overtuiging en passie spelen. Ik hield de band nog samen, tot het niet meer leuk werd.

Nog een leuke anekdote om het interview mee af te sluiten?

Ja, toen ik de song doornam met Shuki…bleef ik commentaar hebben over hoe dom de lyrics waren. Ik was het gewend om songs te zingen rond meer serieuze en volwassen onderwerpen.

Op een gegeven moment verliet Shuki de kamer. Toen vertelde Haim me dat Shuki de lyrics neergepend had. Toen Shuki terugkwam, heb ik me verontschuldigd en legde ik hem uit dat ik het gewoon niet gewend was om songs gericht op kinderen te zingen.

Bedankt voor het interview Larry!

Bezoek de webstekken van de Toyboys op www.detoyboys.nl & https://www.facebook.com/detoyboys

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.