Posted 24/05/2016 by Killian in Columns
 
 

Geeks United #16 – Gunpla Builders

Geeks United 16 Gunpla Builders

Sociale media en popcultuur zijn altijd sterk met elkaar verbonden geweest. Ook op Facebook hebben fans zich verenigd om samen te discussiëren, te overleggen of te dromen over hun favoriete films, series, games of comics. De Facebookfangroepen: wie zijn ze? Wat doen ze? Als paddenstoelen schieten ze uit de grond, maar kan je door het bos de bomen nog zien? In GEEKS UNITED zal Brainfreeze jullie daarop een gevat antwoord bieden met een reeks korte interviews.

Vandaag geven we het woord aan het admin-team van de GUNPLA BUILDERS, dé Belgische, maar ook internationale groep voor Gundam-modelbouw!

 

GBB_QR Code

Wie zijn jullie en waarom de modelbouwgroep specifiek voor Gundam-beeldjes?

Mijn naam is Raffaele en ik ben een Bouwer, alsook de stichter en admin van de Gunpla Builders (Benelux, Europa, Spanje en Frankrijk). Ik besloot de groep als een gemeenschap op te richten en dus niet als een gesloten groep te besturen, omdat het mijn doel is om alle Bouwers over Europa te verenigen. Een elitaire of niche groep opbouwen is dus zeker niet het plan. Als gemeenschap doen we dan ook niet teveel aan formaliteiten en officiële lidmaatschappen.

Heeft het leiden van zo’n gemeenschap eigenlijk impact op jouw dagelijks leven?

Als Kickstarter en ondernemer vind ik het enorm belonend om met mensen te discussiëren over iets waar ze kunnen van genieten. Ik heb vijftien jaar ervaring in Internationale Handel en ik kan je verzekeren dat er geen grotere beloning is dan mensen zien genieten van wat je doet en verkoopt. Ja, ook wij zijn actief op de markt. Daar maken we zeker geen geheim van.

We proberen de traditionele modelbouwers te tonen dat Gunpla (en andere Mecha-modelbouw) een legitiem onderdeel uitmaken van de andere, meer vertrouwde onderwerpen zoals auto’s, vliegtuigen of boten. Daarom staan we vanaf afgelopen januari op alle expo’s van I.P.M.S. en vanaf volgende zomer staan we ook op elke conventie in België!

Gunpla 1

Vertel eens wat meer over Gunpla? Vanwaar komt de naam?

Gunpla Builders (Benelux) is gegroeid uit het idee om mensen gepassioneerd door Mecha-modelbouw te verenigen. De “Gunpla”-term verwijst naar twee elementen: Enerzijds is de Gundam-franchise de grootste in de sector. Anderzijds ben ik vorig jaar overgeschakeld van 28-32 mm modelbouw naar 1/144 tot 1/100 schaalmodellen. Laat Bandai – het bedrijf achter Gundam – nu net die modellen niet aan economische prijzen leveren!

Hoe lang bestaan de Gunpla Builders al en hoe verliep de toestroom van leden?

De groep werd pas eind 2015 opgericht, maar we maken deel uit van een groter netwerk aan internationale groepen zoals de Gunpla Builders in Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. De groepen blijven dagelijks groeien. Dat is dan ook de belangrijkste brandstof: (nieuwe) mensen en hun passies en ideeën.

Gunpla 2

Hoe zit het met de groepssfeer? Is deze zeer positief of zijn er soms ook negatieve situaties zoals discussies die uitgroeien tot ruzies?

Tot nog toe hebben we geen gevechten of zware discussie meegemaakt en om eerlijk te zijn denk ik ook niet dat dat het geval zal zijn. Het belangrijkste doel hier is om informatie over de gedeelde hobby te verspreiden. De tijd zal leren of we op het juiste pad zitten. In mijn jeugd waren de Mechas en andere gigantische robots de hype, maar ik moet toegeven dat pas vorig jaar – tijdens een uitzending van de Build Fighters-serie – er iets veranderd is voor mij. Niet enkel de strijd naar de overwinning, maar vooral het idee dat je jezelf verbetert en samenwerkt om een gedeeld doel te bereiken… Wel, het kan moeilijk positiever of inspirerender, niet? Duim omhoog voor jou, Japan!

Hoe zien jullie de toekomst van de gemeenschap?

De toekomst ziet er rooskleurig uit. Onze aantallen groeien en de cijfers bewijzen dat het hele concept werkt. Mensen (en vooral nieuwkomers) zijn nog steeds duidelijke fans van de Gundam-franchise. Natuurlijk mag ik ook de andere franchise’s niet vergeten, zoals Muv Luv, Frame Arms, Armored Core…

Jammer genoeg leven we ook in een samenleving die gestuurd wordt door economische en commerciële doeleinden. Gundam is dan ook het voornaamste dat je terugvindt in de rekken. Toch beginnen dingen snel te veranderen. Meer en meer online verkopers beginnen zich aan de Mecha-modelbouw te wagen. De stof begint complexer te worden en ook technologie begint een grotere rol te spelen. Bekijk bijvoorbeeld maar eens een video over Team NU TYPE en hun werk met Desk Plotters.

Voor de digitale fora – met Facebook op kop – lijken ons veel te helpen. Dus opnieuw, de toekomst ziet er rooskleurig uit voor onze gemeenschap. Niet enkel deze natuurlijk, maar ook die met andere Mecha-fans. Samen werken we immers allemaal aan dezelfde hobby en hetzelfde project, maar laten we de verbeelding van de mensen maar voorzichtig te hulp schieten.

Gunpla is Vrijheid! Vrijheid van materialen, kleuren, maar vooral… Je verbeelding.

Ontdek de Gunpla Builders Benelux op Facebook

 

 Wil jij jouw Facebookfangroep in een van Brainfreeze’s Geeks United-stukjes hebben? Stuur dan zeker en vast een mailtje naar killian@brainfreeze.be voor meer informatie of neem contact met ons op via Facebook of Twitter

Check zeker ook onze vorige afleveringen:

GEEKS UNITED #1 – BELGIAN JUSTICE SOCIETY

GEEKS UNITED #2 – BELGIAN POTTERHEADS

GEEKS UNITED #3 – LOKI’S BELGIAN ARMY

GEEKS UNITED #4 – BELGIAN BROWNCOATS

GEEKS UNITED #5 – TEEKAY-421

GEEKS UNITED #6 – COSPLAYCLOUD

GEEKS UNITED #7 – BELGIAN DC COSPLAYERS

GEEKS UNITED #8 – TRANSFORMERS VERZAMELAARS BENELUX

GEEKS UNITED #9 – BELGIAN WHOVIANS UNITED

GEEKS UNITED #10 – FUNKO COLLECTORS BENELUX

GEEKS UNITED #11 – COSPLAY4CHARITY

GEEKS UNITED #12 – THE WALKING DEAD BELGIUM

GEEKS UNITED #13 – BATMAN FANS BENELUX

GEEKS UNITED #14 – POKEPLAY

GEEKS UNITED #15 – BELGIAN SHINOBI

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.