Posted 21/05/2016 by Gilles in Tv/Film
 
 

The Walking Dead Cliffhanger (Deel 4) – And You. Are. It.


Als je om een of andere reden het einde van seizoen zes van The Walking Dead nog niet hebt gezien en je bent spoilergevoelig, dan is verder lezen ten zeerste afgeraden. Er worden ook feitjes gebruikt uit de comics van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard tot op heden. Een gewaarschuwd lezer is er twee waard!

In het eerste deel van onze The Walking Dead special stelden we Negan en zijn Saviors aan jullie voor, in delen twee en drie namen we de hele groep van Rick Grimes onder de loep, om zo uiteindelijk het slachtoffer van Negans baseballknuppel Lucille te vinden. In dit vierde en laatste deel zijn we aanbeland bij de twee personages die de grootste kans hebben om seizoen 7 niet meer te halen. Dit is natuurlijk volledig theoretisch, pas in oktober zullen we echt weten wie er uit de serie geschreven is, dit neemt natuurlijk niet weg dat de mogelijkheid er is dat we gelijk hebben.

 

GLENN RHEE

last-day-on-earth-glenn-and-lucille

 • Eerste verschijning: Guts (S01E02), we hoorden zijn stem al in de eerste aflevering Days gone bye (S01E01)
 • Rang: A-personage
 • Acteur: Steven Yeun (Chew, I origins)

We just got stuck with each other. We were lucky. We figured it all out together. I felt like we did. After everything, we did. The world’s not what we thought it was. Hilltop,the Saviors, it’s bigger.

Glenn is de eerste van de vaste reisgenoten die Rick tegen het lijf liep tijdens zijn zoektocht naar vrouw en zoon. Glenn redde hem uit zijn door walkers omsloten schuilplaats, een tank, door hem richtlijnen geven hoe hij kon vluchten. Al gauw kwamen ze samen in een supermarkt terecht waar het avontuur voor Rick pas echt begon. Als koerier bleek de jonge twintiger al zijn plaats in de groep verworven te hebben. Hij begaf zich al alleen in een gevaarvol Atlanta lang voordat Rick er ooit aankwam om voorraden te zoeken voor de groep. Hij werd vaak als manusje-van-alles gebruikt, zo hebben ze hem in Cherokee Rose (S02E04) in een put laten afdalen om een walker naar boven te lokken. In het tweede seizoen ontmoette Glenn de oudste dochter van boerderijeigenaar Hershel en al gauw werd de eenzame jonge kerel verliefd op Maggie. De twee kregen een relatie, zijn later getrouwd, en hebben ondertussen al heel wat watertjes doorzwommen. Het zesde seizoen was een hele belevenis voor de twee, niet in het minste omdat Maggie zwanger bleek te zijn van hun (eerste) kind.

baseball

Van alle personages in The Walking Dead tv-serie heeft Glenn toch wel het grootste aantal bijna-doodervaringen meegemaakt. Van waterputten afdalen om zombies boven te halen, naar schietpartijen, virussen en gijzelingssituaties tot diverse kuddes walkers. Glenn heeft het allemaal minstens een keer meegemaakt. In No Sanctuary (S05E01) ontsnapte hij op het laatste nippertje aan een fatale slag van een … baseballknuppel. Maar het zesde seizoen gaf ons de kers op de taart, in Thank You (S06E03) werd zijn dood in scène gezet. In deze aflevering kwamen Nicolas en Glenn samen op een vuilniscontainer terecht, omringt door een meute walkers. Een point of view-scène toont hoe Nicolas zichzelf in paniek voor het hoofd schoot en Glenn meenam in de diepte. Gedurende de volgende afleveringen werd Steven Yeuns naam uit de intro van de serie gehaald, om de fans te misleiden. Best een grote beslissing als je er rekening mee houdt dat Steven Yeun de enige acteur, is naast Andrew Lincoln en Chandler Riggs, die al sinds aflevering één wordt vermeld in de begingeneriek. Het bleek om een heuse hoax te gaan, dat zelfs vergelijkingen vertoont met de dood van Christus.

Glenn symboliseert

pov1

Religie is een vaak gebruikt thema en wordt al eens dubieus weggewerkt in de serie. Net als Christus wordt Glenn na een vermeende dood “begraven”, in het geval van Glenn is het niet in een grot maar onder de vuilniscontainer . De walkers symboliseren dan de stenen die hem insloten. Na drie volle afleveringen, een tijdspanne van ongeveer anderhalve dag (net als tussen de dood en verrijzenis van Christus), ontwaakte Glenn uit zijn vermeende dood in Heads Up (S06E7). Vlak daarna kreeg hij onverwacht water van een gevluchte Enid. Ze vertelde hem dat Alexandria overlopen is door Walkers en dat ze het daarom afgetrapt is. Glenn ging achter haar aan, overhaalde haar om met hem terug te keren en haar moed niet te laten zakken. Later wanneer ze in de kerk van Alexandria zijn aangekomen valt Enid haar aandacht op een stukje tekst op de muur: “Faith without Works is dead”. Glenn gaf haar uitleg wat het volgens hem betekent, als je vlucht heb je op voorhand (mensen) verloren zelfs als ze al gestorven zijn. Dat ze moet volharden en niet opgeven. Dit heeft een zekere band tussen deze twee personages gecreëerd maar stond vooral symboliek voor het prediken van het rechte pad. Glenn heeft haar de weg getoond en veilig thuisgebracht, zoals een herder dat zou doen met een schaap uit zijn kudde.

Gedood door Negan in de comics

negan100

Glenn is zonder enige twijfel de gedoodverfde favoriet om te sterven in de finalescène van seizoen zes omdat hij ook diegene was die viel onder Lucille in The Walking Dead #100. Er zijn diverse knipogen in de serie gepropt die al dan niet kunnen verwijzen naar Negan en/of Lucille. Hierboven merkten we al op dat Glenn al bijna werd gedood met dit wapen in No Sanctuary (S05E01), hij vindt en gebruikt zelf zo’n knuppel in What’s Happened & What’s Going on (S05E09). Op de koop toe ziet hij diverse foto’s van Negans vorige slachtoffers in de eerste aflevering waarin hij zelf mensen doodt. Voor Not Tomorrow Yet (S06E12) had hij nog nooit iemand vermoordt (walkers buiten beschouwing gelaten). Voor velen is dit op zich ook een teken dat Glenn iets van zijn menselijkheid verloren heeft, wat ook wat foreshadowing kan zijn voor zijn eigen dood.

Naamloos

 • Waarom is hij het slachtoffer niet? Het is gewoon te logisch. Iedereen verwacht het. De hints liggen er vingerdik op.
 • Waarom wel? Iedereen verwacht het, het is logisch.
 • Haalt Glenn seizoen zeven? De kans dat Glenn het slachtoffer wordt van Lucille is zeer groot. Maar er is nog iemand die kans maakt…

 

MICHONNE

michonne

 • Eerste verschijning: Seed (S03E01). Michonne verscheen oorspronkelijk al in de laatste aflevering van het tweede seizoen Beside the dying Fire (S02E13), toen was ze echter nog niet gecast en werd haar rol beperkt tot een cameo.
 • Rangschikking: A-personage.
 • Actrice: Danai Gurira (My Soul to Take, Mother of George)

What if they’re someone like us? What if Aaron is telling the truth? What if they’re someone who has nothing to do with this?

Gedurende de eerste maanden van de zombie-apocalyps leefde Michonne op haar eentje. Ze deed dit met behulp van twee walkers die ze onschadelijk had gemaakt, dit bleken haar vriend en zijn beste kameraad te zijn. Naast hen verloor ze ook haar zoon Andre. Ze is zeer beschermend over haar verleden en houdt zich daarom vaak wat afzijdig. Nadat de boerderij van de familie Greene overspoeld werd door walkers moesten alle bewoners vluchten. Andrea raakte afgezonderd van de groep en liep kort daarna Michonne tegen het lijf. Samen overleefden ze een volledige winter tot ze The Governer Phillip Blake tegen het lijf liepen en naar Woodbury werden gebracht. Omdat ze de bewoners van Woodbury wantrouwde besloot Michonne te vertrekken, wat een terechte keuze bleek.

Uiteindelijk vond ze de gevangenis van The Survivors om hen te waarschuwen. Na een moeilijke “inlijvingsperiode” werd ze een belangrijk lid van de groep van Rick. Doorheen de seizoenen groeide haar band met diverse anderen meer en meer in het bijzonder met Rick zelf, zijn zoon Carl en dochter Judith. Gedurende het zesde seizoen wordt het zelfs duidelijk dat ze sterke gevoelens voor Rick heeft ontwikkeld, in The Next World (S06E10) worden ze uiteindelijk een koppel. Naast Rick is ook de band met diens zoon Carl zeer groot,zoals bleek in dezelfde aflevering toen ze een discussie hadden over de gebeurtenissen met zombie Deanna. Ook voor Judith vervult ze een moederrol. Momenteel heeft ze een van de meest standvastige persoonlijkheden in de reeks. Ze heeft geen grote problemen, is mentaal stabiel en ze is uitgegroeid tot iemand waarop de bewoners van Alexandria kunnen bouwen.

Wordt Michonne gedood door Negan? 

apple

Michonne is niet de eerste keuze van de fanbase om het slachtoffer te zijn van Negan en Lucille. Nochtans zijn er heel wat (subtiele) hints geweest die in haar richting wezen. Allereerst kunnen we wijzen op het feit dat ze nu een relatie heeft met Rick, dat gegeven alleen maakt haar totaal anders dan de comicbookversie. Zoals hierboven in het stuk over Glenn zullen we het hier hebben over religie, want ook bij haar werd dit gebruikt. Schrijvers Scott Gimple, Channing Powell en Robert Kirkman (Outcast, Invincible) zijn overduidelijk grote fans van de Bijbel. East (S06E15) opent met de situatie van de Survivors op dat moment. We vinden Rick en Michonne terug in bed waar ze gelukzalig wakker worden. Ze neemt hierbij een appel, bijt er een stuk uit en heeft het stuk fruit daarna door aan Rick die er ook in bijt. Dit is een verwijzing naar Adam en Eva, in dit Bijbelverhaal is de beet in de appel de voorbode van slechte tijden en zonde. Eva neemt de eerste hap en deelt daarna de appel met Adam, ze is er namelijk van overtuigd dat dit geen gevolgen met zich zal meebrengen…

jesus

Wat ver gezocht? Misschien wel, maar hou er dan nog eens rekening mee dat de appel afkomstig is van The Hilltop. De kolonie waar ze een deal gesloten hebben dankzij Paul Rovia alias Jesus (Jezus). De titel van de finale is overigens Last Day on Earth (S06E16), het verhaal van Adam en Eva is een scheppingverhaal dus het gaat over de eerste dagen op Aarde. Over Jesus gesproken, in de aflevering Knots Untie (S06E11), moet hij even wachten tot Rick en Michonne zich hebben aangekleed. Om de tijd te doden kuiert hij wat rond in het huis en spendeert wat tijd met het kijken, en het afhalen van een afbeelding van klaveren dame. Een zwarte koningin…

saviors

In de finale zelf zitten overigens ook enkele verwijzingen naar Michonne. Gedurende deze episode worden Rick en zijn kompanen een aantal keren tegengehouden door groepen Saviors. Gedurende de eerste maal dat dit voorvalt heeft hij een gesprek met de Savior die de leiding heeft. Dit gesprek eindigt met een doordringend statement van de leider. Het gaat als volgt: “No, but that is a good thing to bring up. Think about it. What if it’s the last day on Earth for you? For someone you love? What if that’s true? Maybe you should be extra nice to those people in that RV, ’cause you never know…” Wat we hier vooral van moeten onthouden is dat het de laatste dag zou zijn voor iemand waarvan Rick houdt. Er is bijvoorbeeld niet gekozen om bijvoorbeeld de term vrienden te gebruiken in deze zin. Het gaat wel degelijk over iemand waar hij een zeer hechte band mee heeft. De groep wordt later nog enkele keren opgehouden, één keer is dit zelfs door een aantal geketende walkers. Een zombie heeft de jas aan van Daryl, een andere heeft een dreadlock van Michonne op haar lijf geplakt. Rick neemt de lok en gebruikt daarna zijn bijl om de arm van de desbetreffende walker af te hakken. Herinner jullie de scène in No Way Out (S06E09), toen hij gedwongen was hetzelfde te doen met Jessie Anderson om Carl te redden. Jessie was toen in paniek nadat haar zoon Sam gebeten werd en door haar reactie werd zij ook een slachtoffer van de horde rondom haar. Ze had de arm van Carl stevig vast en loste niet, Rick moest toen letterlijk en figuurlijk de band/arm tussen hen breken. Tot dat moment zag het er naar uit dat Rick en Jessie een koppel zouden worden.

pov5

Gedurende de hele finale-aflevering worden een aantal point of view-scènes getoond aan de kijker. We kunnen aannemen dat al deze scènes afkomstig zijn van dezelfde persoon. Het zijn er in totaal acht en niet allemaal even duidelijk. In de vijfde zien we echter een hoofd links onderaan het beeld in een blindende lichtflits. Het gaat om het hoofd van Daryl omdat hij de persoon is die vlak bij de deur van de wagen zit. We beloofden je nog extra bewijs dat Daryl vrijpleit, dit is het. Dit is de laatste POV-scène voordat de speech van Negan begint. Alle Survivors worden op hun knieën gedwongen voordat Negan uit de kampeerwagen komt. Daryl, Michonne, Glenn en Rosita worden uit de wagen gehaald. Zij waren allemaal al gevangen genomen in East (S06E15). Zodoende worden zij als laatsten bij de groep gezet.

Negan kan geen besluit nemen

Omdat Negan er niet in slaagt een persoon uit de rij te kiezen besluit hij dit op te lossen met een kinderrijmpje, de zogenaamde eeny meeny miny moe-scène. Bekijk gerust onze vorige delen om te zien waarom hij besloten heeft een aantal aanwezigen toch niet meteen te kiezen. Onze nieuwe antagonist laat het dus volledig van het lot afhangen (voor hem althans, niet voor de schrijvers). De manier waarop de scène gefilmd is maakt het onmogelijk om het tellen van Negan goed te kunnen volgen. Scott M. Gimple omschreef het als “impressionistisch”. Toch zitten er weer POV-scénes in die toch iets kunnen betekenen. We zien tot twee maal toe Lucille vanuit het perspectief van de persoon waar Negan naar wijst. In de andere stukjes zien we telkens het (bevreesde) gezicht van één van de Survivors. Merk op dat we bij ieder personage in onze besprekingen een afbeelding hebben geplaatst van de Survivor in kwestie met Lucille, behalve bij Michonne. Dit is simpelweg omdat ze als enige nooit gelijktijdig met de baseballknuppel in beeld wordt gebracht. We zien haar wel twee maal zeer bevreesd kijken nadat Negan al is weg gestapt. Als kers op de taart is er dan nog dit, in de allerlaatste seconden van de aflevering slaat Negan zijn slachtoffer in de laatste POV-scène. Let op het bloed rechtsboven…

M

Het is weliswaar onduidelijk en redelijk troebel, maar hier herkennen we toch de letter M in. Naast Michonne is Maggie de enige andere aanwezige wiens naam met deze letter begint, maar deze laatste is heus niet meer in staat om relatief recht te zitten na een hevige slag met Lucille.

Tot slot willen we ook nog vermelden dat Michonne nog leeft in de comics. Dat geeft Kirkman nog steeds de vrijheid om te doen met dit personage wat hij wil. Op de koop toe is de tv-serie een beetje een reboot/herkansing voor hem om verhaallijnen te maken met personages die hij eerder al heeft laten sterven.

 • Waarom is zij het slachtoffer niet? We hebben geen reden om aan te nemen dat ze het slachtoffer niet is.
 • Waarom wel? Alle bovenstaande hints brengen ons tot deze conclusie, op de koop toe is ze een zeer populair en belangrijk personage.
 • Haalt Michonne seizoen zeven? Hoogst vermoedelijk niet…
 

The Walking Dead seizoen 7 gaat in oktober van start op AMC en is bij ons te zien op Fox.

Comments

comments


Gilles

 
avatar