Posted 21/05/2016 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #20


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

 

WITCHTRAP

  • Jaar: 1989
  • Regisseur: Kevin S. Tenney
  • Korte inhoud: Dit huis is behekst. Dat is het.

Kevin S. Tenney verdient van mij een life-time pass alleen al omwille van Night of the Demons, de jaren 80 film die nog het meest mijn jeugd gekleurd heeft. Witchtrap is van mindere kwaliteit, maar bezit toch die typische Tenney sfeer en shots (de man is overduidelijk een fan van Sam Raimi). De film gaat ook voluit voor de goofy humor en doordat het allemaal zo onhandig en klunzig aangebracht wordt, voel je meteen ook heel wat liefde voor de film. Het zijn vooral de vertolkingen en de foute personages zelf die de film zo speciaal en entertainend maken. Had Tenney betere acteurs ter beschikking gehad dan was Witchtrap half zo goed niet geweest. Klinkt bizar, maar het draagt allemaal bij tot de fun en zorgt ervoor dat je gebiologeerd blijft kijken naar een film waar eigenlijk niet gek veel in gebeurt en die al helemaal niet vernieuwend is. De manier waarop je iets vertelt is vaak veel belangrijk dan wat je vertelt.

2,5

Witchtrap is op Blu-ray uitgegeven door het Duitse ‘84 Entertainment.

Witchtrap

SCOUT’S GUIDE TO THE ZOMBIE APOCALYPSE

  • Jaar: 2016
  • Regisseur: Christopher Landon
  • Korte inhoud: Boy scouts vs zombies!

Schitterende openingsscène op de tonen van Iggy Azalea. I am that dude

Voor de rest is dit een competent gemaakte, maar compleet onoriginele film die alle regels van de zombiefilm aan zijn laars lapt, zelfs diegene die hij zelf opzet.

2

 Scout’s Guide is overal te koop.

Scouts-Guide-to-the-Zombie-Apocalypse-e1440097493607

PSYCHO I-IV

  • Jaar: 2016
  • Regisseur: Corin Hardy
  • Korte inhoud: Dicht bij de bossen gaan wonen in Ierland? Geen goed idee.

Ik ben altijd een grotere fan geweest van de regisseurs geweest die door Alfred Hitchcock geïnspireerd werden dan van Hitchcock zelf. Vloeken in de kerk, maar ik kan ook alleen maar zeggen hoe ik me voel. Iemand zoals Brian De Palma vind ik veel genialer dan Hitchcock omdat die voort bouwde op en verder ging dan de filmografie van de Engelse legende. Ik kan echter moeilijk het meesterschap en het belang van Hitchcock ontkennen, dat spreekt voor zich, en ik vind dat de man ook enkele absolute meesterwerken gemaakt heeft (Rebecca bijvoorbeeld). Psycho behoort daar echter niet toe…

Ja, alles tot aan de meest iconische moord is perfect, maar daarna zakt de film als een pudding ineen om al helemaal belachelijk te worden in de ‘parlor scene’ waar Bates’ psychose tot vervelens toe wordt uiteengezet. Ok, de film is bijna 60 jaar oud en dat moet in zijn context geplaatst worden, maar dat is voor mij geen valabel excuus, want veel oudere films voelen veel minder knullig aan (opnieuw moet ik Rebecca aanhalen). Gelukkig is er nog die laatste scène met Bates, het meest onderbelichte, maar interessantste personage.

univ_psycho_frame_c

In de sequel geregisseerd door Richard Franklin, een grote bewonderaar van Hitchcock (zie Patrick in een vorige Horror Digest), is Norman wel het hoofdpersonage. Ik ga er zelfs meteen voor uitkomen: Psycho 2 is één van die sequels die het origineel overtreft. De spanning is over de hele film te snijden en de twijfel die de makers zaaien over de mentale gezondheid van Bates wordt meesterlijk uitgewerkt. Op een bepaald moment verdacht ik er mijn eigen moeder er van om de moordenaar te zijn!

Psycho 2 is ook een masterclass in hoe omgaan met referenties naar het bronmateriaal. Waar remakes, sequels en superheldenfilms teren op simpele herkenning en fan service, doen scenarist Tom Holland en Franklin ook effectief iets met die referenties. Ze verwerken ze in het verhaal en bouwen hierdoor spanning op en zetten de kijker op het verkeerde spoor.

Anthony Perkins, die een heel vette kluif heeft aan zijn rol hier, wordt gekoppeld aan een jonge Meg Tilly en het is hun relatie die het einde van de film zo tragisch maakt.

Zou Psycho 2 zo goed zijn zonder de eerste film? Neen, het is enkel door wat vooraf kwam dat Franklins film een meesterwerk is. Ere wie dus ere toekomt, maar opnieuw, de sequel is beter dan het origineel.

psycho2blu_shot40l

Psycho 3, met deze keer Perkins zelf aan het hoofd van de productie, is dan weer een heel ander beestje… De film wordt namelijk geplaagd door een stuurloos scenario en een al even stuurloze regisseur. Als je echter van een bepaald soort jaren 80 horror houdt en je laat meeslepen door de bizarre sfeer en de over-the-top vertolkingen dan kan je eigenlijk niet anders dan genieten van deze film. Al was het maar omdat dit soort films, typisch voor het VHS-tijdperk, zo uniek zijn in hun karikaturale onhandigheid die deels bewust gecultiveerd werd en deels een gevolg zijn van een perfecte storm aan onbegrijpelijke keuzes. Psycho 3 is batshit crazy in de goeie betekenis van het woord.

psycho3h

Psycho 4 is de grote teleurstelling na 3 films die interessant, zo niet meesterlijk waren. Mick Garris is en zal altijd een middelmatige tv-regisseur zijn en dat valt hier duidelijk op. De film is flets gefilmd en slecht geacteerd (alleen Olivia Hussey valt op en kan lekker loos gaan).

Bovendien is er niets in het script dat ook maar enigszins de aandacht kan vasthouden en de structuur van deze erbarmelijke sequel is zo onorigineel en geforceerd dat je de afstandsbediening naar je scherm wil gooien. Psycho 4 is namelijk niets meer dan een aaneenschakeling van irritante flashbacks, verhalen uit de jeugd van Norman Bates die hij via een radiotalkshow met de luisteraars deelt. De spanning moet dan voortvloeien uit het feit dat hij klaarstaat om opnieuw iemand te vermoorden, maar het werkt voor geen meter. Je voelt gewoon dat de makers met het verhaal dat zich in het heden afspeelt geen film konden vullen omdat het al zo vele keren eerder werd gedaan en dan maar opteerden voor de luie keuze om een oorsprongsverhaal te vertellen. Je ziet zoiets vaak gebeuren in horrorfranchises die reeds enkele delen ver zitten. In het geval van een personage als Bates had het wel interessant kunnen zijn, maar helaas was niemand echt in een creatieve bui tijdens de productie.psycho4i

35-590x151 (Psycho en Psycho III)

4,5 (Psycho II)

1,5 (Psycho IV)

De eerste Psycho is heel gemakkelijk te vinden in allerhande landen en in allerhande versies. De sequels zijn wat moeilijker te vinden, maar ik raad jullie aan om de portemonnee wat wijder open te trekken en te gaan voor de fantastische box set die onlangs in Australië uitkwam. Je krijgt de eerste 4 films en de remake op Blu-ray, alsook Bates Motel (de TV-film, niet de tv-serie) en de documentaire Psycho Legacy op dvd. De ultieme box set dus.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.