Posted 18/05/2016 by Gilles in Tv/Film
 
 

The Walking Dead Cliffhanger (Deel 1) – Wie zijn Negan en The Saviors?


Als je om een of andere reden het einde van seizoen zes van The Walking Dead nog niet hebt gezien en je bent spoilergevoelig, dan is verder lezen ten zeerste afgeraden. Er worden ook feitjes gebruikt uit de comics van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard tot op heden. Een gewaarschuwd lezer is er twee waard! 

 

Op zondagavond 3 april 2016 liet zender AMC het Amerikaans televisiepubliek luidkeels vloeken, de rest van de wereld volgde zeer gauw…  In de Benelux zendt Fox de reeks een dag na de première in de VS uit. De zesde seizoensfinale van The Walking Dead introduceerde de langverwachte antagonist Negan – vertolkt door Jeffrey Dean Morgan (Watchmen, The Losers, Batman V Superman: Dawn of Justice). Een langverwachte aflevering, maar helaas loste de eindscène de hoge verwachtingen niet in.

negan1
Wie is Negan? Negan is een gewone, maar ietwat sadistische kerel die het schopt tot de leider van een grote groep overlevers. Hoewel hij voorstander van geweld is heeft hij ook bepaalde principes en grenzen. Seksueel geweld zoals verkrachting vindt hij wansmakelijk. In de comics maakt hij er ook een statement van om vrouwen geen kwaad te doen, voor de tv-serie is dit echter nog niet bevestigd.  In de aflevering Always Accountable (S06E06) praat een man over hem en die laat de zin “He only wants ass that’s willing” vallen. Dit duidt op het feit dat hij geen interesse heeft in vrouwen die niet met hem naar bed willen, het moet dus vrijwillig zijn. Negan heeft gevoel voor humor, een zekere vorm van charisma en een ietwat intimiderende présence die niemand ontgaat. Zijn relatief grote gestalte benadrukt dit laatste nog eens extra. Het geliefkoosde wapen van deze nieuwe tegenstander is een baseballknuppel met gespannen prikkeldraad, waarover hij praat als ware het een mens. Hij heeft haar Lucille gedoopt en gebruikt haar als logo van The Saviors, de grote groep overlevers onder zijn leiding. The Saviors danken hun naam aan het feit dat ze “bescherming” bieden aan kleinere groepen tegen walkers/zombies. In de praktijk komt het er echter op neer dat ze groepen afpersen met behulp van bedreiging en moord, ze eisen telkens de helft van hun voorraden. Bij het inlijven van een nieuwe groep ontstond zo het ritueel dat Negan willekeurig iemand met Lucille doodslaat… Dit moet duidelijk maken wie de baas is en dat The Saviors nergens voor terugdeinzen. Daar is Rick Grimes, met zijn eigen groep The Survivors, nu aan toe.

rick

Net zoals zijn introductie in de populaire comicbookreeks gaat zijn intro gepaard met de dood van een (hoofd)personage. In The Walking Dead #100 betekende zijn introductie een keerpunt in de reeks, schrijver Robert Kirkman sloeg plots een andere, nog brutalere weg in, die werd ingeleid met de dood van Glenn. Dit iconische nummer 100 werd toen bewust gekozen omdat dit voor Americaanse comics vaak als een afsluitpunt wordt genomen en diverse lezers dan graag op iets anders overschakelen. Kirkman wilde dit vermijden met een frisse wind in de vorm van een nieuwe brutale tegenstander. Helaas eindigde de laatste aflevering van seizoen zes, gebaseerd op issue #100, op een cliffhanger die op veel onbegrip van een zeer groot aantal van de fans kan rekenen. Nu zal het tot de start van seizoen zeven duren vooraleer we met zekerheid weten wie het slachtoffer geworden is van Lucille. Volgen ze de comics en is het toch Glenn die sterft, is het misschien fanfavoriet Daryl die het onderspit delft of iemand anders zoals Aaron? Dit vraagteken leidde tot zo’n grote controverse bij de fans dat geestelijke vader van de reeks Robert Kirkman onlangs een open brief schreef in The Walking Dead #154 om hen hiervoor te verontschuldigen en hun keuze hiervoor te verantwoorden.

letter

De fanbase aarzelde natuurlijk ook niet om diverse theorieën op het net los te laten, al dan niet gebaseerd op gegevens uit de serie, de comics of interviews met de acteurs en makers. YouTube, blogs en sociale media staan ondertussen bol van gededuceerde stellingen waarvan de ene al aannemelijker klinkt dan de andere. Slechts één ding hebben ze allemaal gemeen, geen enkele elimineert alle andere volledig. Veel mensen tellen de eenie, meenie, miney, mo-stappen of baseren zich op de schaduw van Negan of de achtergrond. Hoewel dit interessante gegevens kunnen zijn, is de uiteindelijke eindscène apart opgenomen. De kans dat hiermee rekening werd gehouden is dus zeer groot.

Wat is er ook alweer gebeurd in de finale?  Rick en de zijnen (The Survivors) zijn gedurende de tweede helft van seizoen zes in conflict geraakt met The Saviors. Toen Daryl en Rick een man, Paul “Jesus” Rovia, van een andere kolonie (The Hilltop) ontmoetten in The Next World (S06E10), kwamen zij de werkwijze van The Saviors te weten. In ruil voor voedsel heeft de groep dan een afdeling van Negans groep koelbloedig uitgeschakeld (zoals te zien in Not Tomorrow Yet, S06E12). Wanneer een zwangere Maggie instort lijkt ze een miskraam te krijgen, Rick besluit om samen met een groep naar de bevriende kolonie The Hilltop te reizen waar er medische hulp mogelijk is. Onderweg wordt de groep geblokkeerd door diverse Saviors, om conflict te vermijden besluiten The Survivors rechtsomkeert te maken en een andere weg te kiezen… Tot de verbazing van Rick en diens groep blijken hun tegenstanders over heel wat meer mankracht te beschikken dan ze aanvankelijk dachten. Een aantal belangrijke Survivors worden uiteindelijk door dit klein leger gevangen genomen en op hun knieën in een rij geplaatst om kennis te maken met Negan, de grote leider en de populairste The Walking Dead comicbookschurk tot op heden…

 

Van rechts naar links bestaat de line-up uit de volgende personages: Glenn, Rosita, Daryl, Michonne, Abraham, Maggie, Rick, Sasha, Aaron, Carl en Eugene. Een van hen valt ten prooi aan Lucille. Wie heeft er het meeste kans en waarom? Vanaf morgen nemen we ze allemaal even onder de loep. We geven ze ook een rangschikking als A-, B- of C-personage. Helemaal objectief kunnen we hier niet in zijn, maar natuurlijk wordt er rekening gehouden met diverse criteria zoals populariteit (op sociale media), schermtijd, toekomstperspectief in de reeks en hoeveelheid merchandise…

Comments

comments


Gilles

 
avatar