Random Article


Wie Sterft er (niet) in Marvel’s Avengers: Infinity War?

 

Posted 14/05/2016 by

Opgelet, mogelijke spoilers voor Marvel’s Captain America: Civil War en de opkomende Marvel-films!

Ondanks vrij gesloten verhalen of soms epische team-ups hebben Marvel-films altijd hun absolute endgame voor ogen gehouden. Reeds in The Avengers (2012) was er al verwijzing naar de onvermijdelijke strijd met Thanos, de Mad Titan. Daarna kregen we hem telkens opnieuw te zien in onder meer Guardians of the Galaxy (2014) en Avengers: Age of Ultron (2015). Het moge duidelijk zijn voor de kijker, Thanos is dé grote schurk van Marvel’s filmuniversum. Het epische conflict tegen de haast omnipotente booswicht wordt dan ook in twee afleveringen, momenteel onder de werktitels Avengers: Infinity War Part 1 en Infinity War Part 2als sluitstuk van Phases 1 tot en met 3 verteld.

Ongetwijfeld zullen (bijna) alle Marvel-filmhelden tot nog toe zich in deze ruimte-oorlog werpen. Van de oorspronkelijke Avengers met Captain America, Thor, Iron Man en Hulk tot de nieuwere leden, waaronder Ant-Man, (hopelijk) Spider-Man, Black Panther en uiteraard de Guardians of the Galaxy. Ook nieuwkomer Captain Marvel werd onlangs bevestigd om haar live-action debuut te maken in het tweeluik. De televisiehelden worden wellicht niet opgetrommeld.

Marvel Studios liet ondertussen al meermaals vallen dat Phase 4 – de films na Infinity War Part 2 – er helemaal anders gaat uitzien. Dit, in combinatie met uitspraken over het script van Infinity War door regisseurs Joe en Anthony Russo en scenarist Christopher Markus, wijst allemaal in de richting van enkele Avengers die in Infinity War onvermijdelijk het leven zullen laten. Wie (en vooral waarom) we denken dat dat zullen zijn, doen we hier alvast uit de doeken!

 

CAPTAIN AMERICA
Captain America Chris Evans

 • Acteur: Chris Evans
 • MCU-verschijningen: Zeven

Marvel’s eerste Avenger stond onlangs uitvoerig in de spotlights in zijn eigen, ongetwijfeld sterke solofilms. Regisseurs Joe en Anthony Russo maakten dan ook hun naam met Captain America: The Winter Soldier (2014) en het epische Captain America: Civil War. Nu ze Infinity War overzien, lijkt hun iconische personage dan ook een weinig waarschijnlijk slachtoffer, toch?

De vraag is natuurlijk of de regisseurs hun voormalige vaandeldrager uit de weg kunnen (of zelfs willen) ruimen. Een opvolger in Bucky “Winter Soldier” Barnes (of eventueel zijn andere beste maat Falcon) is alvast gegarandeerd. Bucky zal wellicht een van de weinigen zijn die niet ten strijde trekt tegen Thanos na Civil War. Captain America zal hoe dan ook vooraan vechten als leider van zijn (Secret) Avengers en nooit opgeven. “He can do that all day.”. Jammer genoeg niet tegen de Mad Titan en zijn leger. Laten we hem een heroïsche opoffering schenken…

 • Lot? Captain America sterft hoogstwaarschijnlijk een heldhaftige dood en wordt vervangen door Bucky als de nieuwe Cap. Wellicht blijft Iron Man dan weer wel leven.

Captain America Thanos

 

IRON MAN

Iron Man

 • Acteur: Robert Downey Jr.
 • Aantal verschijningen in Marvel’s filmuniversum: Zeven

De huidige vaandeldrager van het hele Marvel-filmuniversum zit uiteraard in een lastig parket. Na zijn verscheidene emotionele verhaallijnen over zijn ouders, zijn vriendin Pepper Potts en de omgang met zijn superheldenidentiteit, lijkt het verhaal van Tony Stark (Robert Downey Jr.) dan ook wat uitverteld. Toch kan men niet anders dan inzien dat zijn star power de Marvel-films mede heeft grootgemaakt. Enerzijds is Starks tragische verhaal “af”, anderzijds wordt Spider-Man de nieuwe centrale figuur in Phase 4.

Op contractueel niveau waren er al eerder enkele conflicten en uitspraken van Downey Jr. die de fans maar weinig hoop gaven. Zijn rol in Civil War -hoewel nu natuurlijk onontbeerlijk- was veel kleiner en leidde tot financiële conflicten tussen Marvel en hun Iron Man. Ook vertelde de acteur na Iron Man 3 (2013) geen solofilms meer te willen doen, na een klein ongevalletje. Tegenstrijdig genoeg zei de acteur later ook wel een vierde Iron Man-film te willen doen. Kan Marvel überhaupt hun gouden Avenger uit de weg ruimen? Wij denken alvast van wel, maar de kans is eerder klein. Een oudere Tony Stark aan het hoofd van een nieuwe defensieorganisatie à la S.H.I.E.L.D. zien we alleszins zeker en vast ook zitten.

 • Lot? Het einde van van Iron Man zou een moedige keuze zijn bij Marvel, maar hij is en blijft het gezicht van een Marvel-generatie. Mocht hij toch sterven, dan blijft Captain America – zijn Avengers-tegenhanger – wellicht wel leven.
 

THOR

Thor

 • Acteur: Chris Hemsworth
 • Aantal verschijningen in Marvel’s filmuniversum: Vier

Als laatste van Marvel’s grote drie, naast Captain America en Iron Man, nemen we de overlevingskansen van Asgardiaanse dondergod onder de loep. Technisch gezien is Thor geen god, zoals meermaals aangetoond in Thor (2011) en The Avengers (2012). Sterven kan hij dus zeker. Gaat hij dat ook doen?

Zijn voorlopig laatste solofilm, Thor: Ragnarok, staat gepland voor 2017, een jaartje voor de eerste Infinity War-prent. Hoewel de Ragnarok-verhaallijn het het einde van Asgard en mogelijk alle Thor-zijpersonages zoals Lady Sif en Heimdall aankondigt (zoals getoond in Age of Ultron), kunnen we vrij veilig stellen dat Thor de slachtpartij zal overleven. Natuurlijk krijgt hij de hulp van de Hulk in de derde Thor-film, maar ook zou hij een onmiskenbaar belangrijk figuur in Infinity War worden. Zijn indrukwekkende krachtlevels liggen immers heel wat hoger dan pakweg een Captain America, Iron Man of Black Panther.

Het is dan ook zijn moed, drang naar strijd en eer die Thor’s ondergang kunnen zijn. Naast de potentiële dood van de Hulk zou vooral zijn overlijden de andere Avengers schokken en aantonen dat Thanos een haast onverslaanbare godheid is. Net zoals in de comics zou hij bovendien makkelijk vervangen kunnen worden. Jane Foster deelt immers momenteel de mokerslagen uit met zijn hamer in Marvel’s comics. Natalie Portman als Foster zal wellicht niet meer terugkeren, maar iemand anders kan Mjolnir natuurlijk dragen. Krijgen we na Thors overlijden dan ook even Captain America die de hamer draagt en Thanos te lijf gaat? Hopelijk! Ook kan Loki zich uiteraard opofferen om zijn broer te redden en zijn niet helemaal kwade aard te tonen…

 • Lot? Hoe belangrijk en schokkend Thors dood ook zou zijn, zijn degelijke solofilms (en bijkomende populariteit) redden wellicht zijn leven. Net zoals bij Iron Man zou ook Thor makkelijk een rol op de achtergrond kunnen vervullen als welverdiende koning van Asgard, een element dat ook in zijn solo-afleveringen werd aangevoerd. Loki? Zijn tijd is echter voorbij…

Captain America Mjolnir

 

HULK

Hulk Avengers

 • Acteur: Mark Ruffalo
 • Aantal verschijningen in Marvel’s filmuniversum: Vier

Naast de grote drie zijn er uiteraard ook andere Avengers geweest doorheen de afgelopen films. De reden die hierboven bij Thor al aangehaald werd, geldt ook voornamelijk voor Hulk. De groene gigant zou een enorm verlies zijn in de strijd tegen Thanos en opnieuw van zijn omnipotente macht getuigen. Hoewel er al jaren over een solofilm gesproken wordt, heeft Bruce Banner sinds The Incredible Hulk (2008) geen eigen aflevering meer gekregen. Niet alleen was die film de minst winstgevende van het hele MCU, er zijn ook nog wat rechtenkwesties met Universal waardoor een nieuwe Hulk-solofilm niet in de pijplijn zit. Zijn deelname in de nieuwe Thor-film staat vast, maar over mogelijke verschijningen nadien is nog niet gesproken. Zijn potentiële overlijden zou – na zijn relatie met Black Widow in Avengers: Age of Ultron (2015) – ook voor emotionele verhaalstof zorgen in haar mogelijke solofilm. Zal de Hulk zijn laatste gevecht leveren in Infinity War?

 • Lot? Een getormenteerde Hulk is een waarschijnlijker, zelfopofferend slachtoffer dan pakweg Thor. Beide figuren kunnen dezelfde emotionele impact bij het team realiseren, maar zijn qua solofilms bij Marvel Studios jammer genoeg helemaal niet evenwaardig.

 

WAR MACHINE & FALCON

War Machine Falcon

 • Acteurs: Don Cheadle – Anthony Mackie
 • Aantal verschijningen in Marvel’s filmuniversum: Vijf – Drie

In de recente strijd in Civil War werd nogmaals duidelijk wie wie steunt. Uiteraard volgen Falcon en War Machine respectievelijk hun beste Avengers-vrienden Captain America en Iron Man. Zij zijn dan ook makkelijke slachtoffers om een emotionele impact bij de andere helden te realiseren. Herinner je bijvoorbeeld Tony’s reactie op War Machine’s verwondingen in Civil War

 • Lot? Beide figuren zijn in het hele conflict slechts voetnoten. Levend of niet, een grootse impact op de strijd tegen Thanos zullen ze waarschijnlijk niet maken. Zij zijn als sidekicks dan ook makkelijke slachtoffers.
 

HAWKEYE, VISION & SCARLET WITCH

HawkeyeScarlet Witch Vision

 • Acteurs/ Actrice: Jeremy Renner – Elizabeth Olsen – Paul Bettany
 • Aantal verschijningen in Marvel’s filmuniversum: Vier – Drie – Twee

De laatste slachtoffers op deze lijst zijn niemand minder dan Hawkeye, Scarlet Witch en Vision. Ten eerste: Hawkeye. Zijn einde werd stiekem al voorbereid door de emotionele familie-arc in Age of Ultron (2015), een solofilm of Netflix-reeks zit er helemaal niet aan te komen en zijn Avengers-rol is uitverteld. Hawkeye’s dood zou ook een emotioneel verhaal leveren voor de mogelijke Black Widow-film met Natasha die dood van haar beste vriend verwerkt. Dan zijn er ook nog de twee nieuwere Avengers: Scarlet Witch en Vision. In de epische strijd zou Scarlet Witch – eveneens een van de sterkere figuren – wel eens haar mentale controle kunnen verliezen en zo ook enkele dodelijke risico’s tegen Thanos kunnen nemen. Vooral Visions toekomst ziet er erg duister uit, dankzij zijn belangrijke Mind Gem die hem zijn leven schonk. Deze Infinity Stone heeft Thanos immers nodig en simpelweg vragen zal hij die alvast niet…

 • Lot? Hawkeye is het zelfopofferende type, zoals aangetoond in Avengers: Age of Ultron (2015), en kan (ook verhaaltechnisch) makkelijk een heroïsche dood sterven. Vision is dan weer het gedoodverfde, eerste slachtoffer van Thanos en zal wellicht later hersteld moeten worden. Scarlet Witch begint zich daarentegen meer en meer in de Marvel-films te profileren en een duidelijke populariteit te verwerven. Haar overlevingskansen schatten we dan ook heel wat hoger in.

 

NICK FURY, MARIA HILL & AGENT 13

Maria Hill Nick Fury

Het S.H.I.E.L.D.-team is voor de gemiddelde bioscoopganger altijd een element van eenheid en herkenbaarheid geweest. In de eerste Phase dook Agent Coulson, Nick Fury en Maria Hill meermaals op om de superhelden in toom te houden. Zij waren “gewone” agenten die moesten omgaan met een groeiende wereld met bovenmenselijke wezens.  De grote onthulling in Captain America: The Winter Soldier (2014) kwam dan ook geheel onverwacht. Hoe kon een terreurorganisatie als HYDRA S.H.I.E.L.D. überhaupt infiltreren? De gevolgen waren dan ook groot voor de komende Marvel-films, maar vooral voor tv-serie Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. 

Agent 13 Sharon Carter

Een dergelijk, dodelijker scenario voor Nick Fury, wiens “dood” eigenlijk al eens getoond werd, en Maria Hill, die recent een opvallend kleinere rol toebedeeld kreeg, kan makkelijk in Infinity War gebruikt worden. Het ineenstuiken van de kopstukken van S.H.I.E.L.D. zou zo niet alleen een impact hebben op het publiek, maar ook op eeuwenoude partners zoals Captain America, Black Widow en Hawkeye. Voor Sharon Carter, Agent 13, die in Captain America: Civil War uitgroeide tot liefdesinteresse van onze Star Spangled Man with a Plan, ziet de toekomst er niet noodzakelijk rooskleuriger uit. Haar dood zou (net zoals Falcon) een duidelijke invloed hebben op Captain America…

 • Lot? Net zoals sidekicks War Machine en Falcon zijn deze S.H.I.E.L.D.-figuren voor het grotere verhaal makkelijk misbaar. In onze ogen zijn zij Marvel’s redshirts.

 

DE ONVERMIJDELIJKE OVERLEVENDEN

Optimized-Ant-Man Spider-Man Black Panther Doctor Strange

De impact van de galactische strijd tegen Thanos zal enorm zijn. Uiteraard kan Marvel zowel door verhaaltechnische als financiële gevolgen niet al hun helden uit de weg ruimen. De volgende figuren zouden volgens ons zeker en vast blijven bestaan en een centrale rol innemen in Phase 4:

 • Spider-Man: Ieders favoriete muurkruiper zal in navolging van Iron Man de nieuwe vaandeldrager van Marvel’s filmuniversum worden. De jeugdige held is nu immers door de schokkende gevolgen van de ruimte-oorlog en zijn eigen soloprent met zijn Spider-Man: Homecoming (2017) snel moeten opgroeien. Een ietwat voor hem ongewenste, maar centrale rol voor Spider-Man lijkt niet anders dan logisch. Hij is en blijft dan ook Marvel’s populairste en meest winstgevende superheld aller tijden.
 • Het Guardians of the Galaxy-team: Hoewel we natuurlijk niet zeker zijn dat elke Guardian de strijd tegen Thanos overleeft, blijft het team wel zonder twijfel bestaan. Niet alleen hun tweede film, Guardians of the Galaxy Vol. 2maar ook een derde film in Phase 4 werden al bevestigd bij Marvel Studios.
 • Black_Widow_Age_of_ultron_posterBlack Widow: Recent doken er (alweer) geruchten op rond een onvermijdelijke solofilm rond de Russische ex-spionne. Dat ze nu binnen enkele jaren dan aan haar einde zou komen, is dan ook weinig waarschijnlijk. Hoewel de Black Widow nu niet meteen Marvel’s grootste personage is, is ze dankzij haar vertolking door Scarlett Johansson wel min of meer de leading lady van het Marvel-filmuniversum.
 • Ant-Man & The WaspDe hilarische, kleine (of grote) superheld, samen met zijn nieuwe collega, zullen zonder twijfel Infinity War 1 overleven. Hun langverwachte tweede solofilm staat immers pal middenin beide afleveringen. Door hun enorme populariteit bij de fans lijkt hun einde nog niet voor meteen te zijn. Wiens einde er wel zit aan te komen is Hank Pym, de geniale bedenker van het Pym Particle. Mogelijk zal de oude geleerde simpelweg off-screen sterven nu een nieuwe Ant-Man gevonden is.
 • Doctor StrangeBlack PantherCaptain Marvel: Deze Marvel-helden zijn momenteel nog aan hun eigen solofilms toe. De kans dat zij sterven ten opzichte van vaker geziene (ook als acteur duurdere) veteranen-Avengers, is dan ook heel wat kleiner. Zo zal Captain Marvel zelfs nog maar net haar live-action debuut maken in Infinity War Part 1.
 

Wie denk jij dat de epische eindstrijd tegen Thanos in Marvel’s Infinity War (niet) zal overleven? Laat het ons weten in de comments!

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.