Posted 08/05/2016 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #19


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

DEATHGASM

 • Jaar: 2015
 • Regisseur: Jason Lei Howden
 • Korte inhoud: Metal en zwarte magie = Demonen en gore.

Deathgasm is allesbehalve de beste film die de laatste jaren uit Nieuw-Zeeland de wijde wereld werd ingestuurd, eigenlijk is het zelfs niet eens zo’n goede film. Daarvoor kijkt de film te veel naar het verleden (fan fiction-syndroom) en is de plot wel heel erg standaard.

Hij bevat echter wel het infectieuze enthousiasme en de gore spirit die zo kenmerkend zijn voor de vroege films van Peter Jackson. Tezamen met de sterke vertolkingen zorgt dit er voor dat het langspeelfilmdebuut van Jason Lei Howden toch nog de middelmaat haalt. Ja, er zitten zelfs enkele emotionele en voldoening gevende momenten in.

2,5

 Deathgasm is in Duitsland op blu-ray te koop.

Deathgasm_KEY STILL-0-2000-0-1125-crop

PHANTOM OF THE PARADISE

 • Jaar: 1974
 • Regisseur: Brian De Palma
 • Korte inhoud: Rock opera phantom !

Een heel atypische film voor Brian De Palma en toch weer niet. Het musicalgenre zou je nooit associëren met de man die Hitchcock adoreert (en overtreft wat mij betreft), maar toch is deze geniale rock opera zonder twijfel zijn film. Al was het maar omwille van die lange, complexe shots, het gebruik van split screens, voyeurisme en de meesterlijke opbouw van sequenties die elkaar constant overtreffen.

Phantom is ook de film waar je De Palma van stijl ziet veranderen, waar hij hulde brengt aan heden en verleden qua muziek, film en literatuur. Het meest magistrale is dan nog dat alle verschillende invloeden en stijlen perfect met elkaar gemengd worden.

Het gebeurt niet vaak meer, en al zeker niet bij een musical, maar Phantom of the Paradise blies mij omver. Vergeet Rocky Horror, vergeet Forbidden Zone, Phantom heerst als het om de muziekfilms gaat. Wel, vergeet die eerste twee vernoemde films niet, maar De Palma maakte wel een onovertrefbaar meesterwerk

 

4,5

Phantom of the Paradise is in de UK op een met extra’s overladen blu-ray uitgegeven door Arrow Films. Absolute must-buy.

new_cc_maser_image__detail_carousel

THE HALLOW

 • Jaar: 2016
 • Regisseur: Corin Hardy
 • Korte inhoud: Dicht bij de bossen gaan wonen in Ierland? Geen goed idee.

Iedereen weet dat de echte, originele sprookjes niet voor kinderen zijn, dat ze bevolkt worden door monsterlijke wezens die dood en verderf zaaien als een mens, maar dichtbij dreigt te komen. Ierse folklore is wat mij betreft nog een stuk enger dan dat. Als je ook maar enigszins bekend bent met de de universa van Mike Mignola en Guillermo del Toro, dan weet je dat uiteraard al. Toch voel je dat die 2 mannen sympathie voelen voor de monsters die schuil gaan in de natuur…

In The Hallow is er niets poëtisch of sympathiek aan de wezens die onze hoofdpersonages belagen en geloof me, het is verfrissend om de horror van de Ierse folkloristische verhalen op het grote scherm te zien. Dat frisse gevoel kan echter niet verdoezelen dat regisseur Corin Hardy soms iets te vaak voor de gemakkelijke plotkeuzes gaat en dat hij nog moeilijkheden heeft om zijn verhaal op een volledig coherente manier te vertellen. Weet je, wie kan het wat schelen? De film bevat genoeg erg indrukwekkende sequenties om de minpunten met de mantel der liefde te bedekken en de (onder)wereld die Hardy door middel van de beeldschone cinematografie creëert, kan zonder problemen gezien worden als de magisch-realistische variant van de gotische wereld van del Toro. Dat de film vaak doet denken aan de Evil Dead-franchise kan ook geen kwaad.

35-590x151

 The Hallow is overal te koop.

maxresdefault

BEETLEJUICE

 • Jaar: 1988
 • Regisseur: Tim Burton
 • Korte inhoud: Seriously, je kent deze film niet? Bol het af!

Na al die jaren en de zovele keren dat ik deze film zag, zwelt mijn hart nog steeds op als ik deze film zie. Eén van de beste horrorkomedies ooit die barst van de creativiteit uit een tijdperk dat Tim Burton niets verkeerd kon doen en deed. Ik hoef hier niet echt veel woorden aan vuil te maken. Beetlejuice benadert de perfectie zo hard qua special effects, vertolkingen, enthousiasme, humor en meedansbaarheid dat hij bijna 30 jaar na datum nog steeds grijsgedraaid wordt ten huize Darko.

4,5

Beetlejuice is overal te verkrijgen op blu-ray. 9295635_1280x720

NINA FOREVER

 • Jaar: 2016
 • Regisseur: Ben Blaine, Chris Blaine
 • Korte inhoud: Een nieuwe relatie starten na de dood van je vorige vriendin is moeilijk. Zeker als die vriendin nog eens terugkomt uit de dood.

Recent was er nog een film met een gelijkaardige premisse, Burying the Ex van Joe Dante, maar die was compleet anders van toon en thema. Waar Dante kiest voor zijn het soort Looney Tunes-energie, bewandelen Chris en Ben Blaine in hun regiedebuut Nina Forever eerder het donkere pad. Ja, er zit humor in, maar ze is van de wel heel erg zwarte variant.

De subtext van de film is heel makkelijk te vatten: de schuld die een mens voelt als hij/zij doorgaat met zijn/haar leven na een tragisch verlies. Het ligt zelfs zo ver aan de oppervlakte dat je eigenlijk nog amper van subtext kan spreken, maar over het anderhalf uur dat de film duurt doen de regisseurs heel wat interessante en verrassende zaken met het thema. Daarenboven vermijden ze het soort plotontwikkelingen dat je van een meer standaard horror slash magisch realistische film zou verwachten.

De mix van emoties die de makers vermengen in de film en waar de acteurs gestalte aan moeten geven zit zo perfect dat je niet anders kan dan buigen voor het meesterschap van Nina Forever.

Donker, grappig, pakkend, intelligent, schitterend geacteerd en gefilmd (de seks-scenes zijn op een wel heel erg onbehaaglijke en surrealistische manier opwindend).

Nina Forever behoort zeker de de top 10 van beste films die dit jaar is uitgekomen en nog zal uitkomen. Wat meer moet ik nog zeggen?

4,5

Nina Forever is in de UK op blu-ray verkrijgbaar.

nina-forever

HARBINGER DOWN

 • Jaar: 2016
 • Regisseur: Alec Gillis
 • Korte inhoud: Deadliest Catch meets The Thing meets Alien.

Alec Gillis is een naam die elke zichzelf respecterende horror en sci-fi fanaat moet kennen. Het special FX werk dat hij en zijn partner in Studio ADI Tom Woodruff Jr (die ook het monster in de Alien-franchise speelt) deden voor onder andere Tremors, Starship Troopers en Aliens, maakt deel uit van de hoogtepunten in de filmgeschiedenis.

Gillis maakt nu met Harbinger Down zijn regiedebuut en brengt meteen ook het ‘monster on a boat’ b-film concept terug. Veel diepgang en vernieuwing moet je dus niet verwachten. Enerzijds krijg je de typische karikaturen voorgeschoteld die je in dit soort film verwacht (alhoewel iedereen zijn best doet, vooral Lance Henriksen) en anderzijds ook de mayhem waarvoor je eigenlijk komt kijken. Helaas zijn de ambities en het enthousiasme van Gillis veel groter dan zijn talent (behalve dan wat de practical FX betreft). Harbinger Down is rommelig geschreven, gefilmd en het valt wel heel erg op dat er niet veel middelen voor handen waren om de film af te werken.

Het feit dat er eindelijk nog eens een ouderwetse monsterfilm gemaakt werd, is evenwel reden genoeg om de film een kans te geven, want wie weet wanneer er nog één komt. Ik hoop wel dat Woodruff’s film, Fire City, beter is…

2,5

Harbinger Down is overal verkrijgbaar.

maxresdefault (1)

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.