Posted 08/04/2016 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #17


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

THE BLOB

 • Jaar: 1988
 • Regisseur: Chuck Russell
 • Korte inhoud: Moord door extra-terrestrische blubber!

The Fly van David Cronenberg, The Thing van John Carpenter en Invasion of the Body Snatchers van Philip Kaufman, stuk voor stuk meesterlijke remakes van sci-fi B-films uit de jaren 50. In 1988 bracht Chuck Russell (A Nightmare on Elm Street 3) ons dan de remake van The Blob. Op geen enkel moment haalt deze meer lichtvoetige film de hoogtes van de eerstgenoemde klassiekers, maar fun is hij zeker en vast.

Het script van Russell en Frank Darabont is heel stereotiep, maar doet wat het moet doen en gelukkig werd een groep goede acteurs gevonden om het geheel interessant genoeg te houden.

In The Blob zijn het echter vooral de special effects en de gore die de show stelen. Het is niet te geloven hoe creatief de makers zijn omgegaan met wat uiteindelijk een gigantische bal snot is. Het zijn dan ook de FX wizards die van Russells film een klassieker gemaakt hebben die gewoon iedere horrorfan moet gezien hebben.

 35-590x151

The Blob is jaren geleden door Sony uitgegeven op DVD en is nog relatief gemakkelijk te vinden. Twilight Time bracht recent een HD-versie uit van de film, maar voor deze editie moet je al snel 70 euro neertellen.

 The Blob (1988) Directed by Chuck Russell Shown: Ricky Paull Goldin

THE VISIT

 • Jaar: 2015
 • Regisseur: M. Night Shyamalan
 • Korte inhoud: Boven de 60 is geen enkele persoon te vertrouwen.

Het is de eerste keer in een lange tijd dat M. Night Shyamalan nog eens een film gemaakt heeft die bij momenten grappig is en het was dan nog eens de bedoeling ook! Het is een wonder! Dat heeft veel te maken met het feit dat de loodzware, pretentieuze sérieux die over de meeste van zijn films hangt, dik als smog over een Chinese grootstad, hier Shyamalans plan nu eens niet (constant) komt verzieken.

Toch blijft dit overduidelijk een film van zijn hand en als je de rest van zijn oeuvre haat, dan is de kans groot dat je dit ook geen meesterwerk zal vinden. We moeten wel toegeven dat de combinatie Blumhouse en Shyamalan werkt in de zin dat de één de ander in toom kan houden en zelfs kan overtuigen om iets anders te doen. The Visit gaat bijvoorbeeld dieper dan de gemiddelde Jason Blum productie en voor een keer worden jump scares niet verward met spanning. Langs de andere kant kon er dankzij de producer ook wat fun in de film gebracht worden, niet meteen iets waar Shyamalan voor gekend is.

Beide filmmakers hebben met The Visit een soort hybride productie voortgebracht waar de combinatie van visies voordelig geweest is, maar niet bepaald een wereldschokkende film hebben voortgebracht. Daarvoor zijn de irritante gewoontes (oppervlakkigheid, overdreven sentimentaliteit, egocentrisme, naïviteit, snobisme, narcisme, grootheidswaanzin en ga zo maar door; zoek zelf maar uit wat bij wie hoort) van beide heren te hardnekkig.

 35-590x151

The Visit is overal te koop.

 VISITREV

NIGHT OF THE DEMONS 3

 • Jaar: 1997
 • Regisseur: Jim Kaufman
 • Korte inhoud: Hull House is weer open voor klandizie.

Hull House zag er nog nooit zo goed uit als in deze tweede sequel op één van de meest fantastische horrorfilms uit de jaren 80. Dat is nu net het probleem… Als een huis de poort naar de hel is, dan zorg je er best voor dat het er niet uitziet als de ideale woning voor een koppel met twee kinderen. Neen, het moet vuil, donker en compleet bouwvallig zijn zoals in de twee eerste films.

Dat typeert eigenlijk deze overbodige sequel: luiheid en gebrek aan creativiteit. De film ziet er ongelooflijk goedkoop uit en op geen enkel moment is die typische sfeer die een Night of the Demons-film moet hebben aanwezig (behalve dan op de momenten dat er footage uit de eerste films gebruikt wordt). Och, op zich is de film niet beter of slechter dan de gemiddelde horrorfilm uit die tijd, maar als sequel op twee films die zonder twijfel op hetzelfde niveau gezet dienen te worden als de grote klassiekers uit de jaren 80 en 90, faalt deze prent grandioos.

 1,5

Night of the Demons 3 is te vinden op DVD in Duitsland.

 Picture

THE MORTAL INSTRUMENTS: CITY OF BONES

 • Jaar: 2013
 • Regisseur: Harald Zwart
 • Korte inhoud: Kinky over-the top Twilight

I don’t remember anything my mother would want me to forget“. Als je dit soort dialogen in een film tegenkomt dan weet je dat je met pure exploitation te maken hebt. Ja, de eindeloze opeenvolging van non sequiturs verraadt ook al veel, maar het is dat stukje dialoog dat je doet ophouden met zoeken naar betekenis in een film die er geen bevat. The Mortal Instruments gooit zoveel lachwekkende waanzin en hilarische personages naar je om dat te verbergen en wordt daardoor een meesterwerk van hedendaagse exploitation. Dit is een film die binnen 20 à 40 jaar vereerd zal worden als een cultklassieker. Ik vereer hem nu al…

 4-590x151

The Mortal Instruments is overal te koop.

 -The-Mortal-Instruments-City-of-Bones-still-clary-fray-34716811-3000-2000

FRIGHT NIGHT 2

 • Jaar: 1988
 • Regisseur: Tommy Lee Wallace
 • Korte inhoud: Charlie, de held uit de eerste film, moet het weer opnemen tegen een groep vampieren.

De originele Fright Night uit 1985 wordt aanzien als een klassieker. Dat is terecht omdat het iets nieuws en interessant deed met het vampierengenre. Ik mag dan al niet de hondsdolle fan zijn als vele anderen, maar Tom Hollands debuut is wel één van de betere films uit de jaren 80.

Het vervolg ligt me echter heel wat minder…Plotgewijs doet het al de juiste dingen, maar de film is erg saai omdat alles voorspel is voor een climax die enkel maar teleurstelt. Bovendien lijkt het alsof niemand, zowel voor als achter de schermen, er veel zin in had. De film ziet er wel nog goed uit, maar waar is de passie, energie en vooral charme van de eerste film?

 2,5

Fright Night 2 is te vinden als een DVD uitgegeven door 84 Entertainment.

RegineVampire

THE MUTILATOR

 • Jaar: 1984
 • Regisseur: Buddy Cooper
 • Korte inhoud: In plaats van een spring break slasher is dit een fall break slasher.

Voor veel gorehounds was deze slasher lange tijd een soort heilige graal. Heel moeilijk te vinden en al zeker in zijn volledig ongecensureerde versie. Dankzij Arrow Films kan iedereen (de eerste 3000 kopers dan) genieten van de eerste en enige film van Buddy Cooper. Is de film zijn haast mythische status waard? Ja en neen. The Mutilator is allesbehalve een meesterwerk en ook zeker niet de beste slasher ooit, maar hij overstijgt wel moeiteloos 80% van de rest van de films binnen het genre. Dat ligt niet aan de geniale vertolkingen of het originele verhaal, maar vooral aan de charme die de film uitstraalt. Dit is overduidelijk een labour of love waarbij iedereen tezamen kwam om de droom van iemand in wie ze geloofden, te verwezenlijken. Bovendien zijn de personages sympathiek genoeg om anderhalf uur te volgen en als kijker vind je het ook echt spijtig als ze er uiteindelijk aan gaan. Wat ons dan brengt bij de vraag op ieders lippen: zijn de kills goed? Ja, ze zijn inventief en ongelooflijk goed gebracht. Dank u Mark Shostrom (hij die ook de FX van Evil Dead 2 zou doen)!

35-590x151

The Mutilator is uitgebracht op Blu-ray door Arrow Films en bevat een weelde aan heel erg goede en interessante extra’s.

mutilator-4

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.