Posted 19/03/2016 by Killian in Comic Cons
 
 

Comic Con Brussels #1 (2016): Het Verslag


Na Made In Asia vorige week ging tijdens het weekend van zaterdag 19 en zondag 20 maart de allereerste editie van Comic Con Brussels door in Tour & Taxis (Brussel). Als eerste volwaardige “comic con” dit seizoen was het met spanning afwachten hoe het deze nieuwkomer in ons huidige beurslandschap zou vergaan. Brainfreeze stond alvast vroeg paraat om jullie een kritisch verslag te kunnen brengen over Comic Con Brussels #1. Een onverbeterbare opener of een teleurstellende flop? Ons antwoord ligt tussen de twee in.

 

Allereerst, het aanschuiven. Anders dan op reeds gevestigde en meer ervaren waarden zoals FACTS, was het hele rijensysteem bij CCBX maar matig georganiseerd. Zo zijn hekkens of een duidelijke aanduiding voor de verschillende ticketmogelijkheden voor een volgende editie zeker een must. Tijdens de openingsuren ging het wachten dan weer wel snel vooruit. Ook was Belgisch DJ Kid Noize aanwezig om het aanschuiven doorheen zijn set wat draaglijker te maken.

Comic Con Brussels 3

Eens binnen werd al meteen het grootste pijnpunt van de editie onthuld: het plaatsgebrek. Hoewel twee zalen afgehuurd werden – één voor de dealers/artiesten en één voor de fanclubs, podia en eten -, barstte Tour & Taxis al snel uit haar voegen. De wandelgangen doorheen de standen waren over het algemeen voldoende breed, maar de ene zaal met dealers (de grootste) kon de mensenzee niet degelijk herbergen. Zonder twijfel is Tour & Taxis een mooie locatie met zeer veel potentieel en mogelijke extra hallen voor de volgende edities, maar deze eerste Comic Con Brussels was misschien te succesvol voor haar eigen goed.

De dealers waren goed en veelvuldig vertegenwoordigd met oude getrouwen zoals Henk’s Comics en Worlds End Comics, maar het merendeel vertoonde vooral een focus op de meer recente trends, met The Force Awakens op kop. Van onderlinge variëteit was er daardoor ook minder sprake. Grootse aankondigingen of officiële standen van DC Comics of Disney/ Marvel stonden er niet, maar gelukkig was Brainfreeze er wel met een exclusieve editie van de Daily Planet om Batman V Superman: Dawn of Justice bij de aanwezigen te prediken:

Comic Con Brussels 1

Naast de winkels en officieuze standen komen toeschouwers natuurlijk ook om hun favoriete acteurs en artiesten te ontmoeten. Aanwezig waren onder meer: Kiran Shah (Star Wars: The Force Awakens)Finn Jones (Game of Thrones), Natalia Tena (Harry Potter) en Robert Knepper. Eerder vervoegden ook Gary Erskine en Lee Townsend alsook een hele resem bounty hunters uit Star Wars: The Empire Strikes Back de gastenlijst. Op vlak van acteurs en vooral artiesten schoot de organisatie wat te kort. Zo was er te weinig plaats om aan te schuiven bij de acteurs door de smalle gang. Bij de artiesten was dan weer geen volwaardige “alley” opgebouwd en zaten de enkele tekenaars wat afgezonderd aan een tafel bij de uitgang. Ook panels en cosplay werden naar goeder gewoonte ook op deze conventie georganiseerd. Panels (mét Lieven Scheire en de acteurs) waren er alvast genoeg, cosplay – met uiteraard ook een wedstrijd – was eveneens sterk vertegenwoordigd.

 

Al bij al bood deze eerste editie van Comic Con Brussels genoeg voor een leuk dagje uit. Fans die jaarlijks alle conventies proberen mee te pikken, hebben wellicht enkele organisatorische probleempjes bemerkt, maar mogen niet vergeten dat dit een eerste editie was. Groeipijnen zijn dan ook onvermijdelijk. Ongetwijfeld heeft het immense succes van de ticketverkoop voor wat extra moeilijkheden gezorgd die volgend jaar verholpen zullen worden. Wat raden wij alvast aan? Meer plek en een duidelijker aanschuifsysteem. Comic Con Brussels bood dit jaar jammer genoeg geen perfecte, maar zonder twijfel wel een geslaagde en succesvolle eerste editie.

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.