Posted 09/02/2016 by Killian in Comics
 
 

Brainfreeze Hot Singles Club: Aanraders voor April 2016


Maandelijks maken twee schrijvers voor Brainfreeze een selectie van de boeiendste single issue comics van deze maand. Ook deze maand zijn het De baard van Alan Moore en nout, de flamboyante Freddie Mercuries van de comics scene, die je bij de hand nemen en door de Previews leiden terwijl ze net iets té dicht bij je komen zitten. Het orderformulier (pdf) van februari 2016 voor aankopen in april 2016 vind je hier: Previews februari 2016.. Druk het af, vul het in, en geef het af in je lokale comicshop. Of volg gewoon de links naar de webshop van Archonia (links openen in een nieuw venster).

 

BLACK PANTHER #1 

(Marvel, Tah Nehesi Coates & Brian Stelfreeze)

black panther singlebaard: Dit is gewoon DE comic van april. Marvel gaat helemaal politiek correct op de asses van onze lezers en huurt Tah Nehesi Coates in. Momenteel de hipste intellectueel in de VS. Gelukkig is de man ook echt een comicbookfan en kan het best interessant zijn om te zien met wat voor verhaal hij aan komt zetten.

nout: Kijk, ik heb geen idee wie die Coates is. Ik heb verder ook geen research gedaan. Tekeningen zijn van Brian Stelfreeze, wiens laatste wapenfeit het magistrale Day Men was. Voor mij is dat een instant buy, zeker voor een eerste story arc. Ik heb wel dezelfde reservaties als bij Faith: dit zal hopelijk niet gaan om het Black in Black Panther.

baard: Ha! Het zal niet zo heel erg opzichtig zijn omdat een groot deel van het verhaal in Wakanda speelt, maar Coates laat zich inspireren door het bekroonde boek A Nation Under our Feet: Black Political Struggles in the Rural South from Slavery to the Great Migration. Dus ik denk niet dat je eraan kunt ontsnappen. Het schrijven over de zwarte identiteit is het handelsmerk van Coates. Ik heb zijn boekje wel gelezen en dat is behoorlijk krachtig.

 

EMPRESS #1

(Image, Mark Millar & Stuart Immonen)

empress 1baard: Mark Millar begint weer aan een nieuwe miniserie met tekenwerk van Stuart Immonen. De kans is klein dat Millar een verhaal schrijft met een verrassende invalshoek. Maar Immonen tekent! En daar word je als liefhebber blij van.

nout: Eindelijk kan ik dan nog eens wat Immonen aanschaffen. Ik heb de meeste nieuwe Millarreeksen nog niet geconsumeerd, dus wat dat betreft blijft het afwachten. It’ll sure be pretty.

 

TWD_Template

GRIZZLY SHARK #1

(Image, Ryan Ottley)

nout: It’s Back! And this time it’s personal. Het beste in insomniac brainstorm ideeën: een haai die in de kruinen van bomen huist en mensen van daaruit in tweeën hapt. Meermaals. Ooit bracht Invincible-tekenaar Ryan Ottley een one-shot uit waarin hij zijn perfecte komische timing en zieke geest publiek maakte. Als afwisseling met Invincible (dat hij nu ook al meer dan 100 nummers tekent) keert hij terug naar die hilarische gekheid voor 3 nummers. Hij zou meer doen als hij de tijd had. We’re gonna need a bigger boat.

baard: Ik heb hier over nagedacht, maar ik vond het iets teveel een gimmick. Ik heb volgens mij de zwart-wit comic nog ergens liggen…

nout: Het is de beste gimmick! In de handen van eender welke andere creator zou ik er ook over twijfelen, maar in Ryan heb ik vertrouwen. He’ll bring it. In color!

 

Saga36-CvrSAGA #36

(Image, Brian K Vaughan & Fiona Staples)

nout: Geven ze dat nu nog uit? Grapje.

baard: Krijgt kramp in zijn ogen van het rollen.

 

BlackRoad01-Cvr

BLACK ROAD #1

 (Image, Brian Wood & Garry Brown)

nout: De carrière van Brian Wood kende enkele downs in de laatste paar jaar: zijn corporate werk droogde een tijdje terug op, Vertigo deed het niet langer voor hem en hij kreeg kritiek over zich heen wegens vermeend vrouwonterend gedrag. He may be down, he’s not out. Hij lanceerde The Massive en Rebels bij Dark Horse, maar die arme uitgeverij doet tegenwoordig heel erg zijn naam eer aan. Beide reeksen zijn al ten einde gekomen. Bij Image Comics heeft Wood ook Starve, dat wel eens zijn Preacher zou kunnen zijn en nu graaft hij zijn Northlanders-research (dat hij ook al een beetje op Conan toepaste) terug op voor Black Road. In mijn ogen is Northlanders nog steeds de Wood-favoriet, so Bring it ON!

baard: Ah ja, Starve! Meesterlijke comic en typisch Wood. Maar inderdaad. Wood heeft veel last gehad door die hele historie. Je kunt zijn vertrek met stille trom bij Marvel en DC hier niet los van zien.

 

criminal10thannivCRIMINAL 10TH ANNIVERSARY SPECIAL

(Image, Ed Brubaker & Sean Phillips)

baard: Het is tien jaar geleden dat Ed Brubaker en Sean Phillips met hun eerste Criminal-verhaal kwamen aanzetten. Goede misdaadverhalen rond geloofwaardige mensen. De serie is even weggeweest en staat nu op het punt van terugkeren. Bru en Phillips komen met een one-shot om het publiek er weer even aan te herinneren waarom ze Criminal zo tof vonden.

nout: Ja, dat is ook het eerste adjectief dat in me opkomt als je Criminal, Brubaker of Philips vermeldt. ‘tof’. Zucht. Komt die inderdaad ferrealsies terug? Ik dacht dat ze’t bij af en toe een one-off zouden houden. Criminal heeft de luxe van veelzijdigheid door zich niet (op amper) aan bepaalde personages vast te pinnen. Net als Northlanders bijvoorbeeld. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Ik zie er vooral voordelen in.

baard: Het zal ongetwijfeld gaan om zo af en toe een one-shot. Beide heren kondigen spoedig een nieuw project aan, dus ik houd alle opties open. Iets nieuws mag natuurlijk ook.

 

LAZARUS SOURCEBOOK

(Image, Greg Rucka, Eric Trautmann & Michael Lark)

LazarusSourcebook01-Cvr585x900-a34d9

baard: De comic wordt op Brainfreeze te weinig besproken, maar ik ben fan van Lazarus. We staan op een kruispunt en Greg Rucka en Michael Lark willen nieuwe lezers trekken met deze introductie. Deze comic vertelt meer over de wereld van Lazarus en hopelijk motiveert dat jullie om deze comic op te pikken.

nout: Het stemt me gelukkig dat we tenminste over een dergelijke toptitel eens zijn. Lazarus is verplichte lectuur voor eenieder met een comicbookcollectie. Helaas twijfel ik er een beetje aan of deze sourcebook ook meteen de meest lezersvriendelijke introductie zal zijn. Veel achtergrondinfo in artikels en teksten en infographs. I love that shit & het is de bread and butter van Rucka’s world-building, maar dan meer voor de door de wol geverfde fan, i.e. uw nederige dienaar.

baard: Zeker. Ik denk dat de eventuele nieuwe nummer 1 misschien beter is. Maar zo’n sourcebook is wel aardig wanneer je de sfeer wil proeven.

HEAVY METAL #280

(Humanoids, diverse creators, edits door Grant Morrison)

heavy metal 280

baard: Heavy Metal is al sinds jaar en dag een blad waarin tal van interessante en vaak ook ontzettend slechte strips in worden gepubliceerd. Het is voor een bescheiden publiek, mede omdat het blad ergens in een donker hoekje van de Previews is verstopt. Maar Grant Morrison is met ingang van dit nummer de hoofdredacteur. En dan is dit blad toch ineens een titel die je moet volgen. De Schot was de laatste jaren een van de weinige fatsoenlijke schrijvers bij DC en staat al 30 jaar zijn mannetje in de comicbookwereld. Hij krijgt nu carte blanche om zijn visie los te laten op het publiek. Met wat voor comics en talenten zal hij komen aanzetten?

nout: Ik hoop op het Dark Horse Star Wars Expanded Universe-effect: ja hij is erbij betrokken, maar hij laat iedereen zijn goesting doen. De Morrison contacten en reputatie zorgen voor een indrukwekkende talentpool en die doen helemaal hun eigen zin.

 

divinity deux

DIVINITY II #1

(Valiant, Jeff Lemire & Trevor Hairsine)

nout: De lancering van het nieuwe Valiant-personage (al die andere zijn ideeën die eerst in de jaren 90 gelanceerd werden) zorgde voor een kleine furore in comicbookkringen: een instant-klassieker, origineel, spannend, innovatief… Hij sloeg keihard aan, en met rede, het was een interessante kijk op de godheid en de superheld. Uiteraard is er nu ook een sequel aangekondigd, door hetzelfde team. Divinity (jammer toch dat dit ook zijn ‘codenaam’ is) liep al even Toyo Harada tegen het lijf in Imperium, maar hier gaat het echt verder.

 

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.