Posted 06/02/2016 by Killian in Columns
 
 

Donnie Darko’s Bi-Weekly Horror Digest #14


Het is soms moeilijk om het bos door de bomen te zien in de wereld van horror, exploitation en sleaze… In deze tweewekelijkse rubriek vertelt Donnie Darko je in hapklare brokken wat de moeite is om te bekijken (of ook niet) en waar je moet zijn om dat lekkers te kunnen bemachtigen…

THE FINAL GIRLS

 • Jaar: 2015 
 • Regisseur: Todd Straus-Schulson
 • Korte inhoud: Back to the Future meets Friday the 13th.

Deze film heeft veel gemeen met andere meta-horrorfilms zoals Cabin in the Woods en Tucker and Dale vs Evil, alleen is hij zo slim niet en doet hij uiteindelijk niet zo veel met de tropes van het slashergenre. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat de makers niet echt een doorgedreven achtergrond hebben in het genre en ook meer geïnteresseerd waren in de Last Action Hero- en Back to the Future-invalshoek dan de horrorkant van de film. Zo komt het toch alleszins over. Anderzijds krijg je ook nooit het gevoel dat ze er op neerkijken en dat is al heel wat waard.

Het voorgaande doet uitschijnen alsof ik de film haat en dat is allesbehalve het geval, maar het is goed om de verwachtingen die sommigen horrorhounds onder jullie misschien hebben, wat te herkaderen. Waarom? Zodat jullie uiteraard net zoals ik kunnen ontdekken dat dit een grappige, charmante, goed geschreven en fantastische geacteerde film is. Het is uiterst moeilijk om een publiek vanaf de eerste seconde te doen geloven in de relaties tussen de personages, maar hier is dat wel het geval. Gelukkig ook maar, want de film heeft het nodig dat je de liefde voelt tussen de moeder (gespeeld door Malin Akerman) en dochter (de ravissante Taissa Farmiga) die de kern uitmaken van de film. De andere ‘echte’ personages zijn al even goed uitgewerkt en wekken evenveel sympathie op, meer dan je eigenlijk zou verwachten in dit subgenre. Een film met heel veel hart.

4-590x151

The Final Girls is te koop op Blu-ray in Duitsland.

maxresdefault-2

BLOOD RAGE

 • Jaar: 1987
 • Regisseur: John Grissmer
 • Korte inhoud: Het was mijn tweeling!! Niet ik!!

Ik heb heel veel slashers in mijn collectie, heb er nog meer gezien en toch kan ik er maar geen genoeg van krijgen. Er kan er altijd eentje bij… Ik denk dat het dus eindelijk tijd wordt om toe te geven dat het mijn favoriete horror subgenre is. Waarom? De films zijn routineus en ik hou er wel van dat ik weet wat te verwachten, zo zit ik namelijk in het dagelijkse leven ook in elkaar.

Blood Rage zal echter niet de annalen ingaan als de beste slasher aller tijden, maar de film bevat toch een zekere charme ondanks de afgrijselijke vertolkingen en de humor die totaal niet overkomt. Begrijp ons niet verkeerd, de film is hilarisch, maar dan vooral wanneer dat niet de bedoeling is.

Toch zijn er ook enkel hoogtepunten zoals de schitterende gore FX van Ed French, de 80s synthmuziek en de compleet geflipte vertolking van Louise Lasser die als neurotisch personage de meest belachelijke en onlogische situaties interessant maakt. Ze voelt aan als een personage dat thuishoort in een exploitation film uit de jaren 70 à la The Baby en niet in een slasher.

In het tweede deel van de film verdwijnt ze echter grotendeels uit de film en is er niets meer om je af te leiden van de knulligheid van het geheel en dan verliezen de surrealistische dialogen en dwaze gebeurtenissen hun kracht. Vanaf dat moment is het wachten tot de film voorbij is. Neen, geef ons dan maar de volledig doorgedreven en sleazy waanzin van X-ray, want Blood Rage is veel te doordeweeks.

 2,5

Blood Rage is te verkrijgen in een limited edition Blu-ray uitgave van Arrow Films en bevat 3 versies van de film en een heleboel interviews.

BLOODRAGEBLURAYREVFEAT

CHRISTMAS EVIL (aka You Better Watch Out)

 • Jaar: 1980
 • Regisseur: Lewis Jackson
 • Korte inhoud: Het kan soms ook eens te veel worden voor de kerstman.

Deze film van Lewis Jackson wordt vaak verkocht als een Christmas themed slasher, maar is allesbehalve dat. Ja, er worden een paar mensen in vermoord door een man in een kerstman kostuum, maar dit is niet Silent Night, Deadly Night.

Christmas Evil is eerder het relaas van een mentaal zieke man die zich alsmaar verder terugtrekt in zijn fantasie, in een wereld waar wel nog morele verantwoordelijkheid wordt opgenomen en wel nog plaats is voor de minder gefortuneerden onder ons. Als je dus enkel voor de moorden komt, ben je eraan voor de moeite, maar wil je een film zien die echt iets te zeggen heeft en je een blik biedt op een personage dat langzaamaan de pedalen verliest dan ben je wel aan het juiste adres.

35-590x151

Christmas Evil werd door de Amerikaanse distributeur Vinegar Syndrome in 4k gerestaureerd en uitgegeven op een regiovrije Blu-ray.

maxresdefault-3

WOLF COP

 • Jaar: 2014
 • Regisseur: Lowell Dean
 • Korte inhoud: Soms zegt de titel van een film genoeg.

Het probleem met het soort films dat probeert een hommage te zijn aan de jaren 80 cinema is dat ze enkel de oppervlakkige kenmerken overnemen en vergeten wat hart in het geheel te steken. Wolf Cop probeert dan nog eens zo hard op te vallen dat het allemaal heel geforceerd overkomt. Nooit is de film zo grappig als hij overduidelijk wil zijn en om nog eerlijker te zijn, de film is gewoon een rommeltje. You just don’t give a fuck about any of it

2

Wolf Cop is in Duitsland op Blu-ray te koop.

maxresdefault-4

VAMP

 • Jaar: 1986
 • Regisseur: Richard Wenk
 • Korte inhoud: De zoektocht naar strippers verloopt niet van een leien dakje.

Ondanks het feit dat er visueel enkele heel memorabele momenten inzitten en het geheel overgoten is met 80s kitsch, blijft Vamp vooral een dodelijk saaie en pijnlijk ongrappige horrorkomedie.

2

Vamp is door Arrow Films uitgegeven op Blu-ray.

EATEN ALIVE (aka Death Trap)

 • Jaar: 1977
 • Regisseur: Tobe Hooper
 • Korte inhoud: Als je klaagt over je kamer dan word je gevoederd aan een krokodil!

My name’s Buck and i’m rarin’ to fuck. Zo opent Tobe Hoopers tweede film (de quote herken je ook in een licht gewijzigde vorm in Kill Bill). De toon is onmiddellijk gezet…

Net zoals The Texas Chain Saw Massacre is Eaten Alive een aanslag op de zintuigen. Discordante muziek, hysterische vertolkingen, sets die onrustwekkend oogverblindend zijn en vooral veel waanzin op het scherm maken beide films heel erg memorabel en niet bepaald ervaringen waar je elke dag aan blootgesteld wil worden. Komt daar dan nog eens bij dat geen enkel personage echt normaal kan genoemd worden… De genenpoel waar Hooper uit vist is wel heel erg vervuild deze keer.

Eaten Alive mist echter de focus van Hoopers eerste film en vond daardoor waarschijnlijk niet echt zijn publiek. Dat komt anderzijds ook omdat de film er vaker niet dan wel in slaagt om de waanzin die op het scherm te zien is, ook effectief over te brengen op de kijker. Je bekijkt met andere woorden alles een beetje van op afstand terwijl je je bij The Texas Chain Saw Massacre midden in de actie waant en alles voelt wat de personages op het scherm doorstaan.

Laat dat je echter niet tegenhouden om deze unieke, rommelige, donkere en zwart humoristische ervaring te laten voorbijgaan. Je mag dan al niet echt gek worden bij het bekijken van Eaten Alive, door een beetje moeite te doen kan de drukkende sfeer en stank van het Starlight Hotel toch wat effect hebben.

35-590x151

Eaten Alive is te vinden op een Blu-ray editie uitgegeven door Arrow Films.

starlighthotel_3289068b

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.